Utama Penyakit kulit Membezakan 5 Jenis Kanser Kulit Berdasarkan Ciri-ciri Khas
Membezakan 5 Jenis Kanser Kulit Berdasarkan Ciri-ciri Khas

Membezakan 5 Jenis Kanser Kulit Berdasarkan Ciri-ciri Khas

Anonim

Walaupun kes di Indonesia tidak sepadan dengan kanser payudara atau kanser paru-paru, kanser kulit tetap berbahaya. Kanser kulit adalah salah satu kanser yang paling mengancam nyawa. Terdapat lima jenis kanser kulit yang anda boleh membezakan dari setiap sifatnya. Nah, artikel ini akan membantu anda mengenali gejala kanser kulit mengikut jenis.

Image

Mengesan gejala kanser kulit berdasarkan jenisnya

1. Karsinoma sel basal

Karsinoma sel basal adalah jenis kanser kulit yang paling biasa. Menurut Persatuan Kanser Amerika, keadaan ini merupakan kes kanser kulit nombor satu di dunia. Kira-kira 8 daripada 10 kanser kulit adalah karsinoma sel basal. Kanser ini cenderung berkembang dengan perlahan, tetapi tidak dapat merebak ke bahagian badan yang lain.

Karsinoma sel basal boleh sembuh sepenuhnya jika ia dikesan dengan cepat dan dirawat lebih awal.

Image

Bagaimana untuk mengesan gejala sel karsinoma sel basal sel

Pada mulanya, karsinoma sel basal kelihatan seperti benjolan kecil, padat, dan berkilat "mutiara" yang kelihatan seperti jerawat yang tidak pernah hilang. Kadang-kadang warna boleh kelihatan kekuningan, sama dengan parut.

Kanser ini mungkin juga kelihatan seperti mol berkilat merah jambu yang sedikit bersisik. Anda mungkin melihat pertumbuhan kulit berbentuk kubah yang mempunyai saluran darah di dalamnya. Boleh merah jambu, coklat, atau hitam.

Gejala lain yang perlu diperhatikan ialah pertumbuhan kulit yang keras dan lenguh. Kanser ini juga boleh diwujudkan sebagai luka terbuka yang tidak sembuh (mempunyai tepi tebal atau pelepasan), atau boleh sembuh tetapi kemudian kembali.

Karsinoma sel basal boleh berlaku di mana-mana bahagian badan. Tetapi ia sering muncul di muka, leher dan telinga yang tumbuh sangat perlahan, walaupun selama bertahun-tahun selepas pendedahan matahari yang sengit atau jangka panjang.

2. Karsinoma sel kquamous

Karsinoma sel kuman adalah jenis kanser kulit yang paling biasa kedua. Karsinoma sel kuman adalah sama dengan karsinoma sel basal. Bentuknya cenderung dalam bentuk benjolan merah yang lama berlalu.

Jenis kanser ini boleh tumbuh menjadi lapisan kulit yang lebih dalam dan merebak ke bahagian lain badan, tetapi boleh dicegah jika dirawat dan dikesan lebih awal.

Image

Bagaimana untuk mengesan karsinoma sel squamous ">

Gejala kanser kulit biasanya dalam bentuk tahi lalat atau ketuat yang dibangkitkan atau kelihatan berkubah dengan niche yang lebih rendah di tengah. Tidak seperti karsinoma sel basal, ketulan atau kudis karsinoma sel squamous adalah pucat dan biasanya tidak berkilat.

Karsinoma sel skuamosa mempunyai permukaan halus dan merasakan gatal atau menyakitkan apabila tercalar. Kanser ini juga boleh menjadi ketuat merah kasar atau bersisik, yang mungkin kerak atau berdarah ketika tercalar.

3. Keratosis Actinic

Menurut Dr. Anthony Rossi, MD, dari Memorial Sloan Kettering Cancer Centre, kerastosis actinic adalah gejala awal kanser kulit yang disebabkan oleh pendedahan matahari yang berlebihan. Dalam beberapa kes, kerastosis actinic boleh berkembang menjadi kanser kulit sel skuamosa.

Image

Bagaimana untuk mengesan gejala kanser kulit kerastosis actinic

Gejala kanser kulit biasanya berupa lesi merah yang kasar dan bersisik dalam tekstur. Saiznya boleh besar dan kecil. Lesi kadang-kadang menyebabkan gatal-gatal dan kesakitan, serta penampilan daging berlebihan di sekeliling badan terjejas.

