Utama Maklumat kesihatan Tiada Perlawanan Carrot? Jeruk juga boleh mengekalkan kesihatan mata kita!
Tiada Perlawanan Carrot? Jeruk juga boleh mengekalkan kesihatan mata kita!

Tiada Perlawanan Carrot? Jeruk juga boleh mengekalkan kesihatan mata kita!

Anonim

Sama seperti organ lain, kesihatan mata akan terus menurun dengan usia. Keadaan ini dikenali sebagai degenerasi makula, yang merupakan keupayaan mata yang berkurang untuk melihat yang umumnya menyerang orang yang berusia 60 tahun atau lebih. Bawa mudah, walaupun risiko degenerasi makula akan terus meningkat, anda boleh melambatkan perkembangannya. Satu cara adalah untuk makan makanan berkhasiat, seperti wortel.

Image

Walaupun ia dikenali sebagai makanan yang sangat baik untuk mata, tidak semua orang suka makan wortel. Jangan risau, menurut kajian oranges juga mempunyai potensi yang sama dalam mengekalkan kesihatan mata anda.

Potensi buah sitrus untuk mengekalkan kesihatan mata

Image

Satu kajian dari The American Journal of Clinical Nutrition melaporkan bahawa makan jeruk teratur boleh mengurangkan risiko degenerasi makula. Kajian itu dilakukan selepas mengumpul 2, 000 wawancara dewasa mengenai dietnya setiap hari, termasuk pengambilan jeruk.

Dalam 15 tahun, keputusan menunjukkan bahawa orang yang makan satu oren setiap hari mengurangkan risiko degenerasi makula sebanyak 60 peratus.

Kemerosotan makular adalah kerosakan kepada makula yang terletak di belakang retina. Keadaan ini menjadikan anda tidak dapat melihat perkara-perkara dengan jelas dan terperinci dalam jarak dekat dan jauh. Jika anda mempunyai keadaan ini, risiko kebutaan akan lebih besar.

Kemudian, apakah faedah oren untuk mata anda? Penyelidik dalam kajian itu bersetuju bahawa buah sitrus kaya dengan flavonoid. Flavonoid adalah sebatian antioksidan yang boleh mengurangkan keradangan di dalam badan. Walaupun flavonoid juga terdapat dalam makanan lain seperti teh atau epal, penyelidik tidak dapat menemui potensi kedua-dua makanan untuk kesihatan mata.

Faedah lain daripada limau selain mengekalkan kesihatan mata

Image

Bukan sahaja merasai yang baik dan segar, oren juga mempunyai manfaat kesihatan yang besar untuk tubuh. Buah ini sangat mudah dicari dan sangat segar dengan rasa manis yang agak masam.

Setiap hidangan 154 gram oren mengandungi 80 kalori, 250 mg kalium, 14 gram gula semulajadi, dan 3 gram serat yang setara dengan 1 gram protein. Selain itu, buah sitrus juga mengandungi pelbagai jenis vitamin dan mineral penting seperti vitamin B, vitamin C, vitamin A, folat, fosforus, magnesium, mangan, selenium, tembaga, dan asid pantothenik.

Tidak begitu, kandungan nutrisi buah sitrus bermanfaat untuk badan anda?

Di samping meningkatkan kesihatan mata, dipetik dari halaman Medical News Today, jeruk juga mempunyai banyak manfaat untuk tubuh anda, termasuk:

 • Menghalang strok. Menurut Persatuan Jantung Amerika (AHA), makan buah-buahan berkhasiat biasa seperti jeruk mengurangkan risiko stroke sebanyak 19 peratus pada wanita.
 • Mengekalkan tekanan darah dan kesihatan jantung. Buah jeruk mempunyai kandungan natrium yang rendah, dengan itu mengurangkan kesan vasodilasi (melebarkan diameter saluran darah kerana otot-otot di sekitarnya berehat).
 • Meningkatkan kesihatan kulit. Ciri-ciri antioksidan buah jeruk membantu memerangi pendedahan matahari, habuk dan pencemaran yang menyerang kulit dengan meningkatkan pengeluaran kolagen. Semakin banyak kolagen yang dihasilkan, tekstur kulit akan menjadi lebih berdaya tahan dan mengelakkan keriput.
 • Mencegah diabetes. Makanan serat tinggi seperti limau boleh menurunkan paras gula darah dan mengekalkan paras insulin yang normal.

Juga Baca:

 • 7 Manfaat Manfaat Jus Carrot, Sebagai Tambahan kepada Kesihatan Mata
 • Apakah jenis cahaya yang baik untuk kesihatan mata?
 • 6 Makanan untuk Mengekalkan Kesihatan Mata, Selain Wortel

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 19 Oktober, 2018 | Terakhir diedit: 19 Oktober, 2018

Sumber

Makan Jeruk secara kerap dijumpai untuk melindungi kegagalan mata. https://www.shape.com.sg/health/eating-oranges-regularly-found-to-protect-failing-eyesight/. Diakses pada 17 Oktober 2018.

Apakah Makular Macular? https://www.aao.org/eye-health/diseases/amd-macular-degeneration. Diakses pada 17 Oktober 2018.

Faedah kesihatan jeruk. https://www.medicalnewstoday.com/articles/272782.php. Diakses pada 17 Oktober 2018.