Utama Penyakit kulit Mengiktiraf dan Mencegah Jenis-jenis Ketidakupayaan Kusta Sebelum Ia Terlalu Terlalu
Mengiktiraf dan Mencegah Jenis-jenis Ketidakupayaan Kusta Sebelum Ia Terlalu Terlalu

Mengiktiraf dan Mencegah Jenis-jenis Ketidakupayaan Kusta Sebelum Ia Terlalu Terlalu

Anonim

Kusta disebabkan oleh gangguan fungsi saraf di mata, tangan atau kaki. Gangguan yang berlaku boleh menjadi ringan hingga teruk. Secara umumnya, kecacatan kusta yang teruk berlaku disebabkan oleh kerosakan akut kepada fungsi saraf yang boleh menjejaskan organ-organ lain. Apa yang anda perlu lakukan untuk mencegah jangkitan kusta supaya tidak menyebabkan ketidakupayaan kekal? Berikutan kajian semula.

Image

Gambaran keseluruhan kusta

Kusta adalah jangkitan kronik yang disebabkan oleh bakteria Mycobacterium leprae yang menyebabkan luka kulit untuk merosakkan saraf dan otot. Kerosakan pada saraf kulit akibat jangkitan kusta akan menyebabkan anda tidak dapat mengalami sensasi sentuhan, suhu, kesakitan.

Gejala utama kusta termasuk:

 • Otot lemah.
 • Rasa malu di mata, tangan dan kaki.
 • Tompok kulit mirip dengan kahak (warna lebih ringan daripada kulit sekitar).

Biasanya tempoh inkubasi untuk penyakit ini agak panjang. Tanda-tanda awal kusta boleh muncul sekitar 3 hingga 5 tahun dari pendedahan kepada jangkitan pertama. Sesetengah orang tidak mengalami sebarang gejala sehingga 20 tahun kemudian. Oleh itu, sangat sukar bagi para doktor menentukan kapan dan di mana pesakit kusta dijangkiti.

Jenis kecacatan kusta yang perlu disedari

Berdasarkan Garis Panduan Nasional untuk Penyakit Penyakit Kusta yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Nasional, kecacatan yang disebabkan oleh kusta dibahagikan kepada kecacatan primer dan sekunder.

Kecacatan Utama

Kecacatan primer adalah jenis kecacatan kusta yang disebabkan secara langsung oleh jangkitan bakteria M. leprae dalam badan. Contohnya, kebas, tangan cakar (tangan dan jari bengkok), dan kulit kering.

Dalam kecacatan utama, patch kulit yang serupa dengan kahak biasanya akan terus berkembang dalam masa yang agak singkat. Tompok kusta juga menjadi radang dan bengkak untuk masa yang lama. Keadaan ini sering disertai oleh gejala demam. Orang yang mempunyai kusta biasanya mengalami kelemahan otot dan sensasi kulit yang mati rasa (mati rasa / mati rasa) dalam tempoh enam bulan yang lalu sejak terdedah kepada jangkitan awal.

Di samping itu, ulser disebabkan oleh kusta kadang-kadang boleh pecah dan berkembang menjadi ulser. Sekiranya anda mengalami gejala-gejala di atas, segera dapatkan doktor untuk mendapatkan rawatan terbaik untuk mencegah gejala dan keadaan yang teruk.

Kecacatan sekunder

Kecacatan sekunder adalah perkembangan kecacatan utama, terutamanya yang disebabkan oleh kerosakan saraf. Contohnya ulser ulser (luka terbuka pada kulit, ulser aka), dan gerakan sendi terhad akibat kerosakan fungsi sendi dan tisu lembut di sekitar kawasan yang terjejas.

Kecacatan kusta pada peringkat ini berlaku melalui dua proses, iaitu:

 • Terdapat aliran langsung bakteria M.leprae ke struktur dan organ saraf periferi tertentu.
 • Melalui tindak balas kusta.

