Utama Maklumat kesihatan Penyebab kematian terbesar bagi lelaki dan wanita pertengahan umur ternyata berbeza
Penyebab kematian terbesar bagi lelaki dan wanita pertengahan umur ternyata berbeza

Penyebab kematian terbesar bagi lelaki dan wanita pertengahan umur ternyata berbeza

Anonim

Mengikut data yang dikumpulkan oleh Agensi Perangkaan Pusat dari tahun 2010 hingga 2015, jangka hayat di Indonesia mencapai usia 70 tahun. Walaupun bilangannya agak tinggi, masih terdapat kemungkinan kematian pada usia pertengahan. Penyebab utama kematian pada lelaki dan wanita pada usia pertengahan dengan orang tua (warga tua) ternyata berbeza, anda tahu. Ketahui lebih lanjut mengenai fakta di bawah.

Image

Penyebab utama kematian pada usia pertengahan

Siapa yang termasuk dalam usia pertengahan ( usia pertengahan )? Orang dalam kategori umur pertengahan adalah mereka yang berusia lebih dari 35 tahun dan di bawah 58 tahun.

Satu kajian yang dijalankan oleh Institut Kesihatan Metrik dan Penilaian di Seattle pada tahun 2015 mendedahkan bahawa wanita pertengahan umur lebih berisiko meninggal akibat jangkitan serius seperti HIV / AIDS dan tuberkulosis, cirit-birit yang teruk, dan penyakit pernafasan.

Masih dalam kajian yang sama, diketahui bahawa penyebab kematian terbesar di kalangan lelaki pertengahan adalah bunuh diri, penyalahgunaan dadah, kecederaan (kemalangan), dan keganasan.

Di Asia Tenggara sahaja, penyebab utama kematian bagi lelaki dan wanita di kalangan umur pertengahan ialah jangkitan, kecederaan, dan penyakit jantung.

Faktor sosial menjadi salah satu punca banyak kes bunuh diri di negara-negara ekonomi yang rendah

Di seluruh dunia, Pertubuhan Kesihatan Sedunia atau WHO mengatakan terdapat lebih daripada 800, 000 orang yang mati akibat bunuh diri setiap tahun. Manakala lebih ramai orang pernah mencuba bunuh diri.

Malah, penyelidik menganggarkan bahawa dari setiap kes kematian akibat bunuh diri pada orang dewasa, terdapat 20 orang lain yang juga cuba menamatkan kehidupan mereka.

WHO menambah, sebanyak 78 peratus daripada kes bunuh diri di dunia berlaku di negara berpendapatan rendah atau sederhana pada 2015. Walau bagaimanapun, di negara-negara seperti Amerika Syarikat, Jepun dan Singapura, kes bunuh diri masih banyak berlaku.

Image

Jangan memandang rendah sebarang aduan atau gejala kesihatan

Di negara-negara membangun (termasuk Indonesia), sistem sanitasi yang terhad dan akses kepada perkhidmatan kesihatan membuat wanita lebih terdedah kepada jangkitan bakteria atau virus. Oleh itu, penyakit yang perlu dirawat secara perubatan boleh menjadi lebih parah dan membawa maut.

Manakala pada lelaki, akses terhad kepada perkhidmatan kesihatan mental menjadikan mereka lebih rentan terhadap pelbagai jenis gangguan mental, misalnya kemurungan. Kebanyakan lelaki di negara-negara yang memeluk nilai patriarkal biasanya meremehkan gejala kemurungan yang patut diperhatikan. Sebagai contoh, putus asa dan kesedihan berpanjangan, perubahan diet dan pola tidur, kekalahan, sehingga munculnya pemikiran untuk mengakhiri hidup. Akibatnya, mereka tidak boleh mendapatkan bantuan yang mereka perlukan. Sebagai contoh, ubat antidepresan dan terapi psikologi.

Oleh itu, jangan memandang rendah aduan tentang kesihatan anda. Terutama bagi anda yang berumur pertengahan. Jangan tunggu sehingga penyakit menjadi parah, kemudian berjumpa doktor atau dapatkan bantuan perubatan.

Sebaik sahaja anda melihat tanda-tanda penyakit (sama ada fizikal atau mental), kunjungi Puskesmas atau klinik untuk berunding. Ini sangat penting untuk mencegah penyakit menjadi semakin parah dan menyebabkan kematian pada usia pertengahan.

Juga Baca:

  • Pergerakan Lazy, Salah satu Punca Kematian di Dunia
  • Mengenali Marasmus, Masalah Pemakanan Penyebab Kematian Kanak-kanak
  • Siapa yang paling berisiko terkontaminasi tuberkulosis?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: 27 Oktober, 2017 | Terakhir Edited: 27 Oktober 2017

Sumber

Wanita dan Lelaki Mati Punca yang Berbeza di Zaman Pertengahan - https://www.scientificamerican.com/article/women-and-men-die-of-different-causes-in-middle-age/ diakses pada 24 Oktober 2017

Lelaki Tengah Umur Berisiko Tertinggi Meninggal Daripada Overdosis Dadah, Cari Laporan - https://www.theguardian.com/australia-news/2016/aug/29/middle-aged-men-at-highest-risk-of-dying -dari-dadah-laporan overdosis-didapati diakses pada 24 Oktober 2017

Pasukan-pasukan yang Mengetam Kematian Kematian Orang Putih Berumur Tengah - http://www.npr.org/sections/health-shots/2017/03/23/521083335/the-forces-driving-middle-aged-white-peoples- kematian berputus asa diakses 24 Oktober 2017

http://www.telegraph.co.uk/news/health/news/7458147/Middle-age-begins-at-35-and-ends-at-58.html diakses pada

http://www.who.int/mental_health/prevention/suicide/suicideprevent/en/

Meningkatkan Kadar Bunuh Diri Antara Orang Umur dan Intervensi Pertengahan untuk Menguruskan Pesakit dengan Aduan Psikiatrik https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3935781/ diakses pada 24 Oktober 2017