Utama Penyakit kulit 5 Punca Rash Muncul di bawah Payudara, Plus Bagaimana Mengatasinya
5 Punca Rash Muncul di bawah Payudara, Plus Bagaimana Mengatasinya

5 Punca Rash Muncul di bawah Payudara, Plus Bagaimana Mengatasinya

Anonim

Sesetengah wanita mengadu gatal-gatal di bahagian bawah payudara kerana ruam. Katanya, ini disebabkan oleh penggunaan bra ketat yang menggosok kulit di bawah payudara menyebabkan ruam. Apa lagi yang menyebabkan ruam di bawah payudara, dan bagaimana untuk mengatasinya? Lihat maklumat berikut.

Image

Apa yang menyebabkan ruam di bawah payudara?

Image

Di dunia perubatan, ruam yang muncul di payudara dipanggil intertrigo. Keadaan ini berlaku kerana kulit di bawah payudara menangkap peluh dan kelembapan, maka terdedah kepada gesekan dari bra atau kulit di bawahnya. Kombinasi ini mencetuskan ruam gatal.

Pelbagai penyebab ruam di bawah payudara termasuk:

1. Berpeluh

Tekanan panas (miliaria) adalah ruam kulit yang berlaku apabila liang kulit tersumbat dengan peluh, bakteria, dan sel-sel kulit mati. Walaupun ia kelihatan lebih kerap di kawasan lipatan badan dan leher dan bahu, kulit di bawah payudara anda juga boleh dikenakan panas berduri.

2. Jangkitan

Kulit dibiarkan lembap secara berterusan kerana peluh menjadi tempat kegemaran bakteria dan kulat untuk berkembang biak. Ini boleh mencetuskan pelbagai penyakit berjangkit, termasuk candidiasis dan cirit-birit.

Candidiasis berlaku apabila jamur Candida berkembang maju pada kulit lembab di bawah payudara. Walaupun kurap adalah disebabkan oleh pertumbuhan kulat Tinea di bawah payudara. Kedua-dua jangkitan ini dicirikan oleh rupa bulat, merah, dan sering gatal-gatal.

3. Alergi

Bagi anda yang mengalami ruam di bahagian bawah payudara, cuba ingat semula jenis makanan atau ubat-ubatan yang anda makan sahaja. Kerana ruam di bawah payudara juga boleh disebabkan oleh alergi, sama ada dari makanan, ubat, atau gigitan serangga.

Rashes akibat alahan biasanya kelihatan seperti sarang merah dan gatal. Jika gatal-gatal itu cukup menggangu, segera mampat dengan air sejuk atau memohon dengan krim hydrocortisone atau losyen calamine untuk menghalang pengeluaran histamin yang menyebabkan gatal-gatal.

4. Penyakit autoimun

Terdapat beberapa penyakit autoimun yang boleh mencetuskan ruam di bawah payudara. Penyakit autoimmune termasuk ekzema, psoriasis, atau hiperhidrosis aka berpeluh berlebihan.

Bentuk ruam di bawah payudara kerana setiap penyakit autoimun ternyata berbeza. Tanda-tanda ekzema termasuk ruam merah yang meradang, gatal. Walau bagaimanapun, terdapat juga benjolan kecil yang dipenuhi dengan bendalir yang apabila pecah akan berasa sangat gatal.

Jika ia disebabkan oleh psoriasis, ruam yang muncul di bawah payudara anda akan kelihatan seperti patch merah, kering, bersisik, dan retak. Walau bagaimanapun, jika ini disebabkan oleh berpeluh berlebihan atau hyperhidrosis, ruam akan kelihatan merah dan gatal.

5. Kanser payudara

Kanser payudara yang radang adalah salah satu jenis kanser yang jarang dapat merebak dengan cepat. Gejala termasuk:

 • Perubahan warna kulit payudara menjadi merah.
 • Tekstur kulit kelihatan seperti kulit oren.
 • Jerawat kecil kelihatan seperti jerawat.
 • Meletakkan (puting terbalik).

Walaupun ruam di bawah payudara sangat jarang disebabkan oleh kanser, ia tidak menyakitkan untuk berunding dengan doktor jika anda mengalami gejala ini.

Bagaimana untuk merawat ruam di bawah payudara?

Image

Gatal akibat ruam di bawah payudara biasanya boleh dirawat dengan mudah. Kerana ruam yang kebanyakannya disebabkan oleh jangkitan kulat dan tidak berbahaya. Nah, anda boleh mengatasi ruam di bawah payudara dengan:

 1. Mampat dengan air sejuk
 2. Gunakan sabun yang tidak elok untuk mengurangkan risiko kerengsaan kulit
 3. Elakkan menggunakan coli seketika sehingga ruam dan gatal-gatal berkurangan
 4. Gunakan bra dengan saiz yang betul dan diperbuat daripada kapas
 5. Letakkan pad atau bra liner di bawah payudara untuk membantu menyerap peluh berlebihan
 6. Sapukan losyen calamine untuk membantu melegakan gatal-gatal

Jika ruam di bawah payudara menjadi lebih teruk dalam 5 hingga 7 hari, berjumpa dengan doktor dengan serta-merta. Terutamanya jika anda mengalami:

 • Demam, loya, muntah
 • Ruam merasakan sakit dan gatal
 • Lepuh kelihatan di bawah payudara yang tidak sembuh
 • Mempunyai penyakit kronik atau gangguan sistem imun

Juga Baca:

 • Jerawat muncul pada puting payudara, adakah ini normal?
 • 7 Punca Tetek Sakit, Normal dan Doktor Yang Perlu Diperiksa
 • 6 Sebab Sakit Payudara, Selain Gejala PMS (Apakah Tanda-tanda Kanser?)

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 1 Ogos, 2019 | Terakhir diedit: 1 Ogos, 2019

Sumber

Kenapa ada Rash Under My Breast? https://www.healthline.com/health/skin-disorders/rash-under-breast. Diakses pada 7/9/2018.

Intertrigo: Sambungan Jangkitan Bawah Payudara. https://www.everydayhealth.com/columns/ava-shamban-your-skin-and-your-health/intertrigo-the-under-breast-infection-connection/. Diakses pada 7/9/2018.

Home Remedies for a Rash Under the Breast. https://www.livestrong.com/article/158526-home-remedies-for-a-rash-under-the-breast/. Diakses pada 7/9/2018.