Utama Maklumat kesihatan 5 Trik Menjana Tekanan untuk Kanak-kanak Kolej
5 Trik Menjana Tekanan untuk Kanak-kanak Kolej

5 Trik Menjana Tekanan untuk Kanak-kanak Kolej

Anonim

Sebagai seorang pelajar bermakna anda perlu sibuk dengan jadual kelas yang sibuk, tumpuan tugasan yang seolah-olah tidak berkesudahan, jemputan untuk menyertai organisasi di sana sini, untuk bimbingan tesis atau pembelajaran perkhidmatan. Sekiranya anda tidak dapat mengurus dan mengimbangi kehidupan kolej anda dengan baik, perasaan yang ditimbulkan boleh membawa kepada tekanan. Sekiranya dibenarkan untuk meneruskan, tekanan tidak hanya akan memberi kesan kepada mood dan kesihatan anda, tetapi juga prestasi akademik anda. Perkara yang baik adalah dengan segera mencari jalan untuk menghadapi tekanan yang baik supaya anda dapat bersedia untuk menyeberang kesibukan di kampus.

Image

Pelbagai cara untuk menangani stres untuk kanak-kanak kolej

1. Dapatkan tidur yang cukup

J. David Forbes, MD, pakar dalam bidang pengurusan tekanan menyatakan bahawa tidak kira betapa sibuk dan padat aktiviti harian anda, anda masih perlu meluangkan masa untuk mendapatkan tidur yang cukup.

Kekurangan tidur menjadikan otak tidak dapat bekerja dengan cekap, sehingga sukar untuk anda menumpukan perhatian, fokus, sukar diingat atau belajar perkara baru, dan membuat keputusan. Beberapa perkara ini boleh menyebabkan anda tidak dapat memahami kandungan kursus yang dihantar semasa kelas.

Di samping itu, kekurangan tidur juga boleh membuat anda lebih mudah sakit. Cuba dapatkan tidur yang cukup selama tujuh hingga lapan jam setiap malam. Kerana, tekanan itu sendiri adalah kesan sampingan yang paling biasa yang berlaku akibat kurang tidur.

2. Makan makanan berkhasiat

Kanak-kanak kolej sinonim dengan makan makanan segera atau makanan segera, demi menjimatkan wang bulanan. Walaupun begitu, kekerapan makan makanan ringan akan menjadi berbahaya bagi tubuh dan kesihatan mental anda.

Makanan segera tidak mempunyai pemakanan sehingga ia sebenarnya mengurangkan tenaga tubuh. Tubuh yang tidak sesuai lebih cenderung kepada stres. Setelah tekanan menghantui, anda akan cenderung dibutakan oleh emosi dan kembali makan makanan ringan lagi kerana anda merasakan bahawa hanya makanan yang mudah diperoleh.

Jadi, sebanyak mungkin cuba teruskan makanan sihat walaupun sibuk di kolej. Makan makanan yang sihat tidak perlu mahal, anda boleh mengakali diri anda dengan meluangkan masa untuk pergi ke pasaran bercuti untuk membeli sayur-sayuran dan buah-buahan. Kemudian, buatlah hidangan mudah di sebuah rumah tumpangan yang sememangnya dipelihara secara berkhasiat. Masak sendiri boleh membantu menyelamatkan perbelanjaan bulanan anda.

3. Bersenam dengan kerap

Salah satu cara untuk menangani stres yang mudah dan murah adalah dengan bersenam secara teratur. Tidak perlu lama. Latihan ringan selama 10 minit setiap hari sebenarnya sudah dapat membantu melegakan tekanan dan mengekalkan tubuh yang sihat.

Latihan yang paling mudah yang boleh anda lakukan ialah berjalan kaki. Jika anda tinggal di sebuah asrama dekat dengan kampus, maka cuba berjalan. Di samping itu anda juga boleh menggunakan tangga manual dan bukannya mengambil lif semasa menukar kelas. Dalam cuti, anda boleh pergi untuk gimnastik pagi di sekitar kampus atau berenang.

4. Jangan memaksa diri untuk menyertai pelbagai aktiviti

Sertai organisasi di sana sini pada masa yang sama berikutan UKM tidak menyakiti untuk mengisi masa lapang. Anda benar-benar perlu mengambil kesempatan daripada hari kuliah untuk menjadi pelajar aktif. Walau bagaimanapun, anda juga perlu mengetahui had tersebut. Jangan risau mengambil semua aktiviti yang akhirnya menjadikan anda seorang diri yang tidak dapat hidup.

Ingat, aktiviti penting tetapi menjaga kesihatan adalah lebih penting. Kenapa anda mengambil banyak aktiviti tetapi akhirnya hanya menekankan anda daripada menjadi terharu dan jatuh sakit?

Adalah lebih baik untuk memilih aktiviti dengan bijak jika anda mampu untuk menerimanya. Tidak perlu terlalu banyak supaya anda boleh memberi tumpuan untuk dapat menyumbang secara optimum.

5. Manjakan diri anda sesekali

Apabila anda merasa letih dan penat dengan pelbagai aktiviti yang sangat sesak, cubalah memanjakan diri anda pada hujung minggu. Pergi ke salon, karaoke dengan rakan-rakan, menonton filem, atau pergi ke tempat yang anda suka boleh menjadi cara yang berkesan untuk menangani tekanan. Memanjakan diri anda kadang-kadang tidak menyakitkan, anda tahu!

Melangkah ke kolej tidak bererti hanya dengan aktiviti akademik sahaja. Anda masih memerlukan hiburan untuk melonggarkan minda anda. Fikiran yang santai dan riang boleh membantu meningkatkan produktiviti anda pada keesokan harinya.

Juga Baca:

 • 3 Pemakanan Semulajadi untuk Mencegah dan Mengatasi Tekanan
 • Manfaat Rendaman dalam Air Panas: Bukan Hanya Mengatasi Tekanan
 • Mengatasi Tekanan, Kemurungan, dan Kecemasan dengan Tidur
 • Terlalu Sukar untuk Tidak Dapat Sukan? Latihan ini Hanya Membawa 5 Minit!

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 25 Jun, 2018 | Terakhir Edited: 25 Jun, 2018

Sumber

Bagaimana Mengurangkan Tekanan di Kolej

https://www.verywellmind.com/college-life-how-to-reduce-stress-3145176 diakses pada 8 Jun 2018

Kehidupan Kolej: 10 Cara Mengurangkan Tekanan

https://www.everydayhealth.com/college-health/college-life-10-ways-to-reduce-stress.aspx diakses pada 8 Jun 2018

10 Pelajar Pelajar Cara Mudah Dapat Menekan Tekanan Sekarang

https://www.huffingtonpost.com/entry/10-easy-ways-college-students-can-de-stress-right-now_us_576b1ab4e4b09926ce5dbb04 diakses pada 8 Jun 2018