Utama Maklumat kesihatan Bolehkah Anda Menjalankan Apabila Hamil?
Bolehkah Anda Menjalankan Apabila Hamil?

Bolehkah Anda Menjalankan Apabila Hamil?

Anonim

Pernahkah anda melihat wanita hamil menyertai perlumbaan maraton? Adakah anda berfikir bahawa berlari semasa mengandung adalah aktiviti berbahaya?

Image

Running adalah sukan termudah yang boleh dilakukan oleh sesiapa sahaja dari semua peringkat umur. Bagi mereka yang suka bersenam, biasanya mereka tidak mahu ketinggalan aktiviti fizikal ini kerana mereka biasa melakukannya. Termasuk semasa mengandung. Anda mesti penasaran, bolehkah wanita hamil berlari? Kami tahu untuk mencari jawapan dalam artikel ini.

Adakah selamat untuk wanita mengandung?

Menurut penyelidikan yang diterbitkan oleh University of Geneva, di Switzerland, aktiviti fizikal yang kerap telah ditunjukkan untuk membawa manfaat bagi ibu dan janin. Menurut atlet Kelly Collins yang masih memilih untuk berlari semasa hamil, berjalan tidak hanya bermanfaat dalam proses kelahiran atau melahirkan anak. Tetapi juga sepanjang kehamilan selama 9 bulan.

Running adalah selamat semasa kehamilan jika anda berada dalam keadaan kesihatan yang baik dan tidak termasuk dalam kategori kehamilan berisiko tinggi. Kerana keadaan setiap wanita berbeza, anda perlu bertanya kepada doktor terlebih dahulu jika anda mempunyai keadaan perubatan tertentu.

Wanita yang biasanya berlari sebelum hamil boleh meneruskan aktiviti ini semasa mengandung pada kelajuan normal selagi anda berasa selesa. Sekiranya anda tidak digunakan untuk berlari dan mahu berlari semasa mengandung. Mula perlahan, panaskan selama 5 hingga 10 minit dengan meregangkan dan berjalan. Kemudian mula perlahan-lahan selama 5 minit. Melakukan penyejukan dengan berjalan selama 5 hingga 10 minit.

Sekiranya anda rasa baik, anda boleh meningkatkan kelajuan perlahan setiap minggu. Masa yang disyorkan untuk wanita obstetrik untuk wanita mengandung adalah 20 hingga 30 minit. Jangan memaksa diri anda apabila anda berasa letih, dengarkan badan anda, kerana hanya anda yang dapat merasakannya.

Petua selamat untuk berlari semasa hamil

Berjalan untuk wanita hamil boleh meningkatkan fungsi kardiovaskular atau jantung, mengimbangkan berat badan, dan mengurangkan ketidakselesaan otot. Berjalan juga boleh mengurangkan kekejangan otot, mengekalkan kestabilan emosi, dan mengurangkan risiko diabetes gestational (diabetes semasa hamil) dan tekanan darah tinggi pada wanita hamil. Sekiranya anda sudah mengetahui manfaat, sudah tentu anda juga ingin melakukan aktiviti fizikal yang mudah ini. Berikut ialah petua sebelum anda lari.

 • Tinggal terhidrat. Minum sebanyak yang anda perlukan sebelum berlari. Jangan biarkan anda menjadi kering semasa berlari. Adalah dinasihatkan untuk memilih air.
 • Mengekalkan suhu badan. Cobalah untuk menjaga suhu tubuh anda sejuk, kerana wanita hamil cenderung mudah panas. Gunakan pakaian longgar dari bahan penyerap.
 • Pilih kasut yang betul. Ini adalah untuk keselesaan kaki dan pergelangan kaki anda. Gunakan salah satu yang boleh menyerap peluh di kaki anda dan saiz yang sesuai untuk kaki anda.
 • Gunakan bra khas. Pakai coli sukan untuk menyesuaikan saiz payudara semasa mengandung.

Juga Baca:

 • Wanita hamil yang bersungguh-sungguh menjalankan bayi pintar
 • 4 Pergerakan Sukan untuk Mengetatkan Punggung
 • 5 Sukan Cahaya yang Boleh Anda Lakukan di Pejabat

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

Manfaat Berjalan Walaupun Hamil. http://www.active.com/running/articles/the-benefits-of-running-while-pregnant. Diakses pada 01/27/2017.

Berjalan semasa kehamilan. http://www.babycenter.com/0_running-during-pregnancy_7877.bc. Diakses pada 01/27/2017.

Petua Running Doc untuk wanita yang ingin berlari semasa mengandung. http://www.nydailynews.com/sports/more-sports/running-doc-tips-women-run-pregnant-article-1.1866387. Diakses pada 01/27/2017.

Berjalan semasa kehamilan. http://www.babycentre.co.uk/a7877/running-in-pregnancy. Diakses pada 01/27/2017.