Utama Maklumat kesihatan 7 Trik Hak Yang Tidak Mudah Digoda untuk Makan Makanan Junk
7 Trik Hak Yang Tidak Mudah Digoda untuk Makan Makanan Junk

7 Trik Hak Yang Tidak Mudah Digoda untuk Makan Makanan Junk

Anonim

Yang baik biasanya tidak baik untuk kesihatan. Pernahkah anda mendengar perkataan seperti ini? Makanan jagung seperti makanan goreng, makanan ringan dalam gula dan garam, dan minuman soda mempunyai rasa tersendiri. Walau bagaimanapun, adakah anda tahu bahawa sepanjang masa ini anda telah tertipu oleh syarikat makanan ringan? Mungkin anda tidak benar-benar mahu makan makanan ringan , tetapi tertarik dengan promosi sengit yang ditawarkan oleh restoran. Kemudian bagaimana anda boleh berhenti makan makanan ringan sepanjang masa? Inilah jalannya.

Image

Strategi untuk berhenti makan makanan ringan

Anda mungkin sudah memahami bahawa memakan terlalu banyak makanan ringan bermaksud meningkatkan risiko pelbagai penyakit kronik seperti diabetes, penyakit jantung, kepada kanser. Maklumat itu tidak cukup untuk menghalang anda membeli makanan ringan? Santai, masih ada tujuh cara berikut.

1. Jangan membeli menu pakej

Apabila membeli makanan ringan di restoran makanan segera, anda akan ditawarkan dua pilihan. Beli menu pakej atau hanya membeli unit. Jika anda mengira, menu pakej akan lebih murah. Walaupun anda tidak memerlukan semua jenis makanan dan minuman dalam pakej.

Mulai sekarang membuat tabiat membeli menu unit. Minuman ringan yang lebih baik digantikan dengan air sahaja. Anda juga tidak memerlukan menu tambahan seperti kentang goreng atau es krim yang tinggi lemak dan kalori.

2. Jangan tertipu dengan kata-kata pengiklanan

Anda perlahan-lahan boleh berhenti makan makanan ringan jika anda tahu bahawa anda telah ditipu oleh iklan. Syarikat makanan sampah akan menggunakan kata-kata yang meyakinkan seperti "daging premium" dan, "kaya dengan nutrien". Kata-kata ini tidak semestinya benar, anda tahu. Menurut Brian Wansink, PhD, seorang penyelidik tingkah laku pengguna dari Cornell University, orang mudah terjebak dengan kata-kata pengiklanan seperti itu.

3. Sentiasa sediakan makanan yang sihat

Anda pasti akan mengidamkan makanan ringan jika anda lapar atau mahu snek pada sesuatu. Jadi, cegah keinginan untuk membeli makanan ringan dengan sentiasa menyediakan makanan yang sihat di dekat anda. Di dalam peti sejuk, pastikan sentiasa terdapat stok makanan yang sihat seperti ayam dan sayuran segar, bukan sosej atau nugget.

Begitu juga dengan beg atau di pejabat. Sediakan makanan ringan seperti kacang panggang, buah-buahan, dan yogurt. Anda dinasihatkan supaya membawa bekalan yang sihat dari rumah supaya tidak tergoda oleh makanan ringan semasa makan tengahari.

4. Ketahui ramuan yang digunakan untuk memproses makanan ringan

Jika anda melihat makanan goreng di atas keranjang menggunakan minyak goreng, anda pastinya akan menghalang makanan ringan goreng. Ia sama jika anda tahu jenis pengawet BHA digunakan untuk memelihara kentang dan daging yang dikemas sebagai karsinogen (menyebabkan kanser). Semakin banyak anda mengetahui, semakin jauh anda mahu makan makanan ringan.

5. Penipuan diri

Satu kajian dalam jurnal 2013 Appetite menunjukkan bahawa menipu diri sendiri boleh menjadi cara yang berkesan untuk berhenti makan makanan ringan. Peserta kajian diminta untuk meyakinkan diri mereka bahawa mereka penuh dan masih boleh makan beberapa jam lagi apabila snek tidak sihat muncul. Nampaknya cara ini boleh menyebabkan mereka kehilangan selera makan mereka.

6. Menguruskan tekanan

Pada masa ini, anda mungkin makan makanan ringan kerana tekanan atau emosi. Contohnya, selepas bertarung dengan rakan, anda tiba-tiba mahu makan cip kentang atau makanan ringan untuk membebaskan emosi. Alasan anda mungkin, "Kemarahan membuat anda lapar!".

Oleh itu, senaman untuk menguruskan tekanan boleh menjadi penyelesaian. Berolahraga, mengambil nafas dalam, meditasi, atau melepaskan adalah pilihan yang baik untuk mengatasi tekanan. Dengan cara itu, otak tidak akan langsung membawa kepada makanan apabila mengalami tekanan.

7. Elakkan promosi makanan ringan info

Juga Baca:

  • Makan Makanan Junk Dapat Membuat Kemurungan, Kenapa?
  • 6 Tips Membuat Lidah Anda Lebih Dedicated untuk Makanan Sihat
  • Berhati-hatilah, Ini adalah Bahaya Kanak-kanak Snek Sekolah

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 5, 2017 | Terakhir diedit: 5 September, 2017

Sumber

7 Cara Syarikat Makanan Segera Membuat Anda Mengagumi Makanan Junk. http://www.livestrong.com/slideshow/1012776-7-ways-fast-food-companies-make-crave-junk-food/ Diakses pada 8 Mei 2017.

Cara Berhenti Makan Makanan Junk: 10 Tips untuk Mengendalikan Keinginan Anda. http://www.healthline.com/health/food-nutrition/how-to-stop-eating-junk-food Diakses pada 8 Mei 2017.

8 Cara Melatih Otak Anda untuk Membenci Makanan Junk. http://www.rd.com/health/healthy-eating/8-ways-to-train-your-brain-to-hate-junk-food/ Diakses pada 8 Mei 2017.