Utama Maklumat kesihatan 6 Penyakit Yang Membuat Sakit Perut Anda Apabila Batuk
6 Penyakit Yang Membuat Sakit Perut Anda Apabila Batuk

6 Penyakit Yang Membuat Sakit Perut Anda Apabila Batuk

Anonim

Secara amnya, keadaan sakit perut apabila batuk adalah sesuatu yang biasanya berlaku. Apabila anda batuk, kebanyakan otot badan akan berkontrak, terutama otot-otot di dada, diafragma, dan kawasan perut. Proses penguncupan ini memerlukan tenaga untuk mengeluarkan batuk dari saluran pernafasan. Nah, otot yang sering berkontrak ini akan menjadi penat untuk masa yang lama menyebabkan kesakitan. Keadaan ini boleh berlaku jika batuk berlangsung lebih lama.

Image

Walau bagaimanapun, jika batuk yang anda alami bukanlah sakit perut, tetapi sakit perut tajam, mungkin terdapat sebab lain yang menemani itu.

Terdapat beberapa penyakit yang mengiringi gejala sakit perut ketika batuk

Sakit dan sakit di perut, biasanya akan meningkat dengan pergerakan atau batuk yang berlebihan. Sekiranya rasa sakit yang anda rasa menjadi lebih teruk apabila batuk, ia adalah idea yang baik untuk mendapatkan bantuan perubatan dengan serta-merta.

Berikut adalah beberapa penyakit yang boleh menyebabkan sakit perut ketika batuk:

1. sista ovari

Kebanyakan wanita akan mengalami sista ovari sepanjang hayat mereka. Kista ovari adalah keadaan di mana kantung berisi cecair terdapat di ovari anda atau dilampirkan ke luar. Sista ovarium boleh menyebabkan sakit teruk di bahagian abdomen dan panggul apabila anda mengalami batuk kronik. Adalah disyorkan untuk menghubungi doktor untuk tindakan selanjutnya.

2. Keradangan pelvik

Keradangan pelvik adalah penyakit yang berpotensi untuk membangun jangkitan serviks, ovari, rahim, dan tiub fallopian. Penyakit ini biasanya disebabkan oleh bakteria yang ditularkan melalui hubungan seksual.

Salah satu gejala adalah sakit perut ketika batuk dan keadaan ini berpotensi menyebabkan kehamilan ektopik atau bahkan ketidaksuburan pada wanita jika tidak didiagnosis lebih awal.

4. Apendisitis

Appendicitis, aka apendisitis, adalah suatu keadaan yang menyebabkan usus menjadi dijangkiti bakteria dan menjadi radang. Sekiranya tidak dirawat, usus buntu menjadi keadaan yang mengancam nyawa kerana lampiran anda penuh dengan nanah dan berisiko meningkatkan pecah (merobek tisu usus). Lampiran boleh menyakitkan jika anda melakukan pergerakan yang berlebihan, ia juga boleh menyakiti apabila batuk atau ketawa.

5. Penyumbatan dalam usus

Apabila usus anda tersumbat oleh insisi pembedahan atau jangkitan, ia boleh menyebabkan penyumbatan. Sekatan boleh termasuk tekanan di kawasan panggul, sakit di pusar, sakit perut ketika batuk, mual dan bahkan sembelit kronik.

6. Kesakitan ligamen pusingan pada wanita hamil

Juga Baca:

  • Sekiranya saya Memakai Korset Perut Selepas Kelahiran?
  • Membezakan Sakit Perut Kerana Gas, Apendisitis, Atau Batu Buah Pinggang
  • 6 Penyakit Yang Membuat Sakit Perut Anda Apabila Batuk

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh semakan: 9 Januari 2019 | Terakhir Edited: 9 Januari 2019

Sumber

Kesakitan panggul apabila batuk http://www.newhealthadvisor.com/pelvic-pain-when-coughing.html Diakses pada 13 Julai 2017

Kesakitan ovari apabila batuk atau peregangan http://www.livestrong.com/article/455609-ovarian-pain-when-coughing-or-stretching/ Diakses pada 13 Julai 2017

Sakit abdomen http://www.emedicinehealth.com/abdominal_pain_in_adults/page5_em.htm Diakses pada 13 Julai 2017