Utama Asma Perhatikan, Ubat antibiotik boleh membuat pesakit asma dihospital lebih lama
Perhatikan, Ubat antibiotik boleh membuat pesakit asma dihospital lebih lama

Perhatikan, Ubat antibiotik boleh membuat pesakit asma dihospital lebih lama

Anonim

Asma adalah keradangan pada saluran pernafasan yang menjadikan udara sukar masuk ke dalam paru-paru. Gejala utama adalah sesak nafas. Ramai orang yang memerlukan asma perlu dimasukkan ke hospital kerana serangan asma yang teruk. Dalam rawatan asma di hospital, antibiotik tidak jarang dirawat untuk merawat asma. Walau bagaimanapun, adakah anda tahu bahawa penggunaan antibiotik yang cuai dapat membuat pesakit asma sebenarnya mengambil masa yang lama untuk sembuh?

Image

Antibiotik untuk asma boleh membuatkan anda lebih lama

Image

Menurut kajian yang dibentangkan oleh American Thoracic Society, banyak hospital menetapkan antibiotik dalam pesakit asma walaupun tidak ada gejala apa-apa jangkitan. Ini boleh menjadikan pesakit asma tinggal lebih lama dan lebih banyak wang yang dibelanjakan untuk rawatan.

Profesor Mihaela S. Stefan dari University of Massachusetts Medical School, Massachusetts, Amerika Syarikat mengatakan bahawa berdasarkan hasil kajian, orang dewasa dengan asma tidak boleh ditetapkan antibiotik ketika mereka dirawat di rumah sakit.

Dalam kajian ini, M. Stefan dan rakan-rakannya mencatatkan 22, 000 pesakit dewasa yang dimasukkan ke hospital untuk asma selama setahun. Pesakit asma yang menerima ubat kortikosteroid sistemik termasuk dalam kajian ini, manakala pesakit asma yang memerlukan ubat antibiotik kerana mereka mempunyai simptom jangkitan sinus, bronkitis, atau radang paru-paru tidak dimasukkan.

Telah dijumpai bahawa pesakit dewasa yang menerima antibiotik selama dua hari pertama tinggal di hospital lebih lama daripada pesakit yang dimasukkan ke hospital yang tidak diberikan antibiotik ketika dirawat di hospital. Walaupun risiko kegagalan rawatan antara kedua-dua kumpulan pesakit yang diberi atau tidak diberi antibiotik adalah sama besar dan tidak membezakannya.

Kesimpulan dari kajian Dr. Stefan adalah orang dewasa yang dirawat di hospital kerana asma tidak perlu diberikan antibiotik jika tidak ada gejala jangkitan pada paru-paru sama sekali.

Oleh kerana masa lalu, lebih daripada separuh pesakit yang dimasukkan ke hospital untuk asma sebenarnya menerima antibiotik tanpa petunjuk jelas, walaupun beberapa kajian juga menilai sama ada antibiotik boleh memberi manfaat kepada pesakit asma. Walau bagaimanapun, manfaat ubat-ubatan antibiotik untuk pesakit asma tanpa jangkitan masih memerlukan kajian lanjut.

Ketahui bahaya mengambil antibiotik secara berterusan

Image

Satu kajian yang diterbitkan dalam British Medical Journal (BMJ), mengatakan pakar-pakar kesihatan tidak menyarankan agar anda mengambil antibiotik terlalu lama. Ini boleh menyebabkan tubuh mempunyai daya tahan atau imuniti terhadap antibiotik.

Ini adalah sesuatu yang mesti dipertimbangkan, kerana masalahnya adalah bahawa sesetengah doktor mengesyorkan mengambil antibiotik terlalu lama. Jika anda ingin menggunakan antibiotik, pesakit mesti berada di bawah pengawasan doktor semasa mengambilnya.

Adalah idea yang baik untuk sentiasa meminta doktor tentang ubat-ubatan yang ditetapkan untuk keadaan anda, terutamanya mengenai antibiotik. Tanya berapa lama anda perlu mengambil antibiotik ini dan sama ada ia perlu digunakan. Kerana pada dasarnya, penggunaan antibiotik setiap orang adalah berbeza, bergantung pada sejarah dan keadaan kesihatan masing-masing.

Jadi saya boleh mengambil antibiotik atau tidak?

Image

Sudah tentu anda masih boleh, dengan syarat anda hanya boleh dirawat dengan antibiotik dan dos telah diselaraskan sedemikian rupa oleh doktor dan ahli farmasi anda. Antibiotik baru akan menyebabkan masalah kesihatan jika penggunaannya tidak sesuai.

Juga Baca:

  • 4 Cara Mengurangkan Kesan Sampingan Antibiotik Sememangnya
  • Cirit-birit yang kecil, Adakah Anda Perlu Mengambil Antibiotik?
  • Bukan Hanya Untuk Asma, Nebulizer Juga Boleh Mengatasi Masalah Kesihatan 6 Ini

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 20 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 20 Jun, 2019

Sumber

Antibiotik yang tidak diperlukan untuk asma dikaitkan dengan penginapan hospital yang lebih lama, kos yang tinggi https://specialty.mims.com/topic/unnecessary-antibiotics-for-asthma-linked-to-longer- hospital-stay-elevated-cost?channel= multi- khusus & elq_mid = 45363 & elq_cid = 35560 Diakses pada 18 Julai 2018.

Jangan menamatkan kursus antibiotik - pakar mengubah nasihat perubatan di kepala https://www.telegraph.co.uk/science/2017/07/26/gps-must-stop-telling-patients-finish-course -antibiotik-berkata / diakses pada 18 Julai 2018.

Tinggal Hospital Lebih Lama, Kos Tinggi Dengan Antibiotik yang Tidak Bercaya dalam Pembesaran Asma https://www.pulmonologyadvisor.com/ats-2018/asthma-exacerbations-treated-with-unnecessary-antibiotics-extend-hospital-stay-increase-cost/article/ 768241 / Diakses pada 18 Julai 2018.