Utama maklumat kesihatan 6 Cara Mengatasi Kecacatan di Palate Mulut yang Mulut
6 Cara Mengatasi Kecacatan di Palate Mulut yang Mulut

6 Cara Mengatasi Kecacatan di Palate Mulut yang Mulut

Anonim

Bukan sahaja di bibir, luka canker juga boleh muncul di langit-langit. Trak di langit-langit boleh mengganggu makan anda dan membuat anda sakit. Thrush boleh menyerang sesiapa sahaja. Walau bagaimanapun, biasanya luka-luka penyakit kuman hilang sendiri dalam satu hingga dua minggu. Untuk menangani thrush cepat di atas bumbung mulut, terdapat pelbagai cara yang boleh anda lakukan.

Bagaimana untuk menangani thrush di langit-langit?

Dalam banyak kes, anda boleh mengatasi thrush di atas bumbung mulut di rumah atau ia akan hilang sendiri. Kecederaan umum seperti luka canker yang disebabkan oleh terlalu panas akan biasanya sembuh dalam masa beberapa hari.

Walau bagaimanapun, untuk mengusir thrush lebih cepat, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan.

1. Gargle dengan air garam

Larutan garam boleh dibilas untuk mempercepatkan proses penyembuhan sariawan di langit-langit. Gargling dengan air garam selama kira-kira 1-2 minit boleh menjadi penyembuhan semula jadi.

Garam mempunyai ciri-ciri anti-radang dan antibakteria untuk mengelakkan penyakit kanser. Di samping itu, garam juga berguna untuk mencegah jangkitan.

Membuat penyelesaian garam untuk merawat sariawan di langit-langit adalah agak mudah. Masukkan satu setengah garam garam ke segelas air suam. Campurkan sehingga beberapa hari dan gunakannya untuk membilas mulut. Jangan menelan.

Buang segera selepas selesai dan bilas dengan air minuman. Ulangi gargling air garam selama beberapa kali sehari sehinggalah luka canker mulai bertambah baik.

2. Minum banyak air

Dehidrasi boleh menyebabkan mulut kering dan sering membuat luka canker pada lelangit. Untuk mengatasi ini, anda perlu meningkatkan pengambilan cecair, cara terbaik adalah minum banyak air atau teh herba. Elakkan minuman yang boleh menyebabkan dehidrasi seperti alkohol atau kafein.

3. Menghindari makanan tertentu

Elakkan makanan yang sangat pedas, masin, atau berasid kerana mereka boleh merengsur luka mulut dan membuat penyembuhan sukar. Di samping itu, elakkan minuman dan makanan yang sangat panas dengan tekstur tajam atau tepi seperti keropok.

Pilih makanan atau minuman yang rasa tidak terlalu kuat. Buka makan sayur-sayuran hijau, susu, air kelapa dan teh.

4. Aloe vera sap

Aloe vera sap boleh membantu anda melegakan kerengsaan dan mengurangkan kesakitan dan keradangan akibat penyakit kangkung. Aloe vera berkesan dalam mengubati thrush kerana ia mempunyai sifat anti-radang dan penyembuhan nyeri.

Sapukan cukup lidah lidah buaya secara langsung kepada luka canker dan biarkan selama beberapa jam. Ulangi kaedah ini 2-3 kali sehari. Berhati-hati, jangan sembarangan menggunakan gel aloe vera yang dijual di pasaran hari ini kerana ia tidak semestinya selamat digunakan di dalam mulut.

Bukti saintifik tentang bagaimana berkesan aloe vera gel membantu mengatasi thrush juga terhad, jadi penyelidikan lebih diperlukan.

5. Memadatkan kiub ais

Pek ais boleh digunakan untuk merawat sariawan kerana sejuk akan mengurangkan rasa sakit atau bengkak.

Kompreskan kubus ais dibalut dengan kain lembut ke mulut mulut yang berseri. Anda juga boleh menghisap kiub ais di atas bumbung mulut yang melelehkan canker untuk meleleh sepenuhnya di dalam mulut.

6. Minum teh chamomile dengan madu

Chamomile dan madu boleh membantu merawat sariawan dengan mengurangkan kesakitan dan keradangan. Madu mempunyai sifat antiseptik dan chamomile mempunyai sifat anti-radang. Kedua-duanya boleh dicampur bersama dan mabuk hangat.

Juga Baca:

  • Makanan benar-benar pedas membuat lidah biasa? Dan Mitos Lain Mengenai Thrush
  • 6 Pemulihan Semulajadi untuk Sebenarnya Sebagaimana Berkesan Sebagai Ubat Kimia
  • Pelbagai cara berkesan untuk mengatasi spektrum degil di rumah

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 21 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 21 Jun, 2019

$config[ads_text5] not found

Sumber

Bengkak di Bumbung Mulut Anda: Punca dan Lebih Banyak https://www.healthline.com/health/roof-of-mouth-swollen#symptoms yang diakses pada 21 November 2018.

Mengapa bumbung mulut saya bengkak? https://www.medicalnewstoday.com/articles/323028.php diakses 21 November 2018.

Sepuluh remedi bagi luka-luka akibat keradangan https://www.medicalnewstoday.com/articles/320015.php diakses 21 November 2018.