Utama Penyakit kulit 5 Kemungkinan Penyebab Kulit Merasa Gatal dan Berair
5 Kemungkinan Penyebab Kulit Merasa Gatal dan Berair

5 Kemungkinan Penyebab Kulit Merasa Gatal dan Berair

Anonim

Keadaan gatal dalam tubuh adalah semula jadi dan sering berlaku pada sesiapa sahaja. Mungkin anda sering meremehkan keadaan ini. Walau bagaimanapun, jika gatal-gatal muncul bersama-sama dengan pembentukan benjolan dan berair, mungkin ada penyakit lain yang mendasari. Apakah keadaan yang menyebabkan kulit gatal dan berair? Semak ulasan berikut.

Image

Punca kulit gatal dan berair

Melaporkan dari Live Strong, terdapat beberapa keadaan yang menyebabkan kulit gatal dan berair. Sebenarnya untuk mengetahui dengan pasti penyakit atau keadaan yang anda miliki, cara terbaik adalah pergi terus ke dokter. Walau bagaimanapun, anda mungkin mengesyaki lima sebab berikut.

1. Impetigo (jangkitan bakteria)

Impetigo adalah jangkitan bakteria yang biasanya berlaku di lapisan paling luar kulit (epidermis). Bakteria yang menyebabkan impetigo adalah jenis Streptococcus dan Staphylococcus yang sering memasuki liang kulit. Keadaan ini terdedah kepada bayi dan kanak-kanak. Walau bagaimanapun, orang dewasa juga boleh mendapat impetigo jika keadaan kulitnya sensitif. Lepuh kulit dari impetigo boleh muncul di muka, lengan atau kaki.

Gejala impetigo termasuk penampilan titik merah, lepuh, dan gatal-gatal. Apabila terdedah kepada geseran akibat menggaru, lepuh-lepuh ini akan pecah dan melepaskan air. Cecair ketika datang ke kulit lain akan menular. Oleh itu, keadaan ini dapat ditransmisikan melalui pakaian, tuala, seprai, dan objek peribadi lainnya.

Melegakan lecet juga boleh menyebarkan impetigo ke bahagian badan yang lain. Untuk menghentikan penyebaran jangkitan, biasanya doktor akan memberikan salap antibiotik atau ubat antibiotik yang diambil, dan akan pulih dalam masa dua minggu.

2. Dermatitis hubungan alahan

Keadaan ini adalah tindak balas kulit yang terdedah kepada alergen. Sebagai contoh nikel, deodorizers, getah, dan alergen lain. Biasanya kulit akan terasa gatal selepas beberapa saat selepas kulit terdedah kepada bahan-bahan ini. Kemudian, ranting akan terbentuk yang, jika disimpan tercalar, akan pecah dan melepaskan air.

3. Dermatitis hubungan iritan

Keadaan ini berlaku bukan kerana alahan, melainkan bahan kimia toksik yang terkena pada kulit. Pada mulanya kulit akan membengkak merah, disertai dengan gatal-gatal. Jika ia terus tercalar dan pecah, ia akan melepaskan kulit cecair dan licin. Jika keradangan berterusan, ini akan menyebabkan retak kulit. Salap steroid topikal atau krim biasanya diberikan oleh doktor untuk mengurangkan ketidakselesaan yang disebabkan oleh kerengsaan.

4. Herpes simplex virus

Virus ini pada umumnya menjangkiti permukaan lembap kulit. Gatal pada mulanya muncul, disertai dengan kesemutan atau pembakaran di kawasan kulit tempatan yang menunjukkan rupa penyakit. Selepas tercalar, lintah yang penuh cecair akan muncul. Jika pecah, cecair akan terus menyebar ke kulit yang lain yang terjejas.

Walaupun penyakit ini berlangsung seumur hidup, ubat antiviral akan mengurangkan jumlah ketahanan dan keterukan gejala. Virus ini boleh berkembang dan menjadi herpes genital.

5. Ayam cacar dan sirap

Keadaan ini dikenali kerana gejala yang menyebabkan penampilan bintik-bintik merah kecil yang membentuk benjolan, gatal, dan ketika pecah ia akan keluar dengan cairan. Cacar akan kering dan meninggalkan parut.

Selain gejala ini, anda mungkin merasakan demam dan sakit kepala. Ketulan ini akan muncul di beberapa bahagian badan anda dan semakin banyak. Biasanya cacar biasanya berlaku pada kanak-kanak.

Mereka yang telah mendapat cacar air tidak akan mendapat penyakit ini di kemudian hari. Bagaimanapun, virus boleh berkembang di dalam sel-sel saraf anda dalam beberapa tahun kemudian menjadi herpes zoster (penyakit ular) ketika sistem kekebalan tubuh lemah. Kedua-duanya disebabkan oleh virus yang sama, iaitu Varicella zoster. Keadaan ini boleh menyebabkan ketulan kecil seperti cacar tetapi disertai dengan sakit pada kulit.

Cacar sebenarnya boleh dihalang oleh vaksin cacar. Oleh itu, cacar air tidak menular, anda harus mengurangkan hubungan fizikal dengan pesakit jika anda tidak pernah terdedah kepada penyakit ini.

Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Juga Baca:

  • 5 Jenis Ubat Topikal Berkesan untuk Gatal Kulit
  • 5 Pilihan Dadah untuk Merawat Kulit Gatal Ekzema
  • Kulit Gatal Tanpa Punca? Mungkin Anda Tertekan

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 21 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 21 Jun, 2019

Sumber

Punca-punca Bendalir yang Diisi Cecair di Kulit yang Menyebabkan Gatal-gatal. https://www.livestrong.com/article/192913-causes-of-fluid-filled-bumps-on-the-skin-that-cause-itching/. Diakses pada 7 Februari 2018.

Punca, Gejala, Rawatan, Pencegahan Impetigo. https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/tc/impetigo-overview#1. Diakses pada 7 Februari 2018.

Shingles & Chickenpox: Apa Pautan? https://www.webmd.com/vaccines/features/shingles-chickenpox#1. Diakses pada 7 Februari 2018.