Utama Kesakitan kronik Punca dan gejala ulser perut pada kanak-kanak
Punca dan gejala ulser perut pada kanak-kanak

Punca dan gejala ulser perut pada kanak-kanak

Anonim

Ulser gastrik adalah luka terbuka di lapisan perut atau membran setiap organ dalam badan anda. Ubat gastrik boleh mengganggu fungsi organ anda. Terdapat banyak jenis ulser yang berlaku di dalam badan seperti ulser kelamin, ulser kaki diabetik, ulser gastrik, dan ulser mulut. Ulser gastrik sebenarnya adalah jenis ulser yang paling biasa. Terdapat tiga bentuk ulser peptik:

 • Ulser duodenal: ulser perut yang membentuk bahagian atas usus kecil. Keadaan ini adalah jenis yang paling biasa.
 • Ulser gastrik: ulser perut yang membentuk perut dan kurang biasa.
 • Ulser gastrik: Ulser gastrik dalam esofagus jarang berlaku.
Image

Ramai orang, termasuk doktor, berfikir bahawa kanak-kanak mempunyai sedikit risiko ulser perut. Tetapi terdapat beberapa kajian yang menunjukkan bahawa kanak-kanak juga boleh sering mengalami ulser peptik.

Apa yang menyebabkan ulser?

Penyebab utama ulser gastrik peptik adalah jangkitan bakteria daripada bakteria H. pylori atau dari penggunaan ubat anti-radang aspirin atau bukan steroid (NSAID). Walau bagaimanapun, pada kanak-kanak, didapati bahawa H. pylori bukan punca dalam kebanyakan kes ulser gastrik tidak seperti yang berlaku pada orang dewasa. Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa pelbagai jenis ulser peptik boleh mempunyai sebab yang berbeza.

Kanak-kanak lebih terdedah kepada keadaan perubatan tertentu berbanding orang dewasa. Menggunakan NSAIDs, seperti aspirin, ibuprofen dan natroxen natrium, boleh menjadikan perut mudah dipengaruhi oleh asid dan pepsin.

Tekanan, kebimbangan atau makanan pedas tidak boleh menyebabkan ulser, tetapi makanan ini boleh mengganggu perut dan membuat luka ulser tersebar.

Apakah tanda-tanda ulser gastrik?

Tanda-tanda maag peptik bergantung kepada umur anak anda dan kedudukan ulser. Gejala yang paling biasa untuk ulser perut peptik pada kanak-kanak adalah kesakitan yang lebih tertumpu pada kawasan yang terjejas dan boleh menjadi lebih teruk oleh asid. Sakit biasanya digambarkan sebagai sensasi yang membakar, rasa menggerutu yang berlangsung dari 30 minit hingga 3 jam. Kesakitan ini lebih teruk sebelum dan sesudah makan dan mungkin bangunkan anak anda pada waktu malam. Anak anda mungkin mengalami tempoh remisi kesakitan yang mana dalam satu minggu tidak ada rasa sakit sama sekali.

 • Gejala-gejala ulser gastrik sering tidak mengikuti corak yang konsisten (contohnya, makan kadang-kadang bertambah buruk daripada mengurangkan kesakitan). Ini terutama berlaku untuk ulser gastrik peptik yang sering dikaitkan dengan gejala halangan (contohnya, kembung, loya, muntah) yang disebabkan oleh edema dan parut.
 • Ulser gastrik Duodenal cenderung menyebabkan kesakitan yang lebih konsisten. Kesakitan tidak muncul apabila pesakit bangun tetapi muncul pada pertengahan pagi, kesakitan hilang ketika makan makanan, tetapi berulang 2 hingga 3 jam selepas makan. Kesakitan boleh membangkitkan pesakit pada waktu malam adalah biasa dan sangat ciri ulser gastrik duodenal. Dalam neonat, perforasi dan pendarahan mungkin merupakan manifestasi pertama ulser gastrik duodenal. Pendarahan juga boleh menjadi tanda pertama kehamilan lewat dan awal kanak-kanak, walaupun muntah berulang atau bukti sakit perut mungkin petunjuk.

Gejala bervariasi dari kanak-kanak ke kanak-kanak, hanya kira-kira separuh daripada pesakit yang datang dengan corak ciri khas yang sama. Gejala lain mungkin termasuk:

 • Membakar kesakitan di perut antara sternum dan pusar
 • Ketidaknyamanan perut yang datang dan pergi
 • Mual
 • Untuk muntah
 • Keletihan
 • Kembung
 • Gas
 • Masalah makan
 • Kehilangan selera makan
 • Kehilangan berat badan
 • Darah dalam muntah atau najis.

Bagaimana ulser didiagnosis?

Jika anda mengesyaki anak anda mempunyai ulser perut, sila hubungi doktor. Jika anak anda telah didiagnosis dengan ulser gastrik, hubungi doktor anda dengan segera jika gejala-gejala berikut berlaku kerana ia boleh menyebabkan gejala perdarahan gastro-usus atau pembengkokan ulser gastrik:

 • Kesakitan perut yang teruk dan tiba-tiba
 • Berdarah atau najis hitam
 • Muntah atau muntah yang kelihatan seperti kopi.

