Utama maklumat kesihatan 5 Cara Cepat untuk Menyejukan Langit di Baki Mulut oleh Makan Panas dan Pedas
5 Cara Cepat untuk Menyejukan Langit di Baki Mulut oleh Makan Panas dan Pedas

5 Cara Cepat untuk Menyejukan Langit di Baki Mulut oleh Makan Panas dan Pedas

Anonim

Setakat ini, kulit dikenali sebagai bahagian yang paling sensitif untuk menyentuh dan merangsang badan. Malah, mulut dan setiap kawasan di dalamnya mempunyai fungsi yang tidak banyak berbeza. Terdapat berjuta-juta tisu lembut di dalam mulut yang menjadikannya lebih sensitif terhadap hidangan panas dan pedas, termasuk lelangit. Tanda yang paling jelas adalah apabila anda tiba-tiba merasakan mulut panas yang disertai dengan sensasi terbakar. Ambil mudah, supaya tidak lagi menyeksakan, anda boleh mengatasi keadaan ini dengan melakukan penyelenggaraan mudah di rumah.

Pelbagai cara untuk menangani mulut panas

Mana-mana makanan dan minuman panas, terutamanya bentuk cecair, boleh menyebabkan sensasi terbakar di dalam mulut, menurut drg. Kimberly Harms, DD, seorang doktor gigi dari Persatuan Pergigian Amerika.

Kerana tisu-tisu yang membentuk lelangit cenderung licin dan nipis sehingga mereka lebih rentan menjadi panas daripada tisu-tisu lembut lain dari tubuh. Itulah sebabnya, anda mungkin dapati bahawa mulut terasa sakit, bengkak, kemerahan, sehingga sukar untuk merasakan makanan dan minuman.

Untuk dapat menikmati hidangan seperti biasa, cubalah cara mudah untuk menangani aduan lelangit dengan cara seperti:

1. Minum banyak air sejuk

Kebanyakan orang akan refleks meminum air sejuk ketika langit-langit berakhir setelah makan makanan dan minuman yang terlalu panas atau pedas. Bukan sahaja ia membantu menyejukkan kawasan mulut yang terasa seperti terbakar, kaedah ini juga menghalang kerosakan pada lapisan dalam mulut.

Walau bagaimanapun, elakkan menghisap atau makan ais batu yang masih agak susah. Kami mengesyorkan menambah air ke segelas kiub ais, atau biarkan ais cair sehingga anda boleh meminumnya. Di samping itu, meminum banyak cecair boleh membantu mengekalkan tubuh terhidrasi secara optimum untuk menyokong proses penyembuhan.

2. Makan makanan manis

Makan makanan dan minuman manis boleh menjadi pilihan lain untuk merawat sensasi pembakaran dan pembakaran di langit-langit. Contohnya yogurt, susu, coklat, gula-gula, puding, ais krim, dan lain-lain.

Ini bukan tanpa sebab, kerana makanan manis dan minuman boleh bertindak seolah-olah menjadi gangguan sementara supaya luka di mulut tidak terasa panas atau menyakitkan.

3. Madu

Madu agak terkenal kerana sifat antimikrobnya yang kuat untuk memperlahankan pertumbuhan mikroorganisma, mencegah jangkitan, dan mempercepat proses penyembuhan luka.

Inilah sebab mengapa madu dapat membantu menyembuhkan sensasi terbakar di atap mulut anda. Tidak lama selepas menerapkan madu di mulut panas, perasaan lembab akan membantu melegakan kesakitan dalam membakar mulut.

4. Elakkan makanan yang terlalu panas, pedas, dan renyah

Van B. Haywood, DMD, pensyarah di Fakulti Pergigian di Universiti Augusta, mengesyorkan agar anda menjauhi makanan rangup dengan tip tajam, panas, dan pedas untuk sementara waktu untuk pemulihan yang lebih pantas.

Makanan jenis ini sebenarnya akan memburukkan lagi luka di mulut anda, menjadikannya jauh lebih menyakitkan daripada sebelumnya. Sebaliknya, anda boleh memilih makanan dengan tekstur lembut sehingga mulut sembuh sepenuhnya.

5. Garam air garam

Selama bertahun-tahun, gargling air dengan garam telah diketahui mengatasi pelbagai masalah mulut. Salah satunya adalah untuk mempercepatkan penyembuhan mulut yang cedera dan mencegahnya daripada menjadi jangkitan.

$config[ads_text5] not found

Anda boleh membuatnya dengan melarutkan satu perempat garam garam dalam segelas air. Selanjutnya, bilas mulut anda seperti biasa dan buang air yang telah digunakan. Lakukan rutin selama 3-4 hari sehingga luka di mulut sembuh sepenuhnya.

Bila hendak berjumpa doktor?

Luka lelangit dibahagikan kepada beberapa peringkat. Bermula dari agak ringan, sederhana, hingga sangat teruk. Sekiranya luka di langit-langit sangat teruk, mereka tidak berfungsi dengan hanya dirawat di rumah, terutamanya apabila mereka tidak bertambah lebih daripada dua minggu, disertai oleh demam, bengkak di kawasan mulut, dan kesakitan yang teruk. teruskan dengan doktor.

Juga Baca:

  • 5 Trik Berkesan untuk Mencegah Nafas Bad
  • Mulut Saya Merasa Seperti Logam, Apakah Punca?
  • Semasa Kecemasan, 7 Trik Ini Boleh Membantu Mengatasi Nafas Buruk Tanpa Berus Gigi

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 21 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 21 Jun, 2019

$config[ads_text6] not found

Sumber

Bagaimana Memperlakukan Burn pada Atap Mulut Di Rumah. https://www.medicalnewstoday.com/articles/322188.php?sr Diakses pada 23 Oktober 2018.

Cara Merawat Burn pada Atap Mulut Anda. https://www.healthline.com/health/how-to-treat-a-roof-of-mouth-burn Accessed 23 Oktober 2018.

6 Cara Merawat Burn pada Atap Mulut Anda. https://www.prevention.com/health/a20516917/6-ways-to-treat-a-burn-on-the-roof-of-your-mouth/ Diakses pada 23 Oktober 2018.