Utama alahan Anak Anda Boleh Mempunyai Alergi Susu Lembu, Bagaimana?
Anak Anda Boleh Mempunyai Alergi Susu Lembu, Bagaimana?

Anak Anda Boleh Mempunyai Alergi Susu Lembu, Bagaimana?

Anonim

Alergi terhadap susu lembu adalah salah satu hipersensitif yang paling biasa pada kanak-kanak. Mungkin kerana susu lembu adalah protein asing pertama yang kebanyakan bayi menelan dalam kuantiti yang banyak, terutamanya apabila mereka disusu susu botol. Sekiranya ada alahan susu lembu, kadang-kadang juga bayi yang menyusu dapat mengalami kolik atau eksim sehingga susu dan produk susu dikeluarkan dari diet ibu. Antara 2-3 dari setiap 100 kanak-kanak yang lebih muda dari 3 tahun mempunyai gejala alergi susu lembu.

Muntah selepas makan adalah cara yang paling biasa kanak-kanak menunjukkan alergi susu, tetapi tindak balas yang lebih teruk juga boleh berlaku. Colic, menangis, dan kembung kadang-kadang menjadi satu-satunya manifestasi alergi susu lembu pada bayi yang sangat muda. Walau bagaimanapun, dikatakan bahawa pada kebanyakan bayi, tiada punca kolik yang pernah ditemui, dan menangis teruk akhirnya berhenti tanpa rawatan dan tidak pernah berulang, sebelum bayi berumur 6 bulan).

Gejala awal yang lebih awal dan ringan alergi susu lembu sering melibatkan gatal-gatal, ruam ekzema kering (dermatitis atopik). Sudah tentu jenis tindak balas yang paling jelas terhadap susu adalah ketika seorang anak minum susu atau makan produk susu dan segera mendapat masalah pernafasan atau gatal-gatal. Kebanyakan kanak-kanak dengan alergi susu lembu juga alah kepada susu dari kambing atau kambing, jadi susu bukan pengganti yang baik.

Susu formula berasaskan soya mungkin atau tidak sesuai untuk bayi yang alah kepada susu, kerana sesetengah bayi yang sensitif terhadap susu lembu juga tidak boleh bertoleransi dengan protein soya. Sekiranya bayi anda yang alah kepada susu lembu tidak bertolak ansur dengan formula soya, pakar pediatrik anda boleh mencadangkan susu formula khas yang diperbuat daripada protein hidrolisis yang luas atau formula susu formula susu formula.

Ramai kanak-kanak pulih dari alergi susu lembu kerana sistem imun mereka matang. Walau bagaimanapun, pakar pediatrik anda mungkin mencadangkan melakukan ujian alahan sebelum anak anda mencuba susu lagi. Jika ujian menunjukkan bahawa alergi sudah hilang, susu boleh diberikan dengan teliti kepada kanak-kanak dalam peningkatan secara beransur-ansur di pejabat doktor, di mana reaksi mana-mana boleh dipantau dan, jika perlu, dirawat. Sekiranya anak anda hanya mempunyai intoleransi laktosa, ujian alergi biasanya tidak diperlukan, dan produk susu dan susu boleh diperkenalkan secara beransur-ansur di rumah semasa anda mengamati gejala. Di pasar raya, terdapat produk dengan pelbagai pengurangan kandungan gula laktosa yang membantu kanak-kanak dengan intoleransi laktosa dapat mengambil susu dalam diet mereka.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 20 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 20 Jun, 2019

Sumber

(http://www.healthychildren.org/English/healthy-living/nutrition/Pages/Common-Food-Allergies.aspx)