Utama Penyakit kulit Manfaat Vaseline Jelly Petroleum untuk Kulit Kering
Manfaat Vaseline Jelly Petroleum untuk Kulit Kering

Manfaat Vaseline Jelly Petroleum untuk Kulit Kering

Anonim

Anda wanita, sudah tentu, sering mendengar tentang jeli petroleum yang mempunyai banyak faedah. Jeli petroleum sendiri di Indonesia lebih dikenali sebagai jenama Vaseline. Bagi anda yang mempunyai keadaan kulit kering, ini bukan sahaja akan menyebabkan ketidakselesaan, tetapi juga mengganggu penampilan. Penggunaan jeli petroleum yang boleh melembapkan dan menjaga kesihatan kulit boleh menjadi penyelesaian. Kami mengetahui manfaat kesihatan vaseline jeli petroleum melalui artikel ini.

Image

Apa jeli petroleum diperbuat daripada?

Jeli petroleum atau petrolatum adalah campuran hidrokarbon semi pepejal. Petrolatum sendiri terbahagi kepada semulajadi, tiruan, turunan dan sintetik. Petrolatum semulajadi diperoleh daripada penapisan minyak tanah atau petroleum untuk menghilangkan bau dan menukar warna. Proses penyulingan ini dilakukan dengan mengeluarkan warna kuning minyak tanah sehingga berubah menjadi putih.

Manfaat jeli petroleum untuk menangani kulit kering lebih berkesan dapat diperoleh jika digunakan secara rutin, terutama sebelum atau selepas mencuci pakaian. Mandi dengan air panas dan sabun basuh cenderung untuk mengeluarkan minyak pelembap semula jadi kulit. Oleh itu, anda memerlukan manfaat vaseline jeli petroleum. Ikuti arahan untuk menggunakan jeli petroleum untuk memulihkan kelancaran, kelembutan dan kelembapan kulit anda.

Manfaat vaseline jeli petroleum untuk melembapkan kulit kering

Secara umum, petrolatum mempunyai bentuk parafin yang jelas putih dan berminyak. Petrolatum putih digunakan untuk melembapkan kulit. Penggunaan pelembap kulit dapat membantu mengatasi keadaan kulit kering, terutama yang mempunyai ekzema atau dermatitis. Kebanyakan keadaan kulit kering boleh disebabkan oleh faktor persekitaran, seperti:

 • Hidup di kawasan yang mempunyai tahap kelembapan yang rendah
 • Berada dalam cuaca yang sangat panas atau sejuk
 • Kesan mandi yang panjang di dalam air panas.

Manfaat jeli petroleum untuk merawat dan mengekalkan kulit yang sihat, antara lain:

 • Berfungsi untuk melembapkan kulit dengan membentuk lapisan minyak yang menghalang penyejatan air di permukaan kulit sebagai faktor utama yang menyebabkan kulit kering.
 • Salap untuk mengurangkan geseran kulit yang boleh menyebabkan lepuh kulit. Secara amnya sering dijumpai dalam penghidap berlebihan berat badan.
 • Untuk menangani dan mengurangkan keterukan penyakit kulit, seperti ekzema atau ekzema atopik, yang merupakan masalah kulit yang dicirikan oleh kulit gatal, bersisik, gatal, dan kemerah-merahan.

Apa yang perlu diperhatikan apabila menggunakan jeli petroleum

Jeli petroleum dianggap selamat jika diterapkan ke luar badan, tetapi anda perlu berhati-hati tentang penggunaan di sekitar hidung kerana ia boleh menyebabkan penyedutan gel atau beberapa bahan lipid ke dalam sistem pernafasan.

Jika dibiarkan lama, keadaan ini boleh membahayakan kerana ia menyebabkan kerosakan serius pada paru-paru, iaitu pneumonia lipid atau penyakit yang disebabkan oleh deposit lemak dalam alveoli yang boleh menyebabkan sakit dada, batuk, dan sesak nafas.

Juga Baca:

 • 8 Rawatan Semulajadi Mengatasi Kulit Kering Scaly
 • 9 Nota Penting tentang Cara Membersihkan Kulit Berminyak
 • 10 Sebab Pemutihan Armpit Anda

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 27 Jun, 2019 | Terakhir diedit: 27 Jun, 2019

Sumber

15 Manfaat Luar Biasa Jeli Petroleum

https://healthnbodytips.com/10-benefits-petroleum-jelly.html/. Diakses 02/02/2017.

5 Cara Jeli Petroleum Meningkatkan Kulit Anda. http://health.howstuffworks.com/skin-care/beauty/skin-treatments/5-ways-petroleum-jelly-improve-skin.htm. Diakses 02/02/2017.

Kebenaran Mengenai Petrolatum. http://www.besthealthmag.ca/best-looks/skin/the-truth-about-petrolatum/. Diakses 02/02/2017.

Jeli Petroleum Tidak Mungkin Tidak Berbahaya Seperti Yang Anda Pikirkan. http://www.huffingtonpost.com/2013/10/21/vaseline-petroleum-jelly_n_4136226.html. Diakses 02/02/2017.