Utama maklumat kesihatan 4 Jenis Vaksin yang Anda Perlu Dapatkan Sebelum Ziarah
4 Jenis Vaksin yang Anda Perlu Dapatkan Sebelum Ziarah

4 Jenis Vaksin yang Anda Perlu Dapatkan Sebelum Ziarah

Anonim

Berdasarkan Peraturan Menteri Kesehatan Republik Indonesia No. 15 tahun 2016 mengenai Kesihatan Jemaah haji, jemaah haji boleh ditentukan sebagai tidak sah dihantar ke Tanah Suci jika mereka tidak menerima vaksin dan memperoleh pensijilan vaksinasi antarabangsa (ICV). Dengan kata lain, mendapatkan imunisasi adalah salah satu keperluan wajib bagi anda untuk melakukan haji. Kenapa anda perlu melengkapkan vaksin Haji, dan apa yang anda perlukan?

Mengapa anda memerlukan vaksin sebelum pergi ke ziarah?

Arab Saudi adalah tempat perhimpunan untuk umat Islam dari seluruh dunia untuk melaksanakan ibadah haji.

Melengkapkan vaksin sebelum haji adalah penting untuk mencegah risiko penyebaran penyakit tersebut dan membawa kembali ke Indonesia. Penyakit yang hanya wujud di negara-negara tertentu boleh merebak ke negara-negara lain. Malah, tidak sedikit dari mereka adalah dari kawasan endemik penyakit tertentu.

Oleh itu, Kerajaan Arab Saudi menghendaki semua orang yang akan memasuki negaranya untuk mendapatkan vaksin terlebih dahulu. Kerajaan Arab Saudi bekerja sama dengan negara-negara di dunia untuk memastikan warganya menerima vaksin sebelum memasuki tanah suci.

Senarai vaksin haji yang wajib bagi jemaah haji

Berikut adalah senarai vaksin Haji yang perlu anda selesaikan sebelum beribadah.

1. Demam kuning

Demam kuning adalah virus yang ditularkan melalui gigitan nyamuk. Kesnya kebanyakannya ditemui di kawasan tropika dan subtropika di Amerika Selatan dan Afrika. Oleh itu, peserta peziarah yang diperlukan untuk mendapatkan vaksin demam kuning adalah mereka dari negara-negara Amerika Selatan dan Afrika.

Menurut Peraturan Kesihatan Antarabangsa pada tahun 2005, semua peserta haji dari negara-negara yang berisiko tinggi demam kuning mestilah menunjukkan sijil suntikan yang sah sekurang-kurangnya 10 hari hingga 10 tahun sebelum tiba di negara destinasi.

Indonesia sendiri bukanlah salah satu daripada mereka. Tetapi anda boleh menyemak mana negara-negara diwajibkan mendapatkan vaksin Haji di laman web Kedutaan Arab Saudi.

2. Polio

Polio adalah penyakit berjangkit kerana virus polio menyerang saraf pusat dan menyebabkan kerosakan pada saraf motor yang boleh menyebabkan kelumpuhan. Penyakit ini biasanya menyerang saraf motor kaki, tetapi juga boleh menjejaskan keupayaan untuk bernafas dan menelan.

Semua orang dari negara endemik polio mestilah mempunyai vaksinasi polio sebelum mereka menjejakkan kaki di Arab Saudi sekurang-kurangnya 6 minggu sebelum berlepas dan dapat menunjukkan sijil vaksin mereka. Negara-negara ini adalah Afghanistan, Chad, Nigeria dan Pakistan. Sekali lagi, Indonesia tidak termasuk.

3. Influenza atau selesema bermusim

Selesema asas selesema adalah penyakit umum yang boleh dirawat dengan mudah. Tetapi ada beberapa jenis influenza yang teruk dan boleh menyebabkan kematian, contohnya flu burung dan selesema babi. Oleh itu, anda boleh melakukan vaksin influenza untuk mencegah penyakit ini.

