Utama Maklumat kesihatan Kesan buruk Pencemaran Udara untuk Kesihatan Bukan Hanya Kanser
Kesan buruk Pencemaran Udara untuk Kesihatan Bukan Hanya Kanser

Kesan buruk Pencemaran Udara untuk Kesihatan Bukan Hanya Kanser

Anonim

Pencemaran udara atau pencemaran adalah masalah utama kesihatan alam sekitar global. Satu kajian oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada tahun 2013 menyimpulkan bahawa pencemaran udara adalah penyebab kanser bagi manusia. Terutamanya kanser paru-paru. Apakah kesan kesihatan lain yang boleh mengakibatkan pencemaran udara?

Image

Kesan pencemaran udara berdasarkan pencemarnya

Terdapat pelbagai jenis bahan pencemar di udara yang anda nafas setiap hari. Bermula dari karbon monoksida (CO), sulfur dioksida (SO2), nitrogen oxides (NOx), sebatian organik meruap (VOC), ozon (O3), kepada logam berat.

Semua bahan pencemar ini mempunyai komposisi kimia, sifat reaksi, pelepasan, masa perpecahan, dan kelajuan yang berlainan untuk menyebar dalam jarak tertentu.

Berikut adalah pelbagai kesan buruk pencemaran udara terhadap kesihatan:

1. Perkara penting (PM)

Image

Bahan partikulat atau PM adalah koleksi zarah pepejal atau cecair yang terdapat di udara. Komponen utama PM ialah sulfat, nitrat, ammonia, natrium klorida, karbon hitam, habuk mineral, dan air.

Kehadiran PM di udara sangat dikaitkan dengan peningkatan kematian dan kes-kes penyakit dari masa ke masa. Semakin kecil saiz, zarah-zarah berbahaya ini lebih mudah dihirup dan diserap ke dalam tisu paru-paru, sehingga kemudian mengalir dalam darah. Zarah 2.5 mikron atau kurang paling berisiko merosakkan kesihatan dan menyebabkan pelbagai penyakit.

Bukan itu sahaja. Pendedahan kepada pencemar dalaman dari asap dari dapur kayu terbakar atau arang tradisional dapat meningkatkan risiko jangkitan pernafasan akut, penyakit jantung, penyakit paru-paru obstruktif kronik, kanser paru-paru, hingga risiko kematian prematur pada usia muda.

2. Ozon (O3)

Image

Ozon yang dimaksudkan di sini bukanlah sebahagian daripada bahagian konstituen atmosfer bumi. Ozon yang merupakan bahan pencemar berbahaya adalah di permukaan tanah

Ozon di dalam tanah adalah penyusun utama kabut asap yang terbentuk oleh reaksi sinar matahari dengan bahan pencemar udara, seperti nitrogen oxides (NOx) dan sebatian organik yang tidak menentu (VOCs) dari asap kenderaan, bahan kimia, dan sisa industri. Itulah sebabnya risiko pencemaran udara akibat kandungan ozon di tanah akan meningkat pada musim panas.

Ozon yang berlebihan di udara boleh melemahkan fungsi paru-paru. Hasilnya akan menyebabkan masalah pernafasan, mencetuskan gejala kambuhan asma, dan juga menyebabkan penyakit paru-paru.

Pada masa ini di Eropah, ozon di aras tanah dianggap sebagai salah satu yang paling berkaitan dengan zarah pencemaran udara. Ini terbukti dengan beberapa kajian yang menyebutkan kadar kematian harian meningkat 0.3%, dan penyakit jantung sebanyak 0.4%, setiap zarah ozon di udara meningkat 10 mikrogram per meter padu, menurut Science Daily.

3. Nitrogen dioksida (NO2)

Image

Nitrogen dioksida adalah sumber utama aerosol nitrat yang membentuk zarah kecil. Tahap nitrogen dioksida di udara yang melebihi 200 mikrogram per meter padu dianggap sebagai gas toksik yang membahayakan tubuh.

