Utama Strok Hiccups Yang Tidak Miss Mungkin Mungkin Tanda Strok
Hiccups Yang Tidak Miss Mungkin Mungkin Tanda Strok

Hiccups Yang Tidak Miss Mungkin Mungkin Tanda Strok

Anonim

Satu jenis strok yang dipanggil sindrom Wallenberg adalah strok yang melibatkan bahagian bawah batang otak. Ini disebabkan oleh penyumbatan kecil di dalam saluran darah di otak dan menghasilkan koleksi tanda-tanda dan gejala-gejala khas yang unik. Jika doktor mengatakan bahawa anda mempunyai sindrom Wallenberg atau sindrom medullary lateral, berikut adalah perkara yang perlu anda ketahui.

Image

Apakah sindrom medullary lateral / Wallenberg?

Ini adalah strok yang bermula dengan sekumpulan gejala yang luar biasa yang membingungkan ramai doktor. Sebabnya, gejala-gejala yang luar biasa ini berlaku kerana sindrom Wallenberg adalah strok ringan yang mempengaruhi bahagian penting batang otak di mana ia mengawal fungsi tubuh yang berlainan. Medullar sisi, bahagian otak yang terjejas oleh jenis strok ini, menghubungkan otak ke bahagian bawah badan.

Apakah gejala sindrom medullary lateral?

Biasanya gejala tidak jelas. Pada amnya, doktor perlu menjalankan pemeriksaan neurologi yang teliti untuk mengenal pasti semua tanda-tanda dan memeriksa mereka bersama-sama untuk mendiagnosis sindrom medullary lateral.

Muka

Biasanya satu sisi muka akan berasa kebas. Terdapat juga kehilangan sensasi suhu atau kesakitan pada satu sisi muka. Kelopak mata boleh meleleh di sebelah kebas dan mungkin terdapat juga perubahan saiz murid. Seringkali, akan timbul mata ketika mereka bergerak dari sisi ke tepi. Ini dipanggil nystagmus. Sesetengah pesakit juga mempunyai kelemahan di muka dan mulut.

Senjata dan kaki

Biasanya ada perasaan mati rasa dan sensasi yang menurun di lengan, kaki, atau kedua-duanya di sisi badan yang bertentangan dengan wajah yang mati rasa. Kadang-kadang, lengan atau kaki merasa lemah dari tahap ringan hingga sederhana. Kebanyakan orang yang mengalami strok lateral medullari mempunyai masalah keseimbangan di dalam lengan atau kaki yang mati rasa.

Gejala lain

Pesakit dengan stroke medullari lateral mungkin mengalami pening, ketinggalan, dan kesukaran menelan. Menariknya, strok jenis ini boleh menyebabkan cegukan yang berlangsung selama beberapa hari. Sebenarnya, apabila seseorang melihat seorang doktor kