Utama Alahan Gejala dan Tanda-tanda Alergi Susu Anak Anda
Gejala dan Tanda-tanda Alergi Susu Anak Anda

Gejala dan Tanda-tanda Alergi Susu Anak Anda

Anonim

Sekiranya anda memberikan susu lembu kepada bayi anda dan kemudian dia mengalami kemerahan atau gatal-gatal, mungkin ia mempunyai alergi terhadap susu lembu. Alahan yang timbul selepas memakan susu lembu jarang berlaku, hanya berlaku dalam 2 hingga 7 peratus bayi. Ini berlaku kerana sistem imun bayi yang bertindak balas dengan protein yang terdapat dalam susu lembu. Kebanyakan bayi yang mempunyai alahan susu lembu, biasanya boleh mengatasi ini setelah mereka berusia 4 tahun, dan hanya beberapa yang alahannya menjadi dewasa.

Image

Adakah alergi susu lembu sama dengan intoleransi laktosa?

Tidak seperti intoleransi laktosa yang tidak melibatkan sistem imun, alergi susu lembu sebenarnya berlaku kerana tindak balas sistem imun kanak-kanak dengan protein yang terkandung dalam susu lembu. Jenis protein yang paling sering menyebabkan alahan adalah whey dan kasein. Bayi alergi boleh alah kepada satu atau kedua-dua protein ini. Reaksi yang berlaku biasanya berlaku dalam beberapa minit atau beberapa jam selepas mengambil susu. Kanak-kanak boleh alah kepada mana-mana susu, kerana dalam pelbagai susu ada protein di dalamnya, tetapi yang paling biasa adalah alahan yang disebabkan oleh susu lembu.

Apa yang berlaku kepada anak saya jika saya mempunyai alergi susu lembu?

Tanda-tanda dan tanda-tanda yang muncul boleh berlaku dalam beberapa tahap, bergantung kepada setiap kanak-kanak. Tetapi selalunya gejala yang segera muncul selepas minum susu ibu muntah, membuat bunyi 'ngik', gatal-gatal disertai dengan pembengkakan dan kemerahan. Walaupun berikut adalah tanda-tanda dan tanda-tanda yang mungkin muncul beberapa jam selepas anak menggunakan susu, iaitu:

 • Cirit-birit dan mungkin mengandungi darah
 • Cirit-birit
 • Kejang perut
 • Batuk
 • Flu
 • Mata berair
 • Kulit menjadi ruam dan gatal, selalunya di sekitar mulut
 • Kesakitan kolik atau abdomen

Sekiranya gejala-gejala yang muncul sangat teruk, maka kanak-kanak boleh mengalami anafilaksis, yang merupakan keadaan di mana kanak-kanak itu sukar untuk bernafas akibat tindak balas alahan yang berlaku untuk menyumbat dan menyekat saluran pernafasan. Anafilaksis adalah peristiwa yang sangat serius dan memerlukan rawatan khas seperti menyuntik ubat epinephrine kepada anak-anak.

Pada amnya, alahan hanya akan berlaku sehingga anak berusia 4 tahun. Walau bagaimanapun, jika gejala masih muncul apabila kanak-kanak lebih daripada 4 tahun, mungkin alergi akan berlaku sehingga dia remaja. Tetapi selepas itu biasanya tanda-tanda alahan akan hilang dengan sendirinya. Ia amat jarang berlaku untuk mencari alergi susu lembu pada orang dewasa. Walau bagaimanapun, kanak-kanak yang pernah mengalami alahan susu, mempunyai risiko mengalami alahan terhadap benda lain, bahkan boleh menyebabkan asma ketika mereka membesar.

Kenapa seorang kanak-kanak alah kepada susu?

Seperti yang dijelaskan sebelum ini, alahan berlaku akibat reaksi terhadap sistem imun. Apabila bayi mengambil susu yang menyebabkan alahan, sistem imun badan akan menandai atau bertindak balas kepada protein yang masuk ke dalam badan sebagai bahan berbahaya. Tubuh secara langsung akan menghasilkan imunoglobulin E (IgE), sebuah antibodi yang berfungsi untuk menangani alahan yang berlaku di dalam badan. Apabila bayi menggunakan susu beberapa kali, IgE telah mengenali protein yang dianggap berbahaya sehingga ia memberi isyarat kepada tubuh untuk melepaskan histamin dan pelbagai bahan kimia lain yang boleh menyebabkan gatal-gatal, kemerahan kulit, dan pelbagai gejala yang telah disebutkan sebelumnya.

Adakah anak saya berisiko mengalami alahan susu lembu?

Beberapa faktor risiko yang boleh meningkatkan risiko alahan susu pada kanak-kanak adalah:

Alergi terhadap perkara lain . Ramai kanak-kanak yang alah kepada susu juga alah kepada bahan atau objek lain. Walau bagaimanapun, biasanya alahan yang menyebabkan alahan kepada bahan-bahan lain muncul.

Ekzema atopik, yang merupakan masalah kulit kronik atau kronik, dalam bentuk gatal-gatal dan kemerahan pada pelbagai bahagian badan. Kanak-kanak yang mempunyai dermatitis atopik lebih cenderung mempunyai alahan makanan, termasuk susu.

Sejarah keluarga . Kanak-kanak yang mempunyai ahli keluarga yang mempunyai sejarah alahan terhadap jenis makanan, mempunyai peluang lebih besar untuk menjadi alergi terhadap susu

Umur . Alergi susu sering berlaku pada kanak-kanak. Apabila mereka berkembang, sistem pencernaan kanak-kanak akan berkembang dan matang, sehingga akhirnya mereka dapat menyesuaikan diri dengan protein dalam susu.

Adakah alergi kepada susu akan menyebabkan komplikasi dalam kesihatan kanak-kanak?

Kanak-kanak yang mempunyai alahan kepada susu, berpeluang mengalami beberapa masalah kesihatan, seperti:

 • Alergi terhadap jenis makanan lain, seperti telur, kacang soya, kacang, atau daging.
 • Demam hay atau alergi terhadap serbuk sari dan debu, seperti alahan lain, alergi ini terjadi akibat gangguan sistem ketahanan kanak-kanak.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 20 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 20 Jun, 2019

Sumber

BabyCentre. (2016). Apakah perbezaan antara alergi susu dan intoleransi susu? . [dalam talian] Boleh didapati di: http://www.babycentre.co.uk/x555830/whats-the-difference-between-milk-allergy-and-milk-intolerance [Diakses pada 31 Okt. 2016].

Mayoclinic.org. (2016). Alergi susu - Klinik Mayo . [online] Boleh didapati di: http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/milk-allergy/basics/definition/con-20032147 [Diakses pada 31 Okt. 2016].

MedicineNet. (2016). Definisi alahan susu lembu . [dalam talian] Boleh didapati di: http://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=10816 [Diakses pada 31 Okt. 2016].

PubMed Central (PMC). (2016). Pendekatan kepada alergi protein susu pada bayi . [dalam talian] Boleh didapati di: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2553152/ [Diakses pada 31 Okt. 2016].

Vandenplas, Y., Brueton, M., Dupont, C., Hill, D., Isolauri, E., Koletzko, S., Oranje, A. dan Staiano, A. (2007). Garis panduan untuk diagnosis dan pengurusan alergi protein susu lembu pada bayi. Arkib Penyakit di Kanak-kanak , 92 (10), ms 902-908.