Utama Alahan 8 Jenis Alergi Aneh yang Anda Tidak Tahu
8 Jenis Alergi Aneh yang Anda Tidak Tahu

8 Jenis Alergi Aneh yang Anda Tidak Tahu

Anonim

Alergi adalah keadaan di mana sistem kekebalan tubuh kita bereaksi terhadap sesuatu yang sebenarnya tidak berbahaya. Pencetus alahan dipanggil alergen, contohnya ia boleh menjadi debunga debunga dari bunga, acuan, debu, rambut binatang, makanan, atau bahan kimia tertentu. Walaupun ia lebih biasa pada masa kanak-kanak, alahan juga boleh berlaku pada mana-mana julat usia. Apabila badan terdedah kepada alergen, badan akan menghasilkan protein yang dipanggil IgE, maka histamine dan komponen kimia lain akan dikeluarkan ke dalam aliran darah, menyebabkan gejala alergi yang anda kenal seperti:

 • Mata gatal dan berair
 • Bersin
 • Hidung berair
 • Kemerahan pada kulit atau bengkak
 • Rasa letih
 • Sakit perut
 • Muntah
 • Cirit-birit

Image

Reaksi seseorang terhadap alergen berbeza-beza. Reaksi ringan hanya akan menyebabkan sedikit gejala, sedangkan reaksi yang lebih berat dapat menyebabkan gejala seperti selesema dan demam. Reaksi yang paling teruk (sering juga dipanggil anafilaksis) boleh menyebabkan kematian.

Jenis-jenis alahan aneh adalah tidak biasa

Anda mungkin sudah biasa dengan beberapa jenis alahan, seperti alergi terhadap habuk, udara sejuk, selera haiwan, atau alergi terhadap makanan tertentu seperti telur, susu, dan kacang. Pada tahun 2004, Amerika Syarikat melalui Pentadbiran Makanan dan Dadah mengeluarkan peraturan yang berkaitan dengan penyertaan alergen yang terdapat dalam makanan (Akta Penyediaan Alergen Makanan dan Perlindungan Pengguna). Syarikat makanan harus menyertakan amaran mengenai alergen jika produk tersebut mengandungi satu atau lebih ramuan berikut:

 • Susu
 • Telur itu
 • Ikan
 • Scallops
 • Kacang
 • Gandum
 • Kacang kedelai

Tetapi nampaknya, terdapat jenis alergi lain yang tidak biasa dan mungkin dianggap aneh oleh sesetengah orang, beberapa jenis alergi ini adalah:

1. Alergi daging merah

Daging telah menjadi salah satu sumber makanan utama protein haiwan yang banyak digunakan oleh masyarakat. Alahan kepada daging merah jarang berlaku dan sukar dikenal pasti. Alergi jenis ini biasanya berlaku kerana komponen gula tertentu yang disebut alpha-galactose dalam daging. Jika anda alah kepada satu jenis daging merah, seperti daging lembu, maka ada peluang besar anda juga alergi terhadap jenis daging merah lain seperti daging kambing dan daging babi. Kanak-kanak kecil yang alah kepada daging lembu juga lebih cenderung alah kepada susu lembu. Gejala alergi daging merah biasanya muncul selepas tiga hingga enam jam, gejala-gejala termasuk:

 • Kesesakan hidung atau berair
 • Bersin
 • Kemerahan timbul pada kulit
 • Mual
 • Gejala asma muncul

Proses pemanasan dan memasak daging boleh mengurangkan risiko tindak balas alahan.

2. Alahan benih wijen

Alergi jenis ini sangat jarang berlaku, di Amerika hanya terdapat 0.1% kes alahan kepada biji bijan. Sebabnya ialah jenis protein yang terdapat dalam biji bijan. Walaupun mudah untuk meminta biji bijan tidak dimasukkan dalam diet anda, produk bijan yang diproses seperti ekstrak bijan atau minyak bijan lebih sukar untuk dipisahkan dari makanan. Gejala alergi benih wijen termasuk kesukaran bernafas, bengkak di muka, tekak, dan mulut, menyebabkan gejala asma yang teruk. Sama seperti alahan kepada kacang, mereka yang alah kepada biji bijan dapat mengalami kejutan anaphylactic.

3. Alergi kulit

Alergi jenis ini biasanya diketahui selepas anda memakai kasut atau aksesori yang diperbuat daripada kulit. Alergi jenis ini juga dikenali sebagai dermatitis kontak yang merupakan satu jenis ekzema yang boleh menyebabkan ruam kemerahan pada kulit. Alergi ini mungkin disebabkan oleh sebatian kimia yang digunakan dalam proses penyamakan atau pewarnaan kulit. Pencegahan utama tidak menggunakan kasut atau aksesori kulit, atau jika anda menggunakan kasut kulit, anda boleh memakai stokin terlebih dahulu.

