Utama Maklumat kesihatan Manfaat dan Risiko Mendasari Diet Keto
Manfaat dan Risiko Mendasari Diet Keto

Manfaat dan Risiko Mendasari Diet Keto

Anonim

Pernah mendengar istilah diet ketogenik? Diet, yang juga sering disebut sebagai diet keto, agak melampau dan digalakkan sebagai diet yang hanya memerlukan sedikit masa. Walau bagaimanapun, adakah keto diet selamat atau berbahaya?

Image

Apakah diet ketogenik?

Diet keto adalah diet yang mengamalkan diet rendah karbohidrat dan tinggi lemak. Sekiranya penggunaan lemak biasa adalah sekitar 20-30%, diet ketogenik mencadangkan pengambilan lemak 60-70%.

Sesetengah yang menyokong kaedah ini mengatakan diet ketogenik boleh menurunkan berat badan dalam masa yang singkat dan memberikan lebih banyak tenaga. Tetapi sebaliknya, mereka yang tidak bersetuju mengatakan bahawa kaedah ini adalah cara yang tidak sihat untuk menurunkan berat badan.

Kenapa dipanggil keto?

Diet keto adalah diet yang sangat menyekat penggunaan karbohidrat, dengan tujuan menjadikan tubuh jatuh ke dalam ketosis. Di bawah keadaan biasa, ketosis berlaku apabila seseorang tidak menggunakan karbohidrat atau menggunakan karbohidrat yang sangat sedikit. Kekurangan karbohidrat membuat paras glukosa jatuh ke dalam badan, jadi tubuh mula memecah lemak untuk digunakan sebagai sumber tenaga. Ini menjadikan pecahan lemak yang dipanggil keton terbentuk di dalam badan.

Ketosis sebenarnya adalah bentuk ketoasidosis ringan. Ketoacidosis biasanya menyerang orang dengan diabetes jenis 1, dan merupakan penyebab utama kematian diabetis di bawah umur 24 tahun. Walau bagaimanapun, walaupun fakta ini, sesetengah pakar mengatakan bahawa keadaan ketosis tidak berbahaya. Sesetengah kajian juga mengatakan bahawa diet ketogenik boleh dikatakan selamat untuk orang gemuk atau orang yang berlebihan berat badan.

Faedah diet ketogenik

Diet keto pertama kali diperkenalkan oleh Dr. Gianfranco Cappello, seorang profesor dari Universiti Sapienza di Itali. Dalam penyelidikannya, lebih daripada 19, 000 peserta dalam diet keto mengalami penurunan berat badan yang cepat dengan kesan sampingan yang minima. Di samping itu, kebanyakan peserta juga tidak mendapat kenaikan berat badan selepas satu tahun.

Menurut laporan penyelidikannya, peserta purata mengalami penurunan berat badan sebanyak 10.2 kg selepas 2.5 kitaran diet ketogenik. Capello menyimpulkan bahawa kaedah diet ini adalah cara yang baik untuk menurunkan berat badan pada orang gemuk dengan kesan sampingan seperti keletihan yang minimum.

Rudy Mawer, ahli pemakanan sukan, menambah bahawa terdapat banyak kelebihan terhadap kaedah ini. Salah satunya adalah hasil yang cepat. Di samping itu, diet ketogenik mempunyai konsep mudah menghapuskan satu kumpulan makanan (karbohidrat), menjadikannya mudah untuk semua orang memahami. Diet ini juga membuat seseorang merasa kenyang walaupun memakan makanan dengan kalori yang lebih sedikit.

Sebaliknya, Bette Klein, ahli pemakanan di Hospital Kanak-kanak Clinic Cleveland menggunakan kaedah ini untuk melegakan simptom epilepsi pada kanak-kanak. Dia menyatakan bahawa diet ini berkesan digunakan untuk kanak-kanak yang tidak bekerja dengan dua jenis ubat anti-epilepsi. Kira-kira 50% kanak-kanak dalam diet ini mengalami penurunan frekuensi kejang. Walau bagaimanapun, sehingga kini tidak diketahui apa sebenarnya yang menyebabkan ini berlaku.

Kurangnya diet keto

Lisa Cimperman, ahli pemakanan dari Cleveland, tidak bersetuju dengan jenis diet ini. Beliau menjelaskan bahawa berat badan yang dikurangkan apabila seseorang memasuki diet ketogenik adalah berat air di dalam badan. Apabila badan masuk ke keadaan ketosis, seseorang akan segera kehilangan jisim otot dan menjadi sangat letih.

Singkatnya, dalam fasa ini, seseorang akan memasuki fasa kebuluran. Dan apabila seseorang berada dalam fasa kebuluran, maka orang itu cenderung mengalami kesukaran kehilangan berat badan

Pakar pemakanan lain mengatakan bahawa diet ini mesti dikawal ketat oleh kakitangan perubatan dan hanya perlu dilakukan dalam masa yang singkat. Menurut beliau, kaedah ini hanya boleh dilakukan dalam kes-kes yang melampau dan memberi lebih banyak mudarat daripada keuntungan jika diterapkan kepada penduduk majoriti. Diet ketogenik boleh merosakkan otot, termasuk otot jantung. Beliau berhujah bahawa terdapat banyak kaedah diet lain yang lebih bermanfaat.

Jangan terobsesi nombor pada skala

Akhirnya, tidak ada cara segera untuk menurunkan berat badan dengan cara yang sihat. Apabila anda melaksanakan program pemakanan tertentu, tanya tiga perkara berikut: Adakah kaedah ini baik untuk jangka masa panjang? Adakah kaedah melibatkan sukan? Adakah kaedah ini baik untuk kesihatan anda pada masa akan datang?

Juga Baca:

  • 3 Cara Menurunkan Berat Tanpa Diet Ketat
  • 5 daripada diet penurunan berat badan yang paling berbahaya
  • 8 Peraturan Diet Big yang Salah dan Anda Tidak Perlu Percaya Lagi

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

Princess TO. Adakah Diet Ketogenik selamat? http://www.apki.or.id/amankah-diet-ketogenik/ [diakses pada 09 Januari 2017]

Seegert L. 2016. Diet Keto Mendapatkan Populariti, tetapi Adalah Selamat?. http://www.healthline.com/health-news/keto-diet-is-gaining-popularity-but-is-it-safe-121914 - 1 [diakses pada 09 Januari 2017]