Utama Penyakit kulit Menjadikan Gatal Bersama, Ia Perbezaan antara Psoriasis dan Scabies (Scabies)
Menjadikan Gatal Bersama, Ia Perbezaan antara Psoriasis dan Scabies (Scabies)

Menjadikan Gatal Bersama, Ia Perbezaan antara Psoriasis dan Scabies (Scabies)

Anonim

Terdapat banyak jenis penyakit kulit, tetapi yang paling biasa ialah psoriasis dan kudis. Sekiranya anda tidak dikenali dengan kudis nama, bagaimana dengan kudis? Ya, kudis dan kudis adalah keadaan yang sama. Psoriasis dan kudis boleh menjejaskan sesiapa sahaja di mana-mana umur. Bukan itu sahaja, mereka juga mempunyai gejala yang sama, seperti kemerahan kulit dan gatal-gatal. Walaupun gejala sama, sebenarnya psoriasis dan kudis sebenarnya jauh berbeza. Apakah perbezaannya?

Image

Apakah psoriasis dan kudis?

Image

Sebelum anda mengetahui perbezaan antara psoriasis dan kudis, ia membantu anda mengetahui terlebih dahulu pemahaman keduanya. Psoriasis adalah penyakit kulit autoimun kronik yang kerap hilang, terjadi kambuh.

Psoriasis berlaku kerana sistem imun anda tersilap menyerang sel-sel kulit yang sihat. Hasilnya adalah penumpukan sel kulit tebal di permukaan kulit. Psoriasis bukanlah penyakit berjangkit . Oleh itu, menyentuh luka (patah / pecah kulit) orang yang mempunyai psoriasis tidak akan menyebabkan anda mendapat penyakit ini sama ada.

Berbeza dengan psoriasis, kudis, aka kudis, adalah penyakit kulit yang menular yang disebabkan oleh hama mikroskopik yang dipanggil Sarcoptes scabiei. Jangkitan ini bermula apabila hama memasuki kulit dan membiak di sana.

Akibatnya, kulit akan berasa sangat gatal akibat reaksi alergi. Penyakit ini boleh merebak dengan cepat melalui hubungan fizikal langsung dan berkongsi pakaian atau linen dengan orang yang dijangkiti.

Perbezaan psoriasis dan kudis disebabkan oleh sebab

Image

Walaupun kedua-duanya menyebabkan tindak balas gatal pada kulit, sebenarnya psoriasis dan kudis sangat berbeza apabila dilihat dari sebabnya. Berikut adalah perbezaan antara psoriasis dan kudis berdasarkan sebabnya.

Psoriasis

Belum dijumpai apa yang menyebabkan psoriasis. Walau bagaimanapun, pakar mengesyaki bahawa penyakit ini disebabkan oleh masalah dengan sistem imun dengan sel T dan sel darah putih yang lain. Pada orang yang sihat, sel T biasanya bergerak melalui badan untuk melawan bahan-bahan asing seperti virus atau bakteria.

Walau bagaimanapun, dalam orang psoriasis, sel T sebenarnya menyerang sel-sel kulit yang sihat secara tidak sengaja. Di samping itu, sel T juga menjadi terlalu aktif, mencetuskan peningkatan pengeluaran sel kulit, sel T sendiri, dan sel darah putih yang lain.

Keadaan ini menjadikan sel kulit menebal dan bersisik yang biasanya berwarna perak. Kadang-kadang, kulit juga akan mengalami kemerahan, nanah, dan lesi pada kulit.

Psoriasis biasanya muncul atau dicetuskan oleh beberapa keadaan seperti:

 • Jangkitan, seperti tekak strep atau kulit
 • Kecederaan kulit, seperti luka atau keretakan, gigitan serangga, dan luka terbakar yang teruk
 • Tekanan
 • Merokok
 • Penggunaan alkohol berat
 • Kekurangan vitamin D
 • Ubat tertentu seperti litium untuk gangguan bipolar, beta blocker untuk tekanan darah tinggi, ubat antimalarial, dan iodida.