Kerastosis aktinik sering muncul di muka, bibir, telinga, belakang tangan, dan lengan, tetapi boleh berlaku di kawasan lain yang sering terdedah kepada cahaya matahari.

4. Kanser melanoma

Kanser melanoma adalah salah satu jenis kanser kulit yang paling berbahaya. Melanoma timbul apabila sel melanocyte (sel-sel penghasil pigmen kulit) tumbuh secara luar biasa untuk menjadi kanser.

Image

Bagaimana untuk mengesan gejala kanser kulit melanoma

Kanser kanser pada mulanya muncul sebagai bintik hitam yang mirip dengan tahi lalat biasa yang berubah dalam saiz, bentuk, atau warna. Melanoma juga boleh muncul di kawasan kulit yang tidak pernah mempunyai tahi lalat. Selalunya muncul di belakang, kaki, tangan dan muka.

Tetapi untuk dapat membezakan tahi lalat yang normal dan tahi lalat adalah gejala kanser kulit, ikut garis panduan "ABCDE" di bawah:

 • Asimetri (saiz dan bentuk asimetri) : Betul normal mempunyai bentuk simetri yang sempurna, tepi akan menjadi saiz yang sama di sebelah kiri dan kanan. Gejala molekul kanser kulit melanoma mempunyai bentuk dan saiz yang tidak teratur, kerana sel-sel pada satu sisi tumbuh lebih cepat daripada yang lain.
 • Sempadan ( tepi tidak rata) : Lubang-lubang pada tahi lalat normal akan mempunyai sempadan yang jelas, anda dapat melihat di mana warna kulit asal anda berakhir dan di mana warna coklat biasa mol bermula. Molung kanser melanoma mempunyai tepi rawak dan kelihatan kabur, kadang-kadang bergerigi seperti orang yang mewarnai di luar garis.
 • Warna ( warna yang berbeza) : Mol biasa mempunyai warna pepejal dan juga pada semua sisi, hanya coklat gelap atau coklat terang, atau hitam dalam. Jika tahi lalat anda mempunyai pelbagai warna di satu lokasi, ini mungkin merupakan gejala kanser kulit melanoma. Sebagai contoh, di tengah-tengah merah jambu kemerah-merahan yang secara beransur-ansur bertukar menjadi merah di tepi, atau sebaliknya (hanya mol merah atau merah jambu yang normal). Tumor kanser juga boleh menunjukkan bintik-bintik warna yang sama sekali berbeza di satu tempat, seperti merah, putih, kelabu dalam tahi lalat tunggal.
 • Diameter (saiz) : Tanda lahir normal akan kekal sama saiz sepanjang masa. Mentega yang tumbuh tiba - tiba besar, lebih besar daripada 6 mm, boleh menunjukkan kanser melanoma. Terutamanya jika tahi lalat baru muncul dan segera membesar.
 • Berkembang : Moles yang menukar warna, saiz, tekstur, dan bentuk supaya mereka kelihatan sangat berbeza daripada semua tahi lalat lain pada kulit anda boleh menjadi gejala melanoma. Melanoma mol juga rasa gatal, atau boleh berdarah.

5. Karsinoma sel Merkel

Karsinoma sel Merkel adalah kanser kulit yang paling jarang dan paling berbahaya. Kanser kulit ini boleh tumbuh dan menyebar dengan cepat ke bahagian lain badan.

Image

Bagaimanakah anda mengesan karsinoma sel Merkel?

Bentuk sel karsinoma cenderung kecil, tidak menyakitkan, pelbagai warna (merah, merah jambu, ungu) dan juga berkilat. Kanser ini biasanya timbul pada muka, leher, dahi, atau lengan, tetapi boleh berkembang di mana sahaja dan berkembang dengan cepat.

Juga Baca:

 • Adakah kanser kulit keturunan dalam keluarga?
 • 8 Penyakit Kulit yang Paling Menular di Indonesia
 • Bagaimana Long Adakah Kesan Sampingan Kemoterapi Terakhir di Tubuh untuk Kanser?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 25 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 25 Jun, 2019

Sumber

Jenis-jenis kanser kulit https://www.prevention.com/health/health-conditions/g20688920/types-of-skin-cancer/ Diakses pada 25 Jun 2018.

Fakta kulit kanser https://www.prevention.com/health/health-conditions/a20889128/skin-cancer-facts/ Diakses pada 25 Jun 2018.

Jenis-jenis kanser kulit https://www.aad.org/public/spot-skin-cancer/learn-about-skin-cancer/types-of-skin-cancer Diakses pada 25 Jun 2018.