Utama Asma Menyediakan Percutian untuk Kanak-kanak dengan Asma
Menyediakan Percutian untuk Kanak-kanak dengan Asma

Menyediakan Percutian untuk Kanak-kanak dengan Asma

Anonim

Asma dalam anak anda tidak boleh menghalang anda daripada merancang percutian keluarga atau membiarkan anak anda pergi berkhemah atau bercuti dengan kawan-kawan. Dengan persiapan dan komunikasi yang baik, anda dan anak anda boleh menikmati percutian.

Image

Sebelum anda pergi, pastikan keadaan asma anak anda dikawal dengan baik. Sekiranya anda baru pulih, semak dengan doktor. Anak anda mungkin memerlukan perubahan ubat atau berunding dengan doktor sebelum melakukan perjalanan.

Apa yang perlu anda sediakan sebelum cuti dengan kanak-kanak

1. Ubat-ubatan

Apabila menyediakan barang-barang, pastikan anda membawa dadah yang berfungsi dengan pantas (penyelamatan atau ubat bertindak cepat) dan ubat pengawalan jangka panjang. Pastikan ubat ini mudah dijangkau. Sekiranya anda mengembara dengan kapal terbang, pastikan anda membawanya ke dalam beg pengangkutan anda dan bawa ke kabin, supaya ubat-ubatan tinggal bersama anda setiap kali anak anda memerlukannya, walaupun bagasi anda hilang.

2 Meter aliran puncak

Anda juga boleh membawa meter aliran puncak jika anak anda menggunakannya. Juga membawa kad dan maklumat insurans kesihatan, serta pelan tindakan asma untuk penyenaraian dadah, maklumat dos, nombor telefon doktor.

3. Surat Doktor

Jika anda melancong ke luar negara, bawa surat dari doktor anda untuk menerangkan diagnosis, ubat dan peralatan anak anda. Ini dapat membantu anda melalui keselamatan lapangan terbang atau kastam. Minta nama generik ubat, untuk menjangkakan jika ubat mempunyai nama lain di negara.

4. Nebulizer

Jika anak anda menggunakan nebulizer, anda mungkin boleh membeli versi mudah alih. Banyak nebulizers mudah alih boleh dipasang ke pemetik api di dalam kereta. Jika anda pergi ke luar negara, pastikan anda membawa penyesuai yang diperlukan.

Jika anda mengembara dengan kereta

Bas, kereta api, dan kereta mungkin mempunyai alergen yang sama di rumah anda, termasuk hama habuk dan acuan yang terperangkap di sofa atau sistem pengudaraan. Tidak banyak yang boleh anda lakukan mengenai bas atau kereta api, tetapi jika anda mengembara dengan kereta, hidupkan penghawa dingin dengan tingkap terbuka selama kira-kira 10 minit. Ini dapat mengurangkan hama acuan dan habuk di dalam kereta. Jika tahap pencemaran atau pencemaran mempengaruhi asma anak anda, tutup tetingkap dan hidupkan penghawa dingin.

Jika anda mengembara dengan kapal terbang

Kualiti udara di kapal terbang boleh menjejaskan asma anak anda. Merokok dilarang pada semua penerbangan komersil, tetapi tidak pada penerbangan piagam. Sekiranya anda melakukan perjalanan dengan pesawat yang disewa, tanyakan mengenai peraturan merokok dan minta tempat duduk di bahagian tidak merokok. Udara di atas kapal terbang sangat kering, berikan banyak anak anda minum semasa di pesawat. Banyak syarikat penerbangan membenarkan penggunaan nebulizers (kecuali apabila berlepas dan mendarat), tetapi semak terlebih dahulu. Nebulizer biasanya tidak termasuk dalam peralatan kecemasan kerana saiznya yang besar. Walau bagaimanapun, inhaler boleh digunakan sebagai pengganti untuk nebulizer dalam merawat asma dan lebih mudah untuk dibawa semasa perjalanan.

Penginapan

Pencetus asma anak anda akan menentukan apa yang perlu anda lakukan untuk mengelakkan serangan asma di tempat yang anda akan tinggal untuk cuti. Jika debunga atau pencemaran udara adalah pencetus, anda boleh merancang perjalanan dalam musim di mana jumlah debunga dan asap lebih rendah.

