Utama Penyakit kulit Punca Ekzema pada Kulit Bayi, dan Bagaimana Mengatasi Ia
Punca Ekzema pada Kulit Bayi, dan Bagaimana Mengatasi Ia

Punca Ekzema pada Kulit Bayi, dan Bagaimana Mengatasi Ia

Anonim

Ekzema adalah istilah umum yang digunakan untuk menggambarkan sekumpulan keadaan kulit yang berbeza. Ekzema pada kulit bayi adalah satu keadaan yang biasa terjadi pada bayi dari bayi yang baru lahir hingga satu tahun.

Image

Ekzema akut mungkin berlaku dengan keadaan kulit kering yang kering dan mengupas (ekzema kering), atau kadang-kadang berupa garis-garis kecil yang mungkin mula melepaskan - sering disebut ekzema basah. Apabila ekzema kulit menjadi keadaan kronik (bertahan lama), kulit cenderung menebal, menggelapkan, juga kelihatan kering dan menjadi bersisik dengan garis kasar.

Apa yang menyebabkan ekzema pada kulit bayi?

Dermatitis atopik dan dermatitis kontak adalah dua jenis eksim yang paling biasa pada kulit bayi.

Penyebab dermatitis atopik aka eksim pada kulit bayi

Dermatitis atopik atau ekzema sering berlaku pada bayi dan anak-anak dalam keluarga yang mempunyai sejarah dermatitis atopik, alergi makanan, asma, demam, dan alahan terhadap alam sekitar. Walaupun penyebab dermatitis atopik tidak diketahui, genetik jelas memainkan peranan sebagai salah satu punca, tetapi hubungan alahan tidak jelas. Di samping itu, dermatitis atopik adalah keadaan pertama yang berlaku pada kebanyakan kanak-kanak yang mengalami keadaan lain yang disenaraikan di atas.

Punca dermatitis kontak pada kanak-kanak

Sementara itu, sentuhan dermatitis boleh berlaku apabila kulit bersentuhan dengan perengsa atau alergen. Salah satu penyebabnya adalah berulang-ulang kontak dengan perengsa seperti makanan (dari jus oren atau makanan berasid lain), pakaian detergen, sabun yang terlalu kuat, makanan dan ubat tertentu, serta bulu atau kain tenunan kasar. Selain itu, salah satu perengsa yang paling biasa adalah air liur kanak-kanak, yang boleh menyebabkan ekzema kulit di sekeliling mulut pada kanak-kanak yang suka menjilat atau menggigit bibir mereka.

Satu lagi bentuk dermatitis sentuhan berkembang selepas sentuhan kulit dengan bahan yang kanak-kanak mengalami alahan jika terdedah. Yang paling umum adalah:

 • Barang kemas nikel atau butang pada seluar jeans atau seluar
 • Perasa atau aditif tertentu untuk ubat gigi dan ubat kumur (ini menyebabkan ruam di sekitar atau di dalam mulut)
 • Perekat, pewarna, atau kulit yang digunakan untuk membuat kasut (bahan ini menghasilkan tindak balas pada hujung jari kaki dan kaki)
 • Pewarna yang digunakan dalam pakaian (menyebabkan ruam di tempat pakaian bersentuhan dengan kulit atau di mana terdapat peningkatan peluh)
 • Tumbuhan beracun, terutamanya racun ivy, oak racun, dan racun sumac. Ruam ini biasanya muncul dalam masa beberapa jam selepas dihubungi (satu hingga tiga hari dengan racun ivy); serta gatal-gatal, dan boleh menyebabkan lepuh kecil
 • Ubat-ubatan, seperti salap neomycin

Apakah ciri-ciri dan gejala eksim pada kulit bayi dan kanak-kanak?

Ekzema pada kulit bayi biasanya berkembang dalam tiga fasa yang berbeza. Yang pertama berlaku antara umur beberapa minggu dan enam bulan, dengan gatal-gatal, kemerahan, dan penampilan nodul kecil pada pipi, dahi, atau kulit kepala. Ruam ini kemudian sering muncul di muka dan kulit kepala dan sering menyebar ke tangan atau badan.

Di sekolah kanak-kanak, dermatitis atopik biasanya berlaku pada siku dan lutut. Scaly seperti diskret dan bulat atau tidak jelas. Mengeringkan kulit yang berlebihan dan juga kulit sekitar; disertai dengan serbuk kulit mati, lepuh, dan luka terbuka. Walaupun gejala kronik biasanya kelihatan kulit bersisik, gelap dan menebal.

