Utama Maklumat kesihatan 8 Masalah Kesihatan Disebabkan oleh Perut yang Terganggu
8 Masalah Kesihatan Disebabkan oleh Perut yang Terganggu

8 Masalah Kesihatan Disebabkan oleh Perut yang Terganggu

Anonim

Adakah anda termasuk lemak perut? Anda boleh cuba mengukur lingkar pinggang anda. Bagi wanita, lilitan pinggang biasa adalah di bawah 80 cm, manakala untuk lelaki di bawah 90 cm. Jika lebih daripada itu, maka boleh jadi anda mengalami obesiti abdomen, alias perut yang dibezakan.

Image

Perut yang tersusun ternyata menjimatkan banyak masalah kesihatan. Risiko penyakit, terutamanya penyakit degeneratif, bertambah dengan peningkatan simpanan lemak dalam perut. Terdapat dua jenis lemak yang tersimpan dalam perut, iaitu lemak subkutaneus dan lemak penderita. Lemak subkutaneus disimpan di bawah kulit, sementara lemak penderita disimpan di antara organ. Lemak visceral adalah berbahaya dan meningkatkan risiko penyakit. Beberapa jenis penyakit yang boleh disebabkan oleh lemak perut termasuklah:

Kolesterol tinggi

Lemak perut dikaitkan dengan paras lemak darah, terutama kolesterol. Ini kerana lemak perut terletak berhampiran saluran darah yang menyambung dari bahagian usus ke hati. Lemak perut akan melepaskan bahan-bahan yang mengandungi asid lemak bebas dan kemudian dibawa ke hati. Ini menyebabkan peningkatan jumlah kolesterol serta kolesterol jahat (LDL). Oleh itu, jangan terkejut jika orang yang mempunyai perut buncit biasanya juga mempunyai tahap kolesterol yang cenderung tinggi.

Hipertensi

Kajian terbaru menunjukkan bahawa sel-sel lemak dalam perut menghasilkan sejenis protein yang berpotensi menyumbat arteri dan menyebabkan peningkatan tekanan darah. Di samping itu, peningkatan tekanan darah juga boleh disebabkan oleh lemak yang disimpan berhampiran organ-organ badan penting dalam perut. Lemak retroperitoneal, sejenis lemak yang terdapat di sekitar buah pinggang dan kelenjar adrenal, boleh menjejaskan kerja buah pinggang. Kerana ginjal adalah salah satu organ yang memainkan peranan dalam mengawal tekanan darah, tidak mustahil buah pinggang akan terjejas, menyebabkan peningkatan tekanan darah.

Keradangan di dalam badan

Keradangan di dalam badan boleh menyebabkan pelbagai jenis penyakit. Lemak perut menghasilkan produk hormon dan molekul yang kemudiannya akan dikeluarkan ke hati, ini akan menyebabkan keradangan dan gangguan hormon yang lain. Di samping itu, molekul peradangan yang dipanggil interleukin-6 dihasilkan oleh lemak perut dan boleh mencetuskan tindak balas autoimun. Proses ini berterusan supaya metabolisme badan anda terganggu.

Diabetes

Perut yang tersendiri adalah salah satu faktor risiko diabetes mellitus jenis 2. Lemak abdomen boleh mengeluarkan sebatian protein yang disebut retinol-binding 4 (RBP4), yang berperanan dalam rintangan insulin. Rintangan insulin adalah permulaan kejadian diabetes, di mana sel-sel tubuh kita tidak dapat bertindak balas dengan insulin dengan betul sehingga kadar gula darah meningkat.

Obesiti

Lemak yang disimpan di dalam badan, terutama lemak perut, menjejaskan kelaparan. Lemak perut boleh mengganggu metabolisme badan anda, menjejaskan selera makan anda, menjadikannya lebih mudah untuk anda makan berlebihan. Kerana anda makan terlalu banyak, pengeluaran insulin juga meningkat. Tahap insulin yang tinggi kemudian menukar kalori yang berlebihan dari makanan kepada lemak. Kitaran ini berterusan, menjadikannya sukar bagi anda untuk menurunkan berat badan.

