Utama Penyakit kulit 6 Perkara Penting yang Anda Perlu Tahu Mengenai Vaksin Cacar
6 Perkara Penting yang Anda Perlu Tahu Mengenai Vaksin Cacar

6 Perkara Penting yang Anda Perlu Tahu Mengenai Vaksin Cacar

Anonim

Vaksin asal adalah salah satu komponen perubatan yang terbuat dari virus yang aktif tetapi lemah. Vaksin ini berfungsi untuk menjadikan sistem kekebalan tubuh anda kebal terhadap penyakit ini. Terdapat begitu banyak jenis vaksin yang kini beredar dalam komuniti, termasuk vaksin cacar.

Image

Apakah vaksin cacar?

Vaksin cacar adalah cecair yang boleh melindungi hampir semua orang yang menerima vaksin ini dari cacar. Vaksin ini kadang-kadang juga disebut sebagai vaksin varicella, kerana cacar disebabkan oleh virus yang disebut virus varicella-zoster. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, vaksin itu dibuat daripada virus yang telah lemah. Nah, itu bermakna, vaksin cacar terbuat dari virus cacar yang telah lemah.

Virus cacar yang dilemahkan yang memasuki tubuh manusia melalui vaksin ini tidak menyebabkan anda sebenarnya mendapat cacar, tetapi virus ini akan menjadikan sistem imun anda membina pertahanan untuk menyerang virus cacar. Akibatnya, jika pada masa akan datang ada virus cacar yang menyerang anda, sistem imun anda boleh menyerang virus supaya anda tidak terdedah kepada cacar.

Sekitar 90% orang yang mendapat vaksin cacar tidak mendapat cacar. Walau bagaimanapun, masih ada kemungkinan jika seseorang yang telah mendapat vaksin cacar masih akan mendapat cacar di kemudian hari. Bagaimanapun, jika itu berlaku, cacar yang dimiliki orang itu pasti lebih ringan dan lebih cepat sembuh.

Mengapa anda perlu mendapatkan vaksin cacar?

Secara umum, serangan virus cacar tidak terlalu teruk. Biasanya seseorang terdedah kepada cacar selama 5 hingga 10 hari. Walau bagaimanapun, dalam kes-kes akut, cacar boleh mengancam nyawa. Risiko cacar akut yang boleh mengancam nyawa biasanya berlaku pada bayi, orang dewasa, dan orang yang mempunyai sistem kekebalan yang lemah. Walau bagaimanapun, ia tidak dapat diramalkan yang akan membangkitkan cacar akut. Ini boleh berlaku kepada sesiapa sahaja.

Di samping itu, cacar adalah penyakit yang sangat menular. Cacar boleh menyebar melalui udara melalui bersin dan batuk. Kadang-kadang, cacar juga boleh ditularkan dari cecair dari luka cacar itu sendiri. Oleh itu, orang yang dijangkiti cacar mesti terpencil supaya tidak disebarkan kepada orang lain sehingga ia sembuh.

Jika anda mendapat cacar, anda akan mendapat kira-kira 200 hingga 500 cecong cacar yang gatal di seluruh badan anda. Anda juga mungkin mengalami sakit kepala, bersin, dan kekecohan.

Siapa yang perlu mendapatkan vaksin cacar?

Vaksin cacar adalah disyorkan untuk semua kanak-kanak di bawah umur 13 tahun yang tidak pernah mempunyai cacar. Vaksin cacar juga disyorkan untuk orang dewasa yang tidak pernah mempunyai vaksin cacar atau yang tidak pernah mempunyai cacar. Jika anda sudah mempunyai cacar, anda tidak lagi perlu mendapatkan vaksin cacar.

Sejak tahun 2005, vaksin cacar biasanya digabungkan dengan vaksin untuk penyakit lain. Vaksin ini dipanggil MMRV, yang merupakan vaksin yang dapat membantu anda melawan campak, cendawan, alahan pernafasan, dan cacar.

Berapa banyak dos vaksin cacar diperlukan?

Anda akan diberikan 2 dos vaksin cacar secara berasingan. Bagi kanak-kanak, dos pertama diberikan apabila anak berusia 12-18 bulan. Sementara dos kedua akan diberikan apabila anak berusia 4-6 tahun. Bagi orang dewasa, dos kedua diberikan dalam tempoh empat hingga lapan minggu selepas dos pertama diberikan.

Adakah terdapat kesan sampingan dari vaksin cacar?

Setiap produk perubatan mempunyai kesan sampingan. Walau bagaimanapun, biasanya kesan sampingan vaksin cacar tidak teruk. Kesan sampingan yang sering timbul biasanya adalah rasa sakit, kulit yang reddened, dan bengkak di kawasan kulit di mana anda menyuntik. Terdapat sebilangan kecil orang yang juga mengalami ruam pada kulit di mana pesakit mendapat suntikan.

Adakah terdapat orang yang tidak boleh mendapatkan vaksin cacar itu?

Semua orang yang sakit tidak disyorkan untuk mendapatkan vaksin cacar. Anda perlu menunggu sehingga anda pulih terlebih dahulu, maka anda boleh mendapatkan vaksin cacar. Di samping itu, semua orang yang mempunyai alahan selepas menerima dos pertama tidak disyorkan untuk mendapatkan dos kedua vaksin cacar. Berikut adalah senarai orang yang tidak dapat menerima vaksin cacar:

 • Ibu hamil. Kerana sehingga kini tidak ada kesan sampingan yang diketahui dari vaksin cacar pada wanita hamil kepada bayi mereka.
 • Orang yang alah kepada gelatin. Walau bagaimanapun, vaksin cacar bebas gelatin boleh didapati.
 • Orang yang mempunyai gangguan sistem imun
 • Orang yang baru-baru ini menerima dos steroid yang tinggi
 • Orang yang sedang menjalani rawatan kanser dengan X-ray, dadah, dan kemoterapi
 • Orang yang baru mempunyai pemindahan darah atau menerima produk yang berkaitan dengan darah. Orang itu hanya boleh menerima vaksin cacar 5 bulan selepas mengambil pemindahan darah atau menerima produk yang berkaitan dengan darah.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 21 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 21 Jun, 2019

Sumber

Vaksin Cacar Air (Varicella). http://www.webmd.com/children/vaccines/chickenpox-varicella-vaccine

Vaksinasi Chickenpox (Varicella). http://www.cdc.gov/chickenpox/vaccination.html