Sekiranya bakteria memasuki saraf, fungsi saraf akan dikurangkan dan juga hilang. Secara umum, saraf berfungsi sebagai deria, motor, dan autonomi. Kelainan yang berlaku akibat kusta boleh menyebabkan gangguan pada setiap saraf atau gabungan ketiga.

 • Gangguan saraf deria. Saraf fungsi deria ditugaskan untuk memberi sensasi dalam perasaan, rasa sakit, dan rasa suhu. Gangguan dalam saraf deria boleh mengakibatkan kebas-jangkitan yang berselang-seli di tangan dan kaki dan menurunkan refleks berkedip.
 • Gangguan saraf motor. Saraf motor berfungsi untuk memberikan kekuatan kepada otot. Gangguan atau keabnormalan dalam saraf motor boleh menjadi lumpuh tangan dan kaki, jari dan jari kaki bengkok, dan mata tidak boleh berkedip. Jika jangkitan mata berlaku, ia boleh menyebabkan kebutaan.
 • Gangguan saraf autonomi. Saraf autonomi bertanggungjawab untuk kelenjar peluh dan minyak di dalam badan. Gangguan saraf ini menyebabkan kekeringan dan keretakan pada kulit akibat kerosakan pada kelenjar minyak dan aliran darah.

Keparahan kecacatan kusta

Selain dibezakan dari jenisnya, kecacatan kusta juga boleh dibezakan dari keterukan kecacatan yang berlaku. Setiap organ yang terjejas oleh jangkitan kusta (mata, tangan, dan kaki) diberi tahap kecacatan sendiri.

Tahap kecacatan kusta mengikut Organisasi Kesihatan Sedunia (WHO)

Tahap 0

Pada organ tahap ini seperti mata, tangan, dan kaki tidak mengalami apa-apa kelainan.

Tahap pertama

Tahap ini dicirikan oleh kerosakan kepada kornea mata. Di samping itu terdapat ketajaman penglihatan yang kurang baik tetapi tidak dalam tahap yang teruk. Biasanya penghidap masih boleh melihat perkara-perkara dari jarak 6 meter. Selain itu terdapat kelemahan otot dan kebas pada tangan dan kaki.

Tahap 2

Pada peringkat 2, kelopak mata tidak boleh ditutup sepenuhnya. Bukan itu sahaja, penglihatan sangat terganggu kerana biasanya pesakit dengan tahap ini tidak dapat melihat perkara dari jarak 6 meter dan selebihnya. Kemudian terdapat juga kecacatan pada tangan dan kaki seperti luka terbuka dan jari-jari bengkok yang tetap.

Bolehkah kecacatan kusta dihalang?

Perkembangan kusta boleh dicegah oleh pengesanan awal dan rawatan. Dengan cara itu, kerosakan tisu, penyebaran penyakit, dan risiko komplikasi kecacatan kusta juga boleh ditangani.

Di samping itu, pemantauan rutin terhadap keadaan pesakit dan menyediakan penjagaan yang sesuai juga membantu mencegah kecacatan kusta.

Sekiranya kerosakan saraf berlaku kurang dari 6 bulan dan dirawat dengan cepat dan sesuai, kerosakan saraf kekal boleh dielakkan. Walau bagaimanapun, jika pesakit baru dikesan dan dirawat selepas mengalami kecacatan kekal atau menengah, maka semua yang boleh dilakukan adalah untuk mengawal keadaan kesihatan pesakit supaya ketidakupayaan tidak menjadi lebih buruk.

Juga Baca:

 • Bolehkah kusta disembuhkan?
 • Transmisi kusta tidak semudah rakyat takut. Fakta dan Data ini
 • Bagaimanakah Kerosakan Kusta Kulit Manusia?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 21 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 21 Jun, 2019

Sumber

Garis Panduan Negara untuk Program Kawalan Kusta. Kementerian Kesihatan Republik Indonesia telah diakses pada 12 Januari 2018

Kusta

https://www.healthline.com/health/leprosy#prevention yang diakses pada 12 Januari 2018

Gambaran kusta

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/guide/leprosy-symptoms-treatments-history#1-2 diakses pada 12 Januari 2018