Utama Penyakit kulit 5 penyebab utama kanser kulit
5 penyebab utama kanser kulit

5 penyebab utama kanser kulit

Anonim

Kanser kulit adalah keadaan sel-sel DNA yang tidak normal dalam kulit manusia, dan umumnya menyerang sel-sel tubuh yang sihat dengan sengit. Gangguan ini menyebabkan sel-sel tumbuh di luar kawalan dan membentuk sel-sel kanser. Kebanyakan kerosakan DNA dalam sel kulit berpunca daripada radiasi ultraviolet (UV) yang terdapat di bawah cahaya matahari.

Image

Di samping itu, kanser kulit berisiko jika kulit terdedah kepada bahan toksik atau anda mempunyai sistem imun yang lemah. Secara amnya, terdapat 3 jenis kanser di kulit, pertama ialah karsinoma sel basal yang merupakan jenis kanser yang paling biasa yang menyerang kulit, kedua terdapat karsinoma sel skuamosa, dan yang terakhir adalah melanoma. Nah, selain itu, apakah faktor lain yang boleh menyebabkan kanser kulit?

Sesetengah perkara menyebabkan kanser kulit

1. Pendedahan kepada cahaya matahari langsung

Cahaya matahari yang mengandungi UVA dan UVB boleh merosakkan DNA dalam sel kulit manusia. Cahaya matahari biasanya mula menjejaskan DNA gen yang mengawal pertumbuhan sel-sel kulit. Jika anda terlalu lama dan terlalu kerap terdedah kepada pendedahan cahaya matahari, anda boleh berisiko tinggi terhadap kanser kulit.

Kemudian, pendedahan matahari cenderung menjadi paling berbahaya pada waktu tertentu, seperti di atas 10 hingga 5 petang. Jika anda keluar di luar tanpa menggunakan pelindung matahari, ia juga boleh meningkatkan risiko kanser pada kulit anda.

2. Gelapkan kulit dengan alat UV

Merengsa kulit atau yang biasa dikenali sebagai penyamakan kulit, adalah salah satu penyebab kanser kulit yang sering berlaku. Ini dipercayai kerana alat penyamakan kulit menggunakan cahaya UV untuk menjadikan kulit lebih gelap. Seperti yang anda ketahui, jika pendedahan langsung dan berterusan kepada cahaya UV boleh menyebabkan kulit mengalami penuaan pramatang.

Ia baik, penyamakan tidak dilakukan terlalu kerap kerana boleh menjadi buruk bagi kulit. Walaupun anda telah melakukannya, anda boleh berjumpa dengan doktor untuk mengurangkan kesan risiko kanser kulit. Anda juga boleh menggunakan beberapa ubat perubatan yang berguna untuk memperbaiki sel-sel kulit selepas penyamakan.

3. Jangkitan yang biasanya disebabkan oleh bahan kimia

Kulit yang cedera (luka bakar, luka, atau luka baru) dan kemudian terdedah kepada bahan kimia atau sinaran UV, boleh menjadi salah satu pencetus kanser kulit. Bahan kimia yang menyebabkan kanser kulit termasuk arsenik dan petrolium. Walaupun tidak berisiko tinggi, tetapi masih boleh menyebabkan kerosakan sel pada kulit.

4. Merokok

Ia terkenal, bahawa merokok merosakkan kesihatan. Selain kanser paru-paru, kanser kulit juga boleh menjadi salah satu ancaman. Menurut Arkib pakar Dermatologi , jika perokok mempunyai sistem kekebalan yang lemah, mereka biasanya terdedah kepada sel-sel kanser.

5. Terdedah kepada radiasi

Juga Baca:

  • 3 Tanda pada kulit yang perlu diperiksa segera oleh doktor
  • Melindungi Diri Anda dari Kanser Kulit Dengan Makeup Mineral
  • 6 Fakta Anda Tidak Tahu Mengenai Kulit Asia

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 27 Jun, 2019 | Terakhir diedit: 27 Jun, 2019

Sumber

Kanser Kulit http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/skin-cancer/basics/causes/con-20031606 Diakses pada 1 Ogos 2017

Kanser Kulit https://www.cancer.org/cancer/skin-cancer.html Diakses pada 1 Ogos 2017

Kanser Kulit http://www.emedicinehealth.com/skin_cancer/page2_em.htm Diakses pada 1 Ogos 2017