Kerana zarah-zarah yang menyebabkan pencemaran udara boleh menyebabkan keradangan yang menjejaskan fungsi saluran pernafasan. Sumber-sumber utama pelepasan nitrogen dioksida biasanya berasal dari proses pembakaran, seperti pemanas, loji kuasa, enjin kenderaan, dan kapal marin.

Kajian menunjukkan bahawa gejala bronkitis pada kanak-kanak yang mengalami peningkatan asma selepas pendedahan jangka panjang kepada zarah nitrogen dioksida. Selain itu, fungsi paru-paru juga akan lemah apabila menyedut zarah nitrogen dioksida terlalu banyak di udara.

4. Sulfur dioksida (SO2)

Image

Sulfur dioksida adalah gas tanpa warna dengan bau ciri yang tajam. Zarah-zarah yang menyebabkan pencemaran udara dihasilkan dari pembakaran bahan api fosil.

Sumber sulfur dioksida yang paling penting berasal dari pembakaran bahan api fosil seperti arang batu dan minyak yang digunakan untuk pemanasan domestik, penjanaan elektrik, dan kenderaan bermotor. Di samping itu, peleburan bijih yang mengandungi sulfur juga menyumbang kepada zarah-zarah sulfur dioksida yang terbang di udara.

Sulfur dioksida boleh merosakkan dan menjejaskan pelbagai fungsi sistem dalam badan. Bermula dari kerosakan kepada sistem pernafasan, mengurangkan fungsi paru-paru, menyebabkan kerengsaan mata.

Keterlaluan bahan kimia ini juga boleh menyebabkan batuk, asma, bronkitis kronik, dan meningkatkan risiko jangkitan pernafasan.

5. Karbon monoksida (CO)

Image

Karbon monoksida adalah gas beracun yang menyebabkan pencemaran udara. Gas ini memang tidak berwarna, tidak berbau, bahkan tidak merengsakan kulit dan mata. Walau bagaimanapun, menghidupkan karbon monoksida dalam kuantiti yang besar adalah sangat berbahaya sehingga risiko buruk bagi kesihatan badan.

Pembakaran gas, minyak, petrol, dan bahan api pepejal atau kayu, adalah beberapa sumber gas karbon monoksida. Karbon monoksida dikatakan gas berbahaya kerana ia menghalang oksigen daripada mengikat hemoglobin dalam sel darah merah.

Sebaliknya, ia adalah karbon monoksida yang akan mengikat secara langsung ke hemoglobin. Akibatnya, bekalan oksigen ke jantung akan berkurangan, mengakibatkan kekurangan oksigen.

Mengekalkan kesihatan di tengah-tengah udara tercemar

Juga Baca:

  • Bagaimanakah pencemaran udara menyebabkan haid menjadi tidak teratur?
  • Vitamin ini Boleh Melindungi Anda daripada Toksik Pencemar Udara
  • Ibu-ibu yang terkena pencemaran udara semasa mengandung boleh membuat bayi berisiko terhadap autisme

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 27 Februari, 2019 | Terakhir Edited: 27 Februari 2019

Sumber

Kualiti Udara dan Kesihatan Ambient (Luaran) http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs313/en/. Diakses pada 28 Oktober 2016.

Kesan Kesihatan Manusia Pencemaran Udara http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0269749107002849. Diakses pada 28 Oktober 2016.

Kesan Pencemaran Udara https://uk-air.defra.gov.uk/air-pollution/ effects. Diakses pada 28 Oktober 2016.

10 Tips untuk Melindungi Diri dari Air Tidak Sihat https://www.lung.org/our-initiatives/healthy-air/outdoor/air-pollution/10-tips-to-protect-yourself.html diakses 27 Feb 2019

Lindungi Diri Anda dan Keluarga Anda dari Pencemaran Udara https://www.healthline.com/health/protect-yourself-and-your-family-air-pollution#strategies diakses 27 Feb 2019