Utama Penyakit kulit Adakah benar bahawa Telur Makan Paling Boleh Membuat Tumis?
Adakah benar bahawa Telur Makan Paling Boleh Membuat Tumis?

Adakah benar bahawa Telur Makan Paling Boleh Membuat Tumis?

Anonim

Salah satu mitos kesihatan yang paling banyak didengar dari generasi ke generasi adalah anda boleh mendidih jika anda makan terlalu banyak telur. Padalal, telur itu sendiri adalah salah satu makanan yang sihat yang boleh mendatangkan banyak faedah kepada tubuh. Satu telur mengandungi vitamin A, asid folat, vitamin B5, vitamin B12, vitamin B2, fosforus, selenium, vitamin D, vitamin E, vitamin K, vitamin B6, kalsium, dan zink. Jadi, adakah benar bahawa telur menyebabkan ulser? Lihat penjelasan penuh dan fakta di sini.

Image

Apa yang menyebabkan ulser?

Tumis adalah jangkitan kulit yang menyerang folikel rambut atau kelenjar minyak di bawah kulit. Pada mulanya, bisul hanya kelihatan seperti ruam kemerahan yang menyakitkan. Lama kelamaan kemerahan akan berkembang menjadi benjolan yang keras, dipenuhi dengan nanah yang dapat melembutkan apabila disentuh. Sekaligus mungkin seketul menjadi bola ping-pong.

Bisul sering muncul pada badan atau belakang, leher, ketiak, punggung, atau pangkal paha. Tetapi anda boleh mengalami bisul di mana-mana bahagian badan, terutamanya di kawasan kulit rambut yang terdedah kepada peluh atau geseran.

Penyebab ulser adalah bakteria Staphylococcus aureus yang hidup pada kulit, hidung, dan tekak. Kulit adalah bahagian penting dari pertahanan imun manusia terhadap benda asing dan kuman yang menyebabkan penyakit. Oleh itu, kulit yang rosak, kerana calar atau punca, boleh menjadi pintu masuk bakteria untuk memasuki badan dan menjangkiti kulit di sekelilingnya.

Sesetengah bisul juga boleh disebabkan oleh jangkitan dari rambut yang tumbuh. Kulit yang dijangkiti mengganggu kerja sistem ketahanan badan supaya lokasi luka menjadi semakin parah.

Siapa yang terdedah kepada bisul?

Semua orang boleh mendidih. Tetapi biasanya orang yang mempunyai penyakit tertentu atau yang mengambil ubat tertentu yang melemahkan sistem kekebalan tubuh akan lebih mudah dididihkan. Penyakit yang melemahkan sistem imun termasuk diabetes atau kegagalan buah pinggang.

Sekiranya anda mempunyai sistem imun yang lemah, misalnya kerana usia tua atau HIV, anda juga terdedah kepada bisul.

Kemudian, mengapa makan telur boleh menjadi punca bisul?

Seperti yang dijelaskan di atas, penyebab ulser adalah Staphylococcus aureus, yang menjejaskan kulit. Jadi, sebenarnya andaian mengatakan bahawa makan kebanyakan telur boleh membuat bisul adalah kesilapan besar .

Walau bagaimanapun, sesetengah makanan memang boleh mencetuskan perkembangan jerawat cystic, jerawat cystic yang mempunyai ciri-ciri yang serupa dengan bisul. Makanan ini adalah:

Gula atau gula-gula lain

Makanan atau minuman yang mengandungi gula boleh menyebabkan masalah kulit. Kerana makanan yang tinggi gula, juga tinggi dalam kadar indeks glisemik yang dapat meningkatkan kadar gula darah. Tahap gula darah yang terlalu tinggi dapat merangsang pengeluaran minyak dan memicu jerawat cystic pada kulit.

Makanan berlemak

Diperkenalkan dari Huffington Post, Dr. Mark Hyman menyatakan bahawa pengambilan lemak tepu dan minyak sayuran diproses, seperti minyak kacang soya dan jagung, dapat meningkatkan pengeluaran hormon pertumbuhan seperti insulin yang menyebabkan folikel kulit dijangkiti bakteria dari luar. Apa lagi, Dr. Hyman berkata, jika minyak masak digunakan dan sering dimakan melalui restoran makanan segera, ia boleh mencetuskan jerawat cystic atau masalah kulit yang sama dengan ulser.

Juga Baca:

  • Makan Satu Telur Setiap Hari Mengurangkan Risiko Strok Anda
  • Makan Satu Telur Setiap Hari Dapat Meningkatkan Ketinggian Anak
  • Jerawat dalam Armpit Bukan Jerawat Biasa. Ia Boleh, Anda Mempunyai Syarat Ini

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 21 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 21 Jun, 2019

Sumber

https://www.livestrong.com/article/448495-can-certain-foods-cause-boils/ Diakses pada 26 Oktober 2017.

Manfaat 10 Makanan Terbaik Telur Makan. Pemakanan Kuasa. https://authoritynutrition.com/10-proven-health-benefits-of-eggs/. Diakses pada 26 Oktober 2017.

Apa itu Boils http://www.medicalnewstoday.com/articles/185421.php Diakses pada 26 Oktober 2017.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4884775/

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/features/worst-foods-for-your-skin#1