Utama maklumat kesihatan Tips Sihat untuk Makan Makanan Laut Jadi Kolesterol Tidak Meningkat
Tips Sihat untuk Makan Makanan Laut Jadi Kolesterol Tidak Meningkat

Tips Sihat untuk Makan Makanan Laut Jadi Kolesterol Tidak Meningkat

Anonim

Memiliki kolesterol tinggi bermakna anda perlu pandai memilih makanan. Salah satu makanan lazat tetapi kurang selamat untuk pemilik kolesterol tinggi adalah makanan laut. Malah makanan laut kaya dengan asid lemak omega-3 dan nutrien lain yang sebenarnya baik untuk kesihatan. Sekiranya anda tidak mahu melepaskan banyak manfaat ikan dan kerang, lihat tips yang sihat untuk memakan makanan laut tanpa perlu khuatir bahawa kolesterol akan naik.

Petua-petua sihat untuk makan makanan laut tanpa perlu khuatir meningkatkan kolesterol

1. Perhatikan cara memasaknya

Makanan penggorengan boleh menyumbang lebih banyak pengambilan tahap lemak trans dalam badan, yang seterusnya dapat meningkatkan tahap kolesterol yang buruk.

Cara paling selamat untuk dimasak adalah dengan membakar, mendidih, mengukus, atau memasak hanya dengan sedikit minyak atau minyak. Terdapat banyak menu makanan laut tanpa minyak yang boleh anda makan. Misalnya, kerang direbus, udang panggang, ikan pepes, ikan tim, ikan panggang.

Jika anda ingin memanggang ikan atau makanan laut lain, panggangnya di atas kuali kering atau rak yang membolehkan lemak dari makanan ditenggelamkan supaya tidak dapat diselesaikan. Sebisa mungkin mengelakkan minyak sayuran, terutamanya minyak yang telah berulang kali digunakan (digunakan minyak masak). Gunakan minyak yang sihat, rendah lemak seperti canola atau minyak zaitun.

2. Tambah banyak rempah

Untuk menambah rasa dan mengekalkan daging lembap, anda boleh menambah rempah dan perisa lain dan bukan garam. Kaedah memasak ini dijamin mempunyai aroma yang enak, tetapi masih rendah kolesterol.

Sesetengah rempah juga boleh mengurangkan kolesterol. Bawang putih, misalnya, telah dilaporkan mengurangkan kolesterol dan trigliserida yang buruk sehingga 20 mg / dL, dilaporkan pada halaman Web MD.

Oleh itu, menambah bawang putih dalam rempah memasak boleh menjadi cara yang lebih selamat untuk mengekalkan tahap kolesterol darah cenderung lebih stabil apabila makan makanan laut.

3. Tambah jus lemon

Anda boleh menambah sedikit jus lemon di atas masakan makanan laut anda. Kandungan vitamin C dan flavonoid (eriocitrin dan limolnin) dalam lemon dapat membantu mengurangkan kolesterol dan trigliserida LDL yang buruk, sambil meningkatkan tahap kolesterol yang baik.

4. Sepasang dengan makanan berserat

Serat boleh membantu mengurangkan kolesterol dengan mengikat asid hempedu. Oleh itu, sayur-sayuran dan kacang seperti kacang dan kacang ayam mesti dimakan apabila anda makan makanan laut.

Tauhu dan tempe juga sebagai hidangan sampingan makanan laut. Kerana protein dari kacang soya dapat berpotensi mencegah penyakit jantung koronari dengan mengurangkan kadar kolesterol dan trigliserida LDL.

Anda juga boleh menambah buah sebelum atau selepas makan berat.

5. Perhatikan bahagian

Ingat bahawa apa-apa yang berlebihan tidak baik untuk badan. Jadi, jika anda ingin terus makan makanan laut tanpa perlu risau tentang peningkatan kolesterol, hadkan berapa banyak bahagian yang anda makan. jangan lupa diri sendiri.

Juga Baca:

  • 4 Jenis Makanan Laut Yang Harus Dikurangkan Jika Anda Memiliki Kolesterol Tinggi
  • Makan Makanan Laut Apabila Hamil, Boleh Atau Tidak?
  • Bagaimana Mengurangkan Pendedahan Merkuri dari Ikan Laut dan Laut

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: 5 Mac, 2018 | Terakhir Edited: 5 Mac, 2018

$config[ads_text5] not found

Sumber

Andrew Johnathon. Tanpa tahun. Bolehkah Jus Lemon Kurangkan Kolesterol? [Dalam Talian] Boleh didapati di:

http://healthyeating.sfgate.com/can-lemon-juice-reduce-cholesterol-9266.html (diakses 3 Mac 2018)

Martin Laura J. 2016. Rawatan Alternatif untuk Kolesterol Tinggi. [Dalam Talian] Boleh didapati di: https://www.webmd.com/cholesterol-management/high-cholesterol-alternative-therapies#1 (Diakses pada 3 Mac 2018)

Moll Jennifer. 2017. Bolehkah Bawang Putih Kurangkan Kolesterol Anda?. [Dalam Talian] Boleh didapati di: https://www.verywell.com/can-garlic-lower-your-cholesterol-698110 (Diakses pada 3 Mac 2018)

Sartika Ratu Ayu Dewi. 2008. Kesan Asid Lemak Tak Senyut, Tidak Bertenaga dan Asid Lemak pada Kesihatan. Jurnal Kesihatan Awam Kebangsaan vol 2 (4)

Butler Natalie. 2017. Adakah Udang Tinggi dalam Kolesterol? Maklumat kesihatan pemakanan dan kesihatan. [Dalam Talian] Boleh didapati di: https://www.medicalnewstoday.com/articles/315947.php (diakses 3 Mac 2018)

Kementerian Kesihatan RI. 2014. Garis Panduan Pemakanan Seimbang. [Dalam Talian] Boleh didapati di: http://gizi.depkes.go.id/download/Pedoman%20Gizi/PGS%20Ok.pdf (Diakses 3 Mac 2018)