Utama alahan Bagaimana untuk mengesan alahan makanan pada kanak-kanak?
Bagaimana untuk mengesan alahan makanan pada kanak-kanak?

Bagaimana untuk mengesan alahan makanan pada kanak-kanak?

Anonim

Adakah anak anda mempunyai alahan makanan? Mengetahui sama ada kanak-kanak mempunyai alahan atau bukan untuk makanan mungkin sesuatu yang tidak mudah tetapi juga tidak sukar. Apabila kanak-kanak mempunyai tindak balas alergi terhadap makanan, dia akan menunjukkan reaksi alergi. Anda mesti mengiktiraf reaksi ini awal supaya anda dapat menjangka kemudian. Alahan makanan pada kanak-kanak tidak dapat diketahui dengan segera kerana memerlukan sedikit masa untuk tubuh kanak-kanak menyebabkan reaksi alahan.

Apakah alergi makanan?

Alergi adalah tindak balas imun untuk kompaun dari alam sekitar di luar tubuh, seperti dari makanan, yang disebut sebagai alergen. Alergi makanan berlaku apabila sistem imun kanak-kanak menjadi keliru dengan bahan yang terkandung dalam makanan. Apabila makanan yang menyebabkan alahan dimakan oleh kanak-kanak, bahan-bahan dalam makanan ini boleh mencetuskan tindak balas dari badan kerana tubuh menganggap bahan itu berbahaya. Sistem imun kanak-kanak akan membentuk antibodi untuk melawan alergen dari makanan ini.

Apabila anak makan makanan pada masa yang lain, tubuh melepaskan sebatian yang dipanggil histamine untuk melindungi tubuh dari bahaya. Pembebasan sebatian ini boleh menyebabkan gejala, seperti selsema, bersin, gatal-gatal, dan batuk. Gejala-gejala ini boleh muncul dalam bentuk yang lebih ringan atau lebih parah.

Pada usia berapa alahan makanan dapat dikesan pada kanak-kanak?

Mengetahui alahan pada kanak-kanak mungkin mengambil masa. Kanak-kanak boleh bertindak balas segera apabila makan atau memerlukan masa untuk mendapatkan tindak balas alahan kepada makanan. Setiap kanak-kanak yang alah kepada makanan atau benda lain mempunyai had yang mesti dicapai sebelum alahan boleh menyebabkan reaksi. Biasanya tubuh anak mengambil masa beberapa bulan untuk membangunkan alahan.

Alergi makanan boleh mula muncul apabila kanak-kanak masih bayi dan awal zaman kanak-kanak. Biasanya ini disebabkan oleh sedikit makanan. Kanak-kanak yang mempunyai alahan makanan biasanya mereka yang mempunyai alahan dari keluarganya. Bayi yang mengalami eksim biasanya berisiko untuk alahan makanan. Semakin teruk bayi itu mempunyai ekzema pada awal hidup, semakin besar kemungkinan bayi mempunyai alahan makanan.

Bagaimanakah saya tahu jika anak saya mempunyai alahan makanan?

Sesetengah alahan makanan dapat diakui dengan mudah sebaik sahaja beberapa minit atau beberapa jam anak anda bersentuhan dengan makanan. Jika kanak-kanak mempunyai alahan makanan, selepas anak makan makanan tertentu kali pertama atau kedua, kanak-kanak akan menunjukkan reaksi seperti:

 • Pada kulit: gatal-gatal, ekzema, kemerahan, bengkak di muka, bibir, lidah, dan mulut
 • Dalam saluran penghadaman: sakit perut, mual, muntah, atau cirit-birit
 • Dalam saluran pernafasan: hidung berair, kesesakan hidung, bersin, batuk, berdeham, atau sesak nafas
 • Dalam sistem kardiovaskular: kehilangan kesedaran atau pengsan

Reaksi alahan makanan boleh menjejaskan salah satu daripada empat bahagian di atas. Reaksi ini kelihatan berbeza antara kanak-kanak, boleh ringan atau teruk, juga boleh melibatkan salah satu bahagian badan di atas atau melibatkan banyak bahagian tubuh. Reaksi yang sangat serius dipanggil anafilaksis yang boleh mengancam kehidupan kanak-kanak. Oleh itu, jika kanak-kanak menimbulkan apa-apa tindak balas alahan di atas, anda perlu segera membawa anak anda ke doktor untuk pemeriksaan lanjut.

Anda perlu membezakan antara alahan makanan dan intoleransi makanan. Intoleransi makanan tidak berkaitan dengan sistem imun, biasanya ini disebabkan oleh ketidakupayaan kanak-kanak untuk mencerna bahan-bahan tertentu dalam makanan (seperti laktosa). Di samping itu, intoleransi laktosa biasanya menunjukkan gejala, seperti senak, sakit perut, cirit-birit, sakit kepala, dan belching.

Bayi makan secara beransur-ansur

Jika kanak-kanak mempunyai anak alahan, lebih baik kerana anak anda masih bayi yang anda secara beransur-ansur memperkenalkan makanan kepadanya. Kaedah ini dilakukan untuk menentukan reaksi setiap makanan, menjadikannya lebih mudah bagi anda untuk mengenali tindak balas alergi kanak-kanak terhadap makanan baru.

$config[ads_text5] not found

Setiap kali anda memberi makanan baru, pastikan anda menunggu 3-5 hari sebelum anda memberikan makanan baru kepada anak anda. Pada masa ini, perhatikan sama ada kanak-kanak mempunyai tindak balas alergi terhadap makanan. Sekiranya ia tidak menyebabkan tindak balas, anda boleh meneruskannya. Jangan hapuskan makanan lain yang boleh diterima oleh bayi.

Jenis makanan atau urutan makanan yang diperkenalkan kepada kanak-kanak itu tidak penting jika diberi secara rawak, perkara yang paling penting adalah anda menyediakan makanan satu persatu, terutama makanan yang sering menyebabkan reaksi alahan.

Terdapat 8 makanan yang paling sering menyebabkan alahan, iaitu:

 • Susu lembu
 • Telur itu
 • Kacang
 • Kacang kedelai
 • Gandum
 • Kacang pokok (seperti kacang dan kacang)
 • Ikan
 • Kerang, udang, ketam dan makanan laut lain dengan cengkerang

Sesetengah pakar mencadangkan anda menunggu sehingga bayi agak besar (sekurang-kurangnya 3 tahun) untuk dapat menawarkan makanan bayi seperti di atas, terutama kacang.

$config[ads_text6] not found

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 20 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 20 Jun, 2019

Sumber

Pusat Bayi. (2011). Alahan pada kanak-kanak | BabyCenter . [online] BabyCenter. Boleh didapati di: http://www.babycenter.com/0_allergies-in-toddlers_11409.bc?showAll=true [Diakses pada 16 Nov. 2016].

Smallwood, Jordan C. (2015). Alahan Makanan . [dalam talian] Boleh didapati di: http://kidshealth.org/en/parents/food-allergies.html# [Diakses pada 16 Nov. 2016].

Schroff, Anita. (2015). Memberi Makan Bayi: Bagaimana Menghindari Alahan Makanan . [online] Boleh didapati di: http://www.webmd.com/parenting/baby/baby-food-nutrition-9/introducing-new-foods [Diakses pada 16 Nov. 2016].

Alahan UK. (2013). Alergi Makanan pada Bayi dan Anak - Alergi UK . [dalam talian] Boleh didapati di: https://www.allergyuk.org/childhood-food-allergy/food-allergy-in-babies-and-children [Diakses pada 16 Nov. 2016].