Kudis

Jika psoriasis berkaitan dengan imuniti dan autoimun, ia berbeza dengan kudis. Dalam kudis, hama sentiasa bersembunyi di bawah kulit. Biasanya, hama betina akan bertelur di terowong yang telah mereka buat. Selepas penetasan, larva kemudian bergerak ke permukaan kulit dan menyebar ke seluruh badan atau kepada orang lain melalui hubungan fizikal.

Oleh itu, seseorang boleh dijangkiti penyakit ini jika ia dijangkiti oleh orang lain yang memilikinya. Sekolah adalah salah satu tempat yang paling tinggi untuk penghantaran skurvi kepada kanak-kanak.

Selain daripada sentuhan kulit ke kulit, berkongsi tuala, peralatan tempat tidur dan peralatan lain dengan orang yang dijangkiti juga menyebabkan anda mengidap penyakit ini. Walau bagaimanapun, walaupun sesetengah haiwan mempunyai jenis hama ini, penyakit ini tidak dapat disebarkan dari haiwan ke manusia.

Walaupun penyakit itu berjangkit, kudis tidak akan disebarkan melalui jabat tangan atau pelukan. Ia mengambil masa yang lama sebelum anda boleh mendapatkannya, kerana hama memerlukan masa untuk merangkak dari satu orang ke yang lain.

Perbezaan psoriasis dan kudis berdasarkan gejala

Psoriasis

Image

Walaupun gejala umum psoriasis dan kudis adalah sama, masih terdapat perbezaan antara kedua-dua. Tanda-tanda dan gejala psoriasis boleh berbeza-beza dari orang ke orang. Walaupun demikian, pada umumnya gejala psoriasis yang timbul, termasuk:

 • Kulit tebal dan tekstur yang tidak sekata.
 • Tompok merah muncul pada kulit yang disertai dengan skala keperakan.
 • Kulit kering dan retak yang boleh berdarah.
 • Gatal-gatal, terbakar, atau sakit pada kulit yang dijangkiti.
 • Mengalami kekakuan atau pembengkakan sendi.

Semua bahagian badan boleh mengalami psoriasis. Tetapi kulit kepala, muka, siku, tangan, lutut, kaki, dada, punggung bawah, kuku, dan punggung biasanya adalah yang paling cenderung kepada psoriasis.

Kudis

Image

Melaporkan dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit, tanda-tanda dan gejala kudis akan muncul 2-6 minggu selepas pendedahan awal. Sekiranya anda mempunyai sejarah penyakit ini, anda mungkin berisiko mengalami kambuh lebih cepat sekitar 1 hingga 4 hari selepas pendedahan. Berikut adalah beberapa tanda dan gejala kudis yang paling biasa.

Gatal

Gatal-gatal adalah gejala yang paling biasa apabila seseorang mempunyai penyakit kulit seperti psoriasis dan kudis. Gatal boleh muncul di mana-mana bahagian badan. Apabila diserang oleh kudis, anda akan berasa sangat gatal. Gatal-gatal ini akan menjadi lebih buruk pada waktu malam. Tidak hairanlah orang yang mempunyai kudis seringkali mengalami kesulitan tidur kerana kegatalan gatal-gatal.

Rash

Orang yang mempunyai kudis biasanya mengalami ruam pada kulit mereka. Ruam ini menyebabkan lebam kecil yang sering membentuk pola seperti garis. Gumpalan ini juga boleh kelihatan seperti jerawat dan tanda gigitan yang berwarna merah. Malah, sesetengah orang juga mengalami tompok-tompok bersisik seperti eksim.

Luka

Gatal-gatal yang disebabkan oleh kudis sering tidak boleh ditanggung. Itulah sebabnya orang yang terkena penyakit ini sering diliputi oleh luka. Luka ini timbul dari seseorang yang terus menggaru kulitnya.

