Utama Penyakit kulit 4 Pergerakan Sukan Menggunakan Roller Foam untuk Menghapus Selulit
4 Pergerakan Sukan Menggunakan Roller Foam untuk Menghapus Selulit

4 Pergerakan Sukan Menggunakan Roller Foam untuk Menghapus Selulit

Anonim

Sukan yang menggunakan penggelek buih sejak kebelakangan ini berkembang pesat di dalam komuniti kerana selalunya boleh menghilangkan selulit. Selulit adalah keadaan benjolan yang beralun dan tidak rata yang menyerupai kulit oren, kerana lemak yang memacu tisu penghubung kulit. Oleh itu, seberapa berkesan roller buih sebenar untuk menangani selulit?

Image

Faedah sukan menggunakan roller buih

Latihan memang menjadi salah satu rawatan terbaik untuk mengatasi selulit. Tetapi senaman tidak semestinya menghilangkan selulit. Selain itu, selulit juga boleh disebabkan oleh keadaan genetik yang berlangsung seumur hidup. Dengan bersenam, otot-otot di kawasan yang terjejas akan menguatkan supaya ia dapat menjadikan kulit anda kelihatan walaupun.

Roller busa itu sendiri adalah roll buih lembut. Fungsi utamanya adalah alat untuk melegakan otot yang merasa kaku dan ketat selepas latihan berat. Roller busa juga boleh digunakan sebelum anda bersenam untuk mencegah kecederaan.

Manjula Jegasothy, MD, pakar dermatologi dan pengasas Institut Kulit Miami, mengatakan bahawa penggunaan penggelek buih untuk merawat selulit tidak boleh segera dan hanya bersifat sementara. Kerana roller busa hanya berfungsi untuk memecah dan berehat fascia (tisu penghubung yang melindungi dan memisahkan otot). Terutama jika anda tidak bersenam dengan kerap menggunakan penggelek buih.

Sebaiknya, selepas bersenam menggunakan roller buih, anda perlu mengurut selulit dengan bola sukan khas yang dipanggil bola myofascial. Gunakan bola myofascial ini untuk mengurangkan bengkak dan membuat kulit berasa lebih lancar.

Bagaimanakah anda menggunakan roller buih?

Jika anda ingin mencuba menggunakan roller busa untuk menghilangkan selulit, anda boleh menyalin beberapa contoh pergerakan di bawah.

1. Pergerakan pertama

Image

Pergerakan pertama yang boleh anda lakukan dengan duduk di atas lantai dengan kaki diluruskan ke depan. Poskan tangan anda di bahagian belakang badan anda untuk menyokong berat badan anda. Selepas itu, letakkan roller busa di bawah anak lembu, yang merupakan selulit "kegemaran". Perlahan-lahan tekan kaki anda di sepanjang roller busa, dari paha hingga ke bawah lutut. Ulang 1 set untuk 3 hingga 4 gulung.

2. Pergerakan kedua

Image

Poskan diri berbaring di atas lantai dan letakkan roller buih di bawah pinggul anda. Buat kaki kanan anda sebagai alas, kemudian gulungkan badan anda pada roller buih dari pinggul ke lutut.

3. Pergerakan ketiga

Image

Posisi badan anda tidur di atas lantai, dan letakkan roller buih pada bahagian bawah, juga letakkan tangan atau sisi ke belakang untuk menyokong keseimbangan badan. Perlahan-lahan mengetatkan otot badan dan bengkokkan lutut anda untuk memindahkan roller untuk berjalan naik dan turun.

4. Pergerakan empat

Image

Juga Baca:

  • 6 Jenis Pergerakan Sukan Mengatasi Sembelit
  • 4 Jenis Terbaik Sukan untuk Lelaki Nipis Yang Ingin Otot
  • 4 Resipi Semulajadi untuk Pembuangan Selulit

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 27 Jun, 2019 | Terakhir diedit: 27 Jun, 2019

Sumber

Roller buih untuk menguatkan otot dan melegakan sakit https://www.prevention.com/fitness/strength-training/foam-roller-strengthen-muscles-and-relieve-pain Diakses pada 8 Januari 2018.

Latihan roller buih https://www.womenshealthmag.com/fitness/foam-roller-exercises Diakses pada 8 Januari 2018.

Menghilangkan buih celulite rolling http://www.health.com/beauty/get-rid-of-cellulite-foam-rolling Diakses pada 8 Januari 2018.