4. Alahan air

Sebagai salah satu keperluan asas dan utama bagi manusia, alahan air boleh menjadi sukar dan mengganggu kehidupan seharian. Alergi air juga dikenali sebagai urtikaria aquagenik , urtikaria adalah bahasa perubatan untuk gatal-gatal yang berlaku apabila badan bertindak balas terhadap sumber alahan. Urtikaria berbentuk kemerahan dan sangat gatal. Tidak ada penjelasan yang pasti mengapa seseorang boleh alergi terhadap air dan alergi jenis ini sangat jarang berlaku. Gatal akibat alahan air boleh hilang selepas 15-30 minit dan penggunaan antihistamin dapat mengurangkan gejala alergi ini.

5. Alergi kepada cahaya matahari

Jika alergi air dipanggil urtikaria aquagenik , maka alahan matahari dipanggil urtikaria matahari . Gejala boleh merangkumi rupa ruam dan gatal-gatal serta menyengat. Termasuk alergi jenis yang jarang berlaku, gejala alahan matahari akan berlaku kira-kira 30 minit selepas terdedah kepada cahaya matahari dan hilang beberapa minit setelah tidak lagi terdedah kepada cahaya matahari. Reaksi alahan ini mungkin disebabkan oleh cahaya ultraviolet. Penggunaan antihistamin dapat mengurangkan gejala alergi tetapi tidak dapat mencegah reaksi alergi.

6. Alahan sperma

Termasuk jenis alergi yang sangat jarang berlaku, alergi ini biasanya dialami oleh wanita. Gejala gatal dan bengkak di kawasan faraj selepas hubungan seksual. Pencegahan yang terbaik ialah penggunaan kondom ketika melakukan hubungan seks, tetapi pasangan yang berada dalam program kehamilan dapat disuntik untuk mencegah alergi. Jika terapi suntikan tidak berfungsi dengan baik, maka program inseminasi buatan, aka IVF (IVF), mungkin pilihan seterusnya.

7. Alergi untuk bersenam

Hanya 1000 kes alergi sukan dilaporkan sejak tahun 1970. Terdapat dua jenis alahan sukan, jenis pertama yang timbul kerana anda makan sebelum bersenam, dan jenis kedua hanya muncul tanpa sebarang kaitan dengan makanan. Tanda-tanda alahan ini dari gatal-gatal ke kejutan anaphylactic. Jika anda mengalami alergi jenis pertama, maka cara untuk mengatasinya adalah untuk mengelakkan makan sebelum bersenam. Tetapi untuk jenis kedua, jika simptom mula muncul, maka anda dinasihatkan agar berhenti bersenam dengan segera. Jika kejutan anaphylactic berlaku, rawatan perubatan untuk suntikan epinefrin mungkin diperlukan.

8. Sentuh alahan

Alergi jenis ini termasuk dalam urtikaria fizikal, juga dipanggil dermographism yang bermaksud menulis pada kulit. Dermographism istilah merujuk kepada gejala yang disebabkan oleh alergi jenis ini. Sekiranya anda mempunyai alahan sentuhan, anda boleh menulis nama anda pada kulit anda dengan menggunakan tekanan yang dihasilkan oleh kuku jari anda. Tekanan pada kulit akan menyebabkan kemerahan dan ruam gatal. Memakai pakaian yang terlalu ketat, atau bahkan menggunakan tuala selepas mandi juga boleh menyebabkan gejala alergi ini muncul. Dermographism menyerang sekitar 4% penduduk. Penggunaan antihistamin dapat membantu mengurangkan gatal yang disebabkan oleh tekanan pada kulit.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 20 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 20 Jun, 2019

Sumber

Iliades, C. (2014, 24 November). 10 Alergen Aneh dan Mengejutkan . Diperoleh pada 1 Ogos 2016, dari Kesihatan Setiap Hari: http://www.everydayhealth.com/allergies-pictures/10-weird-and-surprising-allergens.aspx#09

Schaefer, A. (2015, 6 Mei). 8 alahan makanan yang paling tidak lazim . Diambil dari Talian Kesihatan: http://www.healthline.com/health/allergies/most-uncommon-food-allergies

Seidu, L. (2016, 28 Mac). Alergi: Maklumat Asas Anda Perlu Tahu . Diperoleh pada 1 Ogos 2016, dari WebMD: http://www.webmd.com/allergies/guide/allergy-basics