Dibangunkan di semua bahagian badan

Psoriasis dan kudis boleh menyerang semua bahagian kulit. Walau bagaimanapun, untuk kudis, terdapat beberapa lokasi yang biasanya disukai oleh hama. Sesetengah bahagian badan yang paling sering diserang adalah antara jari-jari, sekitar kuku, siku, pergelangan tangan, telapak tangan dan kaki, ketiak, lutut, punggung, tali pinggang, zakar, kulit di sekitar puting susu, dan kulit yang ditutupi dengan perhiasan.

Kerak tebal pada kulit

Sama seperti psoriasis, orang dengan kudis seringkali mempunyai kerak tebal pada kulit mereka. Kerak ini cenderung menjadi tebal, mudah pecah bila disentuh, dan kelihatan warna abu-abu. Kadang-kadang kerak muncul dalam satu atau beberapa bahagian tubuh seperti kulit kepala, belakang, atau kaki. Keadaan ini secara amnya berlaku apabila seseorang mengalami jenis kudis yang teruk yang dikenali sebagai kudis Norway.

Orang dengan penyakit ini biasanya mempunyai 100 hingga 1, 000 tungau pada kulit mereka. Walaupun selalunya kebanyakan orang yang menderita kudis hanya mempunyai 15 hingga 20 hama pada kulit mereka.

Biasanya kudis Norway berkembang pada orang-orang dengan sistem imun yang lemah kerana masalah kesihatan atau orang tua. Sebabnya, penyakit ini muncul dan akan terus menjadi semakin teruk ketika tubuh manusia tidak dapat melawan hama. Tanpa rintangan dari tubuh, hama akan membiak subur.

Psoriasis dan kudis yang berbeza berdasarkan faktor risiko

Image

Psoriasis

Psoriasis menyerang rakyat semua peringkat umur tanpa mengira jantina, etnik, atau gaya hidup. Sesetengah faktor yang meletakkan seseorang berisiko untuk psoriasis termasuk:

 • Mempunyai sejarah keluarga psoriasis
 • Terdedah kepada jangkitan virus yang teruk, seperti HIV
 • Terdedah kepada jangkitan bakteria yang teruk
 • Tekanan
 • Merokok
 • Berat badan atau obes

Kudis

Seperti psoriasis, kudis juga boleh menjejaskan rakyat semua peringkat umur, tahap pendapatan, tahap sosial, dan situasi kehidupan. Walau bagaimanapun, risiko penyakit ini akan meningkat jika anda:

 • Mempunyai sistem imun yang lemah, seperti bayi, orang tua, atau orang yang mempunyai HIV.
 • Mempunyai hubungan seks dengan orang yang dijangkiti.
 • Berada di satu tempat dengan orang yang dijangkiti untuk masa yang lama seperti di rumah kejururawatan dan kemudahan lain yang serupa.

Psoriasis dan kudis yang berbeza berdasarkan rawatan

Image

Kerana sebab dan gejala yang berbeza, makan rawatan yang berbeza untuk psoriasis dan kudis. Untuk itu, cuba pertimbangkan penjelasan berikut.

Psoriasis

Penjagaan doktor

Walaupun tidak berjangkit, psoriasis tidak dapat sembuh. Rawatan yang diberikan hanya bertujuan untuk mengurangkan gejala dan meningkatkan penampilan kulit anda. Itulah sebabnya, rawatan psoriasis bergantung kepada:

 • Jenis psoriasis yang anda ada
 • Bahagian badan terjejas
 • Keparahan psoriasis
 • Masalah kesihatan lain
 • Kesan psoriasis dalam kehidupan sosial anda

Rawatan untuk psoriasis ringan hingga sederhana termasuk memberikan salap atau pelembab yang mengandungi steroid, tar arang batu, asid salisilat, anthralin, retinoid, kepada perencat calcinerin. Di samping itu, suntikan kortikosteroid dan terapi ultraviolet (UV) juga boleh dilakukan untuk membantu melegakan gejala.