Tahap kedua masalah kulit ini paling sering terjadi antara usia empat dan sepuluh tahun, dan ditandai dengan pelepasan dari kawasan bulat, sedikit, gatal, dan bersisik muka atau badan. Keadaan ini kurang berair dan lebih bersisik daripada peringkat pertama ekzema, dan kulit cenderung menebalkan sedikit. Lokasi yang paling kerap untuk ruam ini adalah lipatan siku, di belakang lutut, dan di belakang pergelangan tangan dan pergelangan kaki.

Peringkat ketiga, yang dicirikan oleh kawasan kulit gatal dan kering, penampilan bersisik, bermula pada usia sekitar dua belas tahun dan kadang-kadang berterusan sehingga dewasa dewasa.

Apakah perbezaan antara gatal akibat dermatitis atopik dan dermatitis kontak?

Walaupun dermatitis atopik boleh dikelirukan dengan jenis dermatitis lain, gatal-gatal yang teruk adalah satu petunjuk penting bahawa dermatitis atopik adalah kesnya. Dalam banyak kes ruam hilang atau bertambah baik dalam masa dua atau tiga tahun.

Hubungi dermatitis boleh menjadi sangat gatal, tetapi corak pada kulit sering boleh dibezakan dari dermatitis atopik atau bentuk eksim lain. Ini kemudian boleh memberi arahan kepada doktor untuk mengesahkan diagnosis dan memberikan rawatan yang sesuai.

Bagaimana untuk merawat ekzema pada kulit bayi dan kanak-kanak?

Sekiranya anak anda mengalami ruam yang kelihatan seperti eksim, ahli pediatrik anda perlu menyemaknya untuk membuat diagnosis yang betul dan menetapkan rawatan yang betul. Dalam beberapa kes, mereka boleh merujuk anda kepada pakar dermatologi untuk mengesahkan diagnosis.

Ekzema tidak mempunyai ubat. Tetapi secara umumnya keadaan kulit ini dapat dikendalikan dengan baik dan akan sering sembuh selepas beberapa bulan atau tahun. Rawatan yang paling berkesan ialah mencegah kulit menjadi kering dan gatal, dan untuk mengelakkan pencetus yang menyebabkan kambuhan. Untuk melakukan ini:

 • Gunakan pelembap kulit (contohnya, krim atau salap) dengan kerap dan sering mengurangkan kekeringan dan gatal-gatal.
 • Beri anak anda mandi setiap hari dalam air suam. Selepas mandi, bilas dua kali untuk membuang sabun yang tinggal (yang mungkin merengsa). Kemudian gunakan krim atau salap dalam masa tiga minit selepas keluar dari tab mandi untuk mengekalkan kelembapan.
 • Elakkan pakaian yang sering mencetuskan gatal-gatal atau kerengsaan (bulu atau bahan sintetik).
 • Jika ada gatal-gatal yang luar biasa, gunakan pemampatan sejuk di kawasan itu, diikuti dengan permohonan ubat yang ditetapkan.

Mengubati dermatitis kenalan juga sama. Walaupun lebih banyak usaha diperlukan untuk mengenal pasti pencetus, seorang ahli dermatologi atau alahan boleh melakukan satu siri ujian patch. Ujian ini dilakukan dengan meletakkan kerengsaan umum (atau alergen) pada kulit anak anda selama empat puluh lapan jam. Sekiranya kulit bereaksi dengan kemerahan dan gatal-gatal, maka bahan tersebut dielakkan.

Bilakah anda perlu mengambil ubat untuk mengubati eksim pada kulit bayi dan kanak-kanak?

Terdapat banyak jenis krim preskripsi dan salap yang ada, jadi minta ahli pediatrik anda mencadangkan ubat-ubatan yang boleh mengawal keradangan dan gatal-gatal. Rawatan ini sering menggunakan steroid, yang merupakan rawatan utama.

Krim atau salap mesti digunakan di bawah arahan doktor. Penting untuk terus menggunakan ubat selagi doktor mengesyorkan menggunakannya. Menghentikan penggunaan dadah terlalu cepat akan menyebabkan keadaan itu berulang. Selain penjagaan kulit, anak anda juga boleh mengambil antihistamin dan antibiotik untuk melegakan gatal-gatal (terkadang diambil dan kadang-kadang sebagai krim) jika kulit dijangkiti. Sekiranya anak anda mengalami jangkitan yang kerap, berunding dengan pakar pediatrik mengenai sabun pemutihan.

Juga Baca:

 • Kanak-kanak Demam Disertai oleh Red Rash, Alert Kawasaki Penyakit
 • 5 Cara Menangani Rash Lampin pada Bayi
 • 4 Tips Penjagaan Kulit Bayi Sensitif
 • Adakah Ia Normal Jika Kulit yang baru lahir kelihatan berkedut?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 27 Jun, 2019 | Terakhir diedit: 27 Jun, 2019

Sumber

Menjaga Bayi dan Anak Muda Anda. Pg. 561-562.