Kerajaan Arab Saudi mengesyorkan orang yang sedang mengerjakan Haji atau Umrah untuk mendapatkan vaksin influenza, terutama bagi mereka yang beresiko terkena virus influenza. Mereka adalah wanita hamil, kanak-kanak, orang tua, dan orang dengan penyakit tertentu seperti HIV / AIDS, asma, dan penyakit jantung kronik atau penyakit paru-paru. Pekerja kesihatan juga perlu mendapatkan vaksin ini.

Walau bagaimanapun, kerana ia hanya merupakan cadangan, tidak wajib, semua orang termasuk jemaah dari Indonesia masih boleh memasuki Arab Saudi tanpa mendapat vaksin ini.

4. Meningitis

Vaksin meningitis adalah vaksin Haji yang merupakan syarat wajib bagi jemaah haji dari Indonesia. Matlamatnya adalah untuk melindungi diri daripada menyebarkan virus, bakteria, atau kulat yang menyebabkan meningitis (keradangan lapisan otak). Vaksin haji ini boleh bertahan sehingga 3 tahun. Sesetengah gejala dan tanda-tanda penyakit ini adalah sakit kepala, demam dan leher kaku. Meningitis boleh berbahaya, kerana ia boleh menyebabkan banyak masalah kesihatan dalam sistem saraf pusat yang lain.

$config[ads_text5] not found

Menurut Muchtaruddin Mansyur, seorang doktor pakar yang berkhidmat sebagai Ketua Kesihatan Haji di Kementerian Kesihatan yang dilaporkan oleh Detik, vaksinasi meningitis telah menjadi syarat wajib bagi calon jemaah sejak tahun 2002. Penyakit ini berbahaya dan boleh mengakibatkan kematian jika tidak dirawat. Kemungkinan pemulihan lengkap adalah sangat kecil dan boleh menyebabkan gangguan lain seperti kelumpuhan, bisu, pekak, atau gangguan lain. Ini berlaku kerana keradangan lapisan otak menyebabkan kerosakan saraf.

Di mana saya boleh menyenaraikan vaksin Haji?

Vaksin haji merupakan keperluan penting bagi calon jemaah yang akan pergi ke tanah suci, jadi penting bagi anda untuk berbuat demikian.

Juga Baca:

  • Ambil nota yang bagus! Ini adalah Jadual Vaksin Lengkap untuk Orang Dewasa
  • Membongkar Mitos Di Sebalik Bahaya Kesan Sampingan Vaksin Rubella (MR Vaksin)
  • Sekarang terdapat vaksin DHF Lihat maklumat lengkap di sini

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: 29 September, 2017 | Terakhir Edited: 29 September 2017

$config[ads_text6] not found

Sumber

Kementerian Kesihatan. 2016. Peraturan Menteri Kesihatan Republik Indonesia Nomor 15 Tahun 2016. Dilihat di http://hukor.depkes.go.id/uploads/produk_hukum/PMK_No._15_ttg_Istithaah_K Kesehatan_Jamaah_Haji_.pdf. Diakses pada 23 September 2017.

Sulaiman, MR. 2016. Ini adalah sebab mengapa calon jemaah haji mesti menerima vaksin meningitis. Seconds Kesihatan. Lihat di https://health.detik.com/read/2016/08/12/143605/3274109/763/ini-alasan-mengapa-calon-jemaah- hajj-wajib-membance-vaksin-meningitis. Diakses pada 23 September 2017

Zuhri S. 2016. Pengurusan imunisasi meningitis untuk haji. Dilihat pada http://kempuanhaji.com/2016/04/management-immunization-meningitis-untuk-haji-lampir-2/. Diakses pada 23 September 2017.

Zuhri, S. 2016. Kos dan tempat vaksin meningitis untuk haji dan umrah. Lihat di http://kempuanhaji.com/2017/01/biaya-dan-tempat-vaccination-meningitis-untuk-haji-umroh/. Diakses pada 23 September 2017.

Kedutaan Diraja Arab Saudi. Tanpa tahun. Keperluan Kesihatan Haji dan Umrah. Dilihat di https://www.saudiembassy.net/hajj-and-umrah-health-requirements. Diakses pada 28 September 2017.