Jika habuk atau habuk acuan menjadi masalah dan anda akan tinggal di sebuah hotel, tanya jika ada bilik yang bebas daripada alergi. Meminta bilik dengan cahaya matahari dan kering dan jauh dari kolam boleh membantu. Jika haiwan itu alergen, mintalah bilik bahawa haiwan peliharaan tidak pernah diduduki. Anda harus sentiasa berada di dalam bilik bebas rokok.

Sekiranya anda akan tinggal di sebuah pondok yang disewa berhampiran pantai atau hutan, mintalah untuk mengangkutnya sebelum anda tiba. Pastikan rakan atau keluarga anda hidup dengan mengetahui pencetus asma sebelum anda sampai ke destinasi anda. Walaupun mereka tidak dapat membersihkan semua tungau atau acuan, mereka boleh mengosongkan debu dengan teliti, terutama di dalam bilik yang anak anda akan tinggal.

Sekiranya wangi lilin, potpourri, produk aerosol atau kayu api mengganggu anak anda, tanyakan kepada tuan rumah supaya tidak menggunakannya. Anda juga boleh mengingatkan anda untuk tidak merokok di dalam rumah semasa anak anda berada di dalam bilik.

Ia mengambil masa berbulan-bulan untuk hilang secara berkesan dari bilik, anda tidak boleh tinggal bersama rakan atau keluarga yang mempunyai haiwan kesayangan jika haiwan mengembara adalah pencetus untuk asma anak anda.

Di mana sahaja anda akan tinggal, pertimbangkan untuk membawa bantal dan selimut kanak-kanak dari rumah untuk memastikan peralatan tidur hypoallergenic.

Perbezaan masa juga boleh menjadi satu cabaran. Semasa perjalanan, cuba beri ubat pada waktu biasa dari kawasan asal. Apabila anda sampai ke zon waktu yang berbeza, jangan lupa untuk melaraskan masa ke masa setempat.

Pastikan anak anda mengawal kegiatannya

Jika keadaan asma kanak-kanak dikendalikan dengan baik, anda boleh menikmati pemandangan, mendaki , atau aktiviti hiburan anda. Walau bagaimanapun, terus memikirkan pencetus asma semasa merancang aktiviti. Sebagai contoh, elakkan berjalan kaki atau mendaki banyak jika pencemaran atau jumlah debunga tinggi, atau jika cuaca sangat sejuk dan kering. Jika anda berkhemah, teruskan kanak-kanak dari kebakaran hutan.

Pastikan anda mendapat banyak istirahat (di dalam rumah jika boleh), bawa dadah yang berfungsi dengan cepat, dan sediakan pelan sandaran jika anak anda mengalami gejala asma.

Seperti di rumah, jika orang lain akan mengawasi anak anda, pastikan dia mengetahui keadaan asma kanak-kanak itu dan tahu apa yang boleh dan tidak boleh dilakukan untuk mencegah asma anak anda daripada berulang.

Sekiranya anak anda berjalan sendiri

Sekiranya anak anda pergi sendiri ( berkhemah atau tinggal bersama rakan atau keluarga lain), pastikan ada orang dewasa yang menontonnya. Pastikan orang dewasa yang mengiringi anak anda tahu dan mempunyai salinan pelan tindakan asma, senarai ubat, dan nombor telefon kecemasan. Juga menghantar kebenaran bertulis untuk mengiringi kanak-kanak semasa kecemasan.

Bercakap dengan anak anda sebelum perjalanan untuk membincangkan pelan tindakan asma dan apa yang perlu dilakukan semasa kecemasan. Anak anda mesti biasa dengan pemicu asma, tahu cara menggunakan ubat, dan dapat mengenali tanda-tanda serangan asma.

Jika anak anda tidak mengambil ubat jangka panjang dan hanya mengandalkan ubat-ubatan yang berfungsi dengan cepat untuk mengendalikan asma, mungkin tidak ada masa untuk membolehkan anak-anak untuk bergerak bersendirian, terutama untuk jangka waktu yang panjang.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 20 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 20 Jun, 2019

Sumber

Perjalanan dan asma. http://kidshealth.org/parent/asthma_center/living_asthma/travel_asthma.html#. Diakses pada 08/18/2015.