Utama maklumat kesihatan 7 perkara yang ternyata merosakkan sistem kekebalan tubuh anda
7 perkara yang ternyata merosakkan sistem kekebalan tubuh anda

7 perkara yang ternyata merosakkan sistem kekebalan tubuh anda

Anonim

Ketahanan adalah keupayaan tubuh untuk menangkis semua jenis kuman yang akan memasuki tubuh. Apabila sistem imun adalah baik, badan akan sentiasa sihat. Sebaliknya, jika sistem imun berkurangan, kuman mudah masuk, menjadikannya sangat mudah untuk mendapatkan penyakit ini. Oleh itu, agar tidak mudah sakit, anda mesti meningkatkan daya tahan.

Malangnya, tanpa menyedarinya, gaya hidup anda boleh menjejaskan sistem kekebalan tubuh anda yang dapat melindungi anda daripada kuman, virus, dan penyakit kronik. Oleh itu, mengubah tabiat buruk yang merugikan kesihatan anda boleh membantu menjaga sistem imun anda dalam keadaan yang optimum.

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh merosakkan sistem kekebalan tubuh anda:

1. Kurang tidur

Bilangan aktiviti yang perlu anda lalui kadang-kadang boleh membuat anda kurang tidur. Kurang tidur dapat membuat sistem kekebalan tubuh anda gagal melindungi anda daripada selsema, batuk, dan penyakit lain. Akibatnya, kekurangan tidur boleh menjejaskan masalah kesihatan mental dan fizikal, termasuk meningkatkan penghasilan hormon tekanan akibat sistem kekebalan tubuh yang menurun.

2. Jarang bergerak

Kemudahan teknologi kadang-kadang membuat anda jarang berolahraga kerana terlalu sibuk dengan menggunakan telefon pintar, sama ada untuk bermain permainan, gambar atau bermain media sosial. Malah, jika anda tidak senaman secara teratur, anda lebih cenderung untuk menangkap selsema, batuk, atau penyakit lain kerana senaman dapat meningkatkan perasaan kebahagiaan dan membuat anda tidur nyenyak sehingga anda dapat meningkatkan daya tahan anda.

3. Terlalu banyak garam dan gula, makan buah dan sayuran yang kurang

American Academy of Nutrition and Dietetics menekankan bahawa penggunaan makanan berkhasiat sangat penting untuk mengekalkan sistem imun anda. Penggunaan makanan yang boleh mengganggu sistem kekebalan tubuh anda adalah makanan yang kaya dengan lemak tepu, termasuk penggunaan garam dan gula terlalu banyak.

Oleh itu, untuk mengekalkan sistem imun anda, anda perlu meningkatkan penggunaan buah-buahan dan sayur-sayuran yang kaya dengan vitamin C dan E, seperti jeruk, kiwi, epal, anggur merah, kale, bawang, bayam, ubi jalar, dan wortel termasuk bawang putih.

4. Tekanan

Menurut Institut Kanser Kebangsaan, tekanan yang berpanjangan boleh menjejaskan sistem imun anda. Tekanan boleh menggalakkan otak menghasilkan kortisol hormon yang boleh mengganggu fungsi sel T dalam memerangi jangkitan. Oleh itu, adalah penting bagi anda untuk mencegah atau mengurangkan stres dengan melakukan perkara-perkara yang menyeronokkan supaya tubuh anda santai, seperti pergi ke pantai, melakukan yoga, atau hanya menjalankan hobi yang anda suka.

5. Kesepian

Mempunyai hubungan yang kuat atau rangkaian kawan yang baik adalah baik untuk sistem imun anda. Malah, menurut kajian mendapati bahawa orang yang merasa bersambung dengan rakan-rakan mempunyai daya tahan yang lebih baik berbanding mereka yang merasa kesepian.

6. Tidak mempunyai rasa humor

Terdahulu ternyata baik untuk kesihatan, kerana ketawa boleh menghalang pengeluaran hormon tekanan dalam badan anda dan akan meningkatkan sel darah putih untuk melawan jangkitan.

7. Merokok

Anda pasti sudah tahu bahawa merokok tidak baik untuk kesihatan, termasuk sistem imun anda. Kandungan nikotin dalam rokok dapat meningkatkan penghasilan hormon kortisol dan mengurangkan pembentukan antibodi sel B dan tanggapan sel T dalam melawan jangkitan tubuh.

Juga Baca:

  • 12 Makanan Jadi Anda Tidak Dapat Sakit Mudah
  • 6 Cara Tetap Sihat Semasa Musim Flu di Pejabat
  • 7 Bahan Pencegah Flu Asli Boleh didapati di Rumah

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 12 Jun, 2019 | Edited Terakhir: 12 Jun, 2019

$config[ads_text5] not found

Sumber

http://www.webmd.com/cold-and-flu/10-immune-system-busters-boosters#1 yang diakses pada 12/12/2016 pada 10:20 a.m.

http://www.webmd.com/sleep-disorders/features/immune-system-lack-of-sleep diakses pada 12/12/2016 pada 10:25 a.m.

http://www.everydayhealth.com/news/9-surprising-ways-youre-weakening-your-immune-system/ diakses 12/12/2016 pada 10.27 WIB.

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0116861 diakses pada 12/12/2016 pada 10:35 a.m.