Untuk mengurangkan gejala yang muncul, rawatan biasanya berlaku dalam masa beberapa bulan hingga tahun. Walau bagaimanapun, kebanyakan orang berjaya menjalani rawatan sehingga kulit mereka jelas dari 1-12 bulan rawatan.

Walau bagaimanapun, apabila anda melengkapkan rawatan tidak bermakna masalah kulit ini akan hilang sepenuhnya. Psoriasis pada dasarnya tidak boleh diubati (berbeza daripada kudis) dan gejala mungkin muncul semula. Itulah sebabnya, selepas selesai rawatan, adalah wajib bagi anda untuk mengelakkan pelbagai pemicu dan faktor risiko.

Penjagaan rumah

Selain penggunaan dadah, beberapa tabiat mudah juga boleh membantu melegakan gejala psoriasis, seperti:

 • Mengekalkan kebersihan kulit dengan mandi yang rajin.
 • Gunakan pelembap.
 • Jangan minum alkohol.
 • Elakkan pendedahan matahari dengan menggunakan pakaian dan topi tertutup.

Kaedah ini boleh menjadi cara untuk membantu mengurangkan keradangan (kemerahan), kerak kulit, dan gatal akibat psoriasis.

Di samping itu, terdapat beberapa rawatan semulajadi yang juga selamat dan dapat melegakan pelbagai gejala psoriasis. Walaupun penyelidikan lanjut masih diperlukan untuk melihat keberkesanannya, anda boleh mencuba berbagai bahan semulajadi seperti:

Aloe Vera

Ekstrak Aloe Vera boleh mengurangkan kemerahan, kerak, gatal-gatal, dan keradangan pada orang dengan psoriasis. Anda hanya perlu memohon lidah buaya atau krim yang mengandungi lidah buaya kepada kulit yang meradang apabila diperlukan.

Minyak ikan

Omega 3 asid lemak yang terkandung dalam minyak ikan boleh mengurangkan keradangan akibat psoriasis. Walaupun ia memerlukan penyelidikan lebih lanjut, tidak pernah menyakitkan untuk mencuba makanan tambahan minyak ikan kerana ia dikelaskan sebagai selamat.

Kudis

Penjagaan doktor

Tidak seperti psoriasis, pelbagai ubat dan nasihat doktor boleh menyembuhkan kudis yang anda miliki sepenuhnya. Biasanya, doktor anda akan menetapkan krim ubat yang anda perlu memohon seluruh badan anda, dari leher ke bawah. Ubat ini perlu dibiarkan sekurang-kurangnya 8 jam atau semasa tidur.

Pada bayi dan kanak-kanak, rawatan juga disyorkan untuk digunakan pada kulit kepala dan muka. Walaupun ubat ini membunuh mitok dengan cepat, gatal mungkin tidak akan hilang sepenuhnya selama beberapa minggu.

Ubat-ubatan yang ditetapkan untuk merawat kudis seperti:

 • 5% krim permethrin, biasanya digunakan untuk bayi berumur 2 bulan ke atas dan wanita hamil.
 • Krim 10% krotamiton
 • 25% benzyl benzoate lotion
 • 5 hingga 10% salap sulfur
 • 1% losyen lindane

Untuk menyembuhkan jenis kudis yang lebih parah (scabies Norway), doktor akan menetapkan ubat yang jauh lebih kuat. Pada amnya, doktor anda akan menetapkan ivermectin. Ubat-ubatan ini juga biasanya ditetapkan untuk kanak-kanak dan pesakit yang positif HIV.

Di samping itu, doktor juga akan menetapkan pelbagai ubat pelengkap seperti:

 • Antihistamin, untuk mengawal gatal dan membantu anda tidur.
 • Premoxine lotion, untuk mengawal gatal.
 • Antibiotik, untuk menghapuskan jangkitan.
 • Krim steroid, untuk mengurangkan kemerahan, bengkak, dan gatal-gatal.

