Utama Asma Hubungan Antara Asma, Minda dan Tubuh
Hubungan Antara Asma, Minda dan Tubuh

Hubungan Antara Asma, Minda dan Tubuh

Anonim

Sikap anda mempunyai pengaruh yang besar apabila anda mengatasi keadaan asma. Kajian terbaru mendapati bahawa fikiran anda adalah faktor penting untuk menguruskan keadaan pernafasan kronik. Oleh itu, semakin yakin dengan gejala anda, lebih baik anda mengendalikan keadaan asma anda.

Image

Anda tidak boleh menghentikan faktor genetik daripada membuat anda terdedah kepada masalah pernafasan, tetapi anda boleh memilih cara anda mengendalikannya. Penyelidik yang mempelajari hubungan fikiran dan badan percaya bahawa apabila anda positif tentang situasi, anda mempunyai lebih banyak kawalan ke atas asma dan mengambil langkah yang betul untuk mengelakkan gejala yang serius.

Banyak penyelidikan telah menyokong kesimpulan ini, termasuk penyelidikan pada tahun 2006 oleh Pusat Penyelidikan Kanak-kanak Hasbro di Rhode Island. Para saintis mendapati bahawa kanak-kanak dengan keyakinan diri yang positif kurang berkemungkinan mengalami serangan asma pada aktiviti harian mereka. Ini disebabkan oleh kanak-kanak yang mempunyai keyakinan diri yang lebih tinggi dan keupayaan yang lebih baik untuk menangani masalah biasanya mempunyai lebih banyak masa untuk menjaga diri mereka sendiri, dan ini merupakan aspek penting dalam mengawal asma. Kanak-kanak ini juga berusaha untuk mengambil bahagian dalam aktiviti sekolah, sukan dan sosial, serta tidur berkualiti, faktor yang memberi impak positif terhadap asma.

Ketahui sambungan minda dan badan

Konsep ini masuk akal jika anda berfikir bagaimana asma berlaku. Asma adalah keadaan anti-radang yang disebabkan oleh perubahan fizikal yang berlaku di dalam badan, tetapi keadaan ini juga boleh dicetuskan oleh emosi dan tekanan. Walaupun mood anda tidak menyebabkan asma, mood dapat memperburuk gejala asma dan menyebabkan anda berasa lebih tertekan. Lebih teruk yang anda rasa, lebih banyak anda menjadi gelisah. Kegelisahan menyebabkan tubuh melepaskan hormon yang memperburuk asma, mewujudkan kitaran yang sukar dihentikan.

Apa yang boleh anda lakukan untuk mengatasi asma

Sekiranya anda menghadapi masalah mengatasi stres, anda boleh berunding dengan kaunselor profesional yang boleh membantu anda membuat langkah-langkah pengubahsuaian dan kaedah yang berkesan. Senaman yang teratur, menyertai aktiviti bersantai seperti yoga, teknik pernafasan, boleh memperbaiki keadaan asma dan kesihatan anda. Ingat bahawa ia juga penting untuk mengikuti pelan tindakan asma dan mengambil ubat-ubatan yang diperlukan untuk mengawal keadaan anda.

Adakah terdapat apa-apa lagi yang perlu saya perhatikan?

Mengendalikan pemikiran negatif tidak boleh membuat anda merasa kelakuan anda adalah penyebab penyakit.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 20 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 20 Jun, 2019

Sumber

Sumber:

http://umm.edu/health/medical/altmed/treatment/mindbody-medicine

http://www.lung.org/about-us/our-impact/top-stories/study-explores-patient-expectations.html

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1746-1561.2005.00052.x/abstract http://www.lifespan.org/hasbro-childrens-hospital-hosts-annual-fundraising-ball.html