Untuk mendiagnosis ulser, doktor anda akan melakukan ujian ini pada anak anda untuk mengenal pasti sebabnya:

 • Badan eEdoskopi atas: Gunakan tiub yang tipis dan fleksibel untuk melihat saluran pencernaan anak anda.
 • X-ray Barium: dilakukan untuk membuat pencahayaan kontras untuk melihat saiz dan keparahan.
 • Kadangkala pengukuran tahap serum serum.
 • Ujian dan ujian darah untuk H. pylori.

Jika ulser perut didapati, doktor akan menguji H. pylori. Jika H. pylori bukan penyebab ulser peptik, jangkitan bakteria ini perlu diketepikan sebagai sebab kerana rawatan untuk ulser peptik yang disebabkan oleh H. pylori adalah berbeza daripada rawatan untuk ulser peptik yang disebabkan oleh NSAIDs.

Apakah rawatan untuk ulser peptik?

Sekiranya penyebab ulser adalah H. pylori, antibiotik mungkin diperlukan untuk merawat ulser dengan berkesan. Anda mesti pastikan anak anda memerlukan ubat-ubatan ini seperti yang diarahkan oleh doktor dan lengkapkan penggunaan ubat walaupun gejala-gejala telah hilang.

Jika ulser peptik berlaku kerana ubat-ubatan, pakar pediatrik anda akan menasihati anda untuk tidak memberikan NSAID kepada anak anda, seperti ibuprofen atau naproxen. Pediatrik kemungkinan besar akan menetapkan ubat yang mengurangkan asid. Ubat ini mesti diberikan seperti yang ditetapkan oleh doktor.

Untuk ulser gastrik peptik yang teruk yang menyebabkan komplikasi, anak anda mungkin memerlukan pembedahan. Anda perlu berunding dengan pakar pediatrik anda tentang kesan pembedahan sebelum membuat keputusan. Anak anda mungkin memerlukan pembedahan jika komplikasi ini berlaku:

 • Pendarahan: kehilangan darah yang ditandakan dengan muntah darah segar atau muntah seperti alasan kopi bahagian najis atau keledai hitam dan kelemahan, ortostasis, kesakitan, dahaga, dan berpeluh.
 • Penembusan: ulser peptik menjadi lubang di dinding usus, sehingga cairan perut dan asam keluar ke dalam tubuh dan organ-organ yang berdekatan. Anak anda mungkin merasa sakit dan terkejut. Komplikasi ini memerlukan pembedahan segera.
 • Halangan: Halangan boleh disebabkan oleh parut, kekejangan, atau keradangan disebabkan oleh ulser peptik. Gejala termasuk muntah berulang-ulang berulang-ulang, berlaku lebih kerap pada penghujung hari dan sekurang-kurangnya 6 jam selepas makan terakhir. Kehilangan selera makan dengan kembung berterusan atau rasa kenyang selepas makan juga menunjukkan halangan gastrik. Muntah yang berpanjangan boleh menyebabkan penurunan berat badan, dehidrasi, dan alkalosis.

Apakah beberapa petua untuk menangani ulser gastrik peptik pada kanak-kanak?

Anda mesti belajar gejala ulser gastrik peptik dan bagaimana mengenalinya dalam anak anda sekiranya berlaku berulang. Ambil anak anda kepada doktor sebaik sahaja anda melihat gejala. Lebih cepat diagnosis, lebih banyak peluang ulser perut boleh dirawat dengan ubat, seperti ranitidine (Zantac®), famotidine (Pepcid®), atau lansoprazole (Prevacid®).

Perut anak anda boleh menjadi lebih menyakitkan jika ia kosong. Oleh itu untuk mengelakkan kesakitan, anda mesti memastikan bahawa anak anda makan cukup makanan. Seperti ulser perut peptik dewasa, anda perlu memberi makan makanan ringan anak anda dan pada frekuensi yang kerap, mungkin lima atau enam kali sehari, bukan tiga. Ajarkan anak anda berehat selepas makan.

Kanak-kanak memerlukan makanan yang seimbang dan berkhasiat supaya kebanyakan doktor tidak akan mengesyorkan sekatan diet yang ketat melainkan makanan tertentu menyebabkan masalah untuk kanak-kanak. Anda harus melihat bagaimana anak anda bertindak balas terhadap makanan dan minuman tertentu.

Terdapat beberapa makanan yang boleh merangsang pengeluaran asid di dalam perut dan boleh membuat ulser perut teruk. Sesetengah makanan tidak boleh menyebabkan ulser perut peptik tetapi boleh memburukkan lagi ulser perut, seperti makanan atau minuman yang mengandungi kafein, alkohol dan merokok. Walaupun kanak-kanak tidak merokok, mereka mungkin terpengaruh oleh asap rokok. Walaupun anda tidak perlu bimbang tentang anak-anak kerana mereka tidak menggunakan alkohol, anda harus bercakap dengan remaja anda tentang berhenti merokok dan merokok.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: 20 Januari, 2017 | Terakhir Edited: 20 Januari 2017

Sumber

http://www.hopkinschildrens.org/Peptic-Ulcer.aspxhttps://www.merckmanuals.com/professional/gastrointestinal-disorders/gastritis-and-peptic-ulcer-disease/peptic-ulcer-diseasehttp://www. dailyhealth.com/ulcer/caregiving-for-a-child-with-an-ulcer.aspx