Makanan yang anda makan juga boleh menjejaskan selera makan anda. Badan anda secara semulajadi mempunyai 'ambang' dan boleh mengatur berapa banyak yang anda perlu makan untuk mengekalkan berat badan yang ideal. Proses keseluruhan ini berkaitan dengan hormon yang dihasilkan oleh otak. Apabila anda menggunakan karbohidrat mudah dan persiapan mereka (seperti tepung dan gula), hormon yang berfungsi untuk menyimpan lemak akan dihasilkan secara berlebihan, meningkatkan 'ambang' semulajadi supaya anda cenderung ingin makan lebih daripada yang anda perlukan.

Penyakit jantung dan strok

Lemak perut menyusun sebatian yang dipanggil sitokin. Cytokines memainkan peranan dalam penyakit jantung dan penyakit lain yang berkaitan dengan keradangan. Apabila badan anda menjadi radang, hati akan menghasilkan kolesterol dan toksin lain yang boleh membentuk plak di arteri. Peningkatan lemak darah seperti kolesterol, LDL, dan trigliserida adalah faktor risiko penyakit jantung dan strok.

Dementia

Penyelidikan menyatakan bahawa mereka yang mempunyai lilitan perut yang lebih besar mempunyai risiko demensia yang lebih tinggi. Satu kajian yang dijalankan oleh Jabatan Kardiologi Hospital Oita Red Cross di Jepun menyatakan bahawa terdapat perubahan yang tidak normal dalam jumlah hippocampus dan rintangan insulin pada mereka yang mempunyai paras lemak perut yang tinggi dan menderita diabetes. Di samping itu, seperti yang disebut oleh WebMD, Sudha Seshadri, pembantu profesor neurologi di Boston School of Medicine, mengatakan bahawa semakin besar jumlah lemak perut, jumlah otak yang lebih kecil akan menjadi lebih kecil. Jumlah otak kecil dikaitkan dengan kebolehan kognitif yang lemah dan risiko demensia di kemudian hari.

Ia lebih mudah untuk menjadi tertekan dan muram

Kelebihan lemak adalah berkaitan dengan kerja sistem hormon yang terganggu, termasuk hormon serotonin, galanin, dan lain-lain neurotransmiter yang terdapat di dalam otak. Satu kajian yang dijalankan oleh Boston School of Medicine pada tahun 2014 menyatakan bahawa mereka yang mempunyai lebih banyak perut lemak lebih cenderung mengalami kemurungan.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

Chopra, D. (2011, 8 Oktober). Tip Kesihatan Mingguan: Apa Suka Lemak Belly? Diambil dari Huffpost Living Sehat: http://www.huffingtonpost.com/deepak-chopra/visceral-fat_b_919441.html

Doheny, K. (2010, 20 Mei). Terlalu Banyak Lemak Belly Berkaitan dengan Dementia. Diambil dari WebMD: http://www.webmd.com/brain/news/20100520/too-much-belly-fat-linked-to-dementia

Lincoff, N. (2014, 10 September). Hanya 5 Pounds Tambahan Lemak Belly Dapat Meningkatkan Tekanan Darah Anda. Diambil dari Talian Kesihatan: http://www.healthline.com/health-news/just-five-pounds-can-raise-blood-pressure-091014

Kakitangan klinik Mayo. (2016, 21 April). Lemak perut pada wanita: Mengambil - dan menjaga - ia mati. Diambil dari Mayo Clinic: http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/womens-health/in-depth/belly-fat/art-20045809?pg=1

Mayo Clinic Stuff. (2016, 28 April). Lemak perut pada lelaki: Kenapa berat badan bermasalah. Diambil dari Mayo Clinic: http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/mens-health/in-depth/belly-fat/art-20045685?pg=1

Kajian: Lemak perut boleh menyebabkan tekanan darah tinggi dengan menjejaskan buah pinggang. (2014, 22 Oktober). Diperolehi daripada Persatuan Jantung Amerika: http://news.heart.org/study-belly-fat-may-lead-to-high-blood-pressure-by-affecting-kidneys/

Lemak Visceral: Apa Itu dan Mengapa Ia Berbahaya. (nd). Diperolehi daripada Dr. Ax; Makanan adalah Perubatan: http://draxe.com/visceral-fat/