Doktor biasanya juga meminta semua ahli keluarga dan pesakit lain yang terdekat untuk menggunakan ubat yang sama walaupun tidak menunjukkan tanda-tanda kudis yang berkontraksi. Ini dilakukan untuk mengelakkan penyebaran kudis kepada keluarga anda.

Rawatan ini boleh membantu menghilangkan tungau dalam tubuh, gejala, dan merawat jangkitan yang telah dikembangkan. Semasa beberapa hari pertama hingga minggu pertama, ruam dan gatal-gatal dapat bertambah teruk semasa rawatan. Dalam tempoh empat minggu kulit biasanya akan sembuh sepenuhnya.

Walau bagaimanapun, jika keadaan kulit tidak bertambah baik dalam tempoh empat minggu, terdapat tanda-tanda hama di dalam tubuh. Oleh itu, pastikan anda berunding sekali lagi kepada pakar dermatologi.

Penjagaan rumah

Setakat ini tidak ada rawatan herba atau semulajadi yang terbukti untuk kudis. Walaupun rawatan herba seperti minyak pokok teh atau minyak Mimba dikatakan mampu merawat kudis, tidak ada kajian yang membuktikan keberkesanannya. Oleh itu, anda dinasihatkan untuk terus berunding dengan doktor.

Tetapi untuk mengelakkan tungau dan skurvi dari kembali, terdapat beberapa tabiat yang perlu dilakukan. Sudah tentu perkara pertama dan terpenting adalah untuk menjaga pakaian, selimut, tilam dan tuala bersih untuk menghilangkan sebarang tungau yang mungkin akan tetap berlaku.

Basuh semua pakaian, tuala, permaidani, dan selimut menggunakan air panas. Air panas boleh membunuh hama yang bersarang dalam pakaian dan permaidani.

Di samping itu, anda juga perlu membersihkan rumah dengan kerap, terutama permaidani yang merupakan tempat tumpuan kegemaran. Jangan tunggu sebulan untuk mencuci permaidani di rumah. Walaupun kelihatan bersih, anda perlu membasuhnya dengan kerap. Kerana hama adalah haiwan kecil yang tidak kelihatan dengan mata telanjang.

Juga Baca:

 • Berhati-hati, Psoriasis Boleh Menyebar ke Kuku dan Kuku Anda juga!
 • 4 Perkara yang Perlu Anda Lakukan Jadi Itu Tidak Mudah Untuk Dapatkan Kudis
 • 5 Jenis Ubat Topikal Berkesan untuk Gatal Kulit

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 21 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 21 Jun, 2019

Sumber

Memahami Psoriasis - asas - https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/psoriasis/understanding-psoriasis-basics#1 yang diakses pada 11 Januari 2018

Apa yang kelihatan seperti Scabies? - https://www.medicalnewstoday.com/articles/16961.php diakses pada 11 Januari 2018

Adakah saya mempunyai Psoriasis atau Scabies? - https://www.healthline.com/health/psoriasis/psoriasis-vs-scabies#how-to-tell yang diakses pada 11 Januari 2018

Soalan kerap ditanya

https://www.cdc.gov/parasites/scabies/gen_info/faqs.html diakses pada 20 Mac 2019

Kudis

https://www.aad.org/public/diseases/contagious-skin-diseases/scabies#symptoms diakses pada 20 Mac 2019

Psorasis

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/psoriasis/symsptoms-causes/syc-20355840 diakses pada 20 Mac 2019

Berapa lama saya akan merawat psoriasis?

https://www.aad.org/public/diseases/scaly-skin/psoriasis/diagnosis-dan-treatment-of-psoriasis/how-long-will-i-have-to-treat-my-psoriasis diakses pada bulan Mac 20th 2019