Utama Anemia Apa yang Anda Perlu Tahu Mengenai Anemia Hemolytic
Apa yang Anda Perlu Tahu Mengenai Anemia Hemolytic

Apa yang Anda Perlu Tahu Mengenai Anemia Hemolytic

Anonim

Apakah anemia hemolitik?

Image

Anemia hemolitik adalah keadaan apabila sel darah merah dimusnahkan dan dikeluarkan dari aliran darah sebelum kitaran hayatnya berakhir.

Sekeping sel darah merah berbentuk seperti donat tanpa lubang di tengah. Sel-sel ini berfungsi untuk membawa oksigen ke seluruh tubuh dan mengeluarkan karbon dioksida (produk sisa) dari badan.

Sel darah merah dibuat dalam sumsum tulang, tisu spongy di tulang. Biasanya, sel darah merah hidup kira-kira 120 hari dalam aliran darah sebelum mereka mati.

Selain sel darah merah, sel darah putih dan platelet juga dibuat dalam sumsum tulang. Sel darah putih melawan jangkitan, manakala platelet berkumpul untuk menutup luka atau lubang kecil di dinding saluran darah untuk menghentikan pendarahan.

Apabila sel-sel darah mati, sumsum tulang badan akan membuat lebih banyak sel-sel darah sebagai pengganti. Tetapi dalam kes anemia hemolitik, sumsum tulang tidak dapat membuat sel darah merah dengan cepat untuk memenuhi keperluan tubuh.

Anemia hemolitik boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan, seperti keletihan, sakit, degupan jantung tidak teratur (arrhythmia), pembesaran jantung, dan kegagalan jantung.

Orang yang mengalami anemia hemolitik cenderung mudah letih kerana badan mereka tidak mendapat cukup oksigen kerana sel darah merah tidak berfungsi dengan baik. Di samping itu, gejala yang mungkin dialami adalah sesak nafas, pening, dan kulit pucat atau kuning. Sekiranya tidak dirawat, anemia boleh merosakkan hati dan organ-organ utama yang lain kerana kekurangan pengambilan oksigen.

Apa yang menyebabkan anemia hemolitik?

Istilah "anemia" biasanya merujuk kepada keadaan apabila jumlah sel darah merah dalam darah seseorang dikelaskan sebagai rendah.

Anemia juga boleh berlaku jika sel darah merah tidak mengandungi hemoglobin yang mencukupi. Hemoglobin adalah protein kaya besi yang membawa oksigen dari paru-paru ke seluruh tubuh.

Anemia mempunyai tiga sebab utama, iaitu kehilangan darah (pendarahan), kekurangan pengeluaran sel darah merah, atau tahap kerosakan sel darah merah yang tinggi.

Anemia hemolitik disebabkan oleh tahap kerosakan yang tinggi terhadap sel darah merah. Banyak penyakit, keadaan, dan faktor boleh mencetuskan tubuh untuk memusnahkan sel-sel darah merah.

Penyebab ini boleh diwarisi atau diperolehi. Anemia hemolitik yang "diwariskan" merujuk kepada keadaan yang disebabkan oleh gen yang diwarisi dari ibu bapa kepada anak-anak mereka. Sementara itu, anemia hemolitik yang "diperoleh" merujuk kepada keadaan yang tidak berasal dari gen genetik, tetapi badan anda berkembang sendiri. Kadang-kadang punca anemia hemolitik tidak diketahui.

Bolehkah anemia hemolitik disembuhkan?

Kerana anemia hemolitik mempunyai pelbagai jenis, rawatan dan prospek kesihatan bergantung pada jenis dan keterukan anemia yang anda miliki. Keadaan ini boleh berlaku secara tiba-tiba atau perlahan-lahan. Gejala anemia hemolitik berkisar dari gejala ringan hingga teruk.

Banyak kes anemia hemolitik telah berjaya diuruskan atau dikawal. Anemia hemolitik ringan mungkin tidak memerlukan rawatan sama sekali, sedangkan anemia hemolitik yang teruk memerlukan rawatan yang sesuai supaya keadaan tidak membawa maut.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: 20 Januari, 2017 | Terakhir Edited: 20 Januari 2017

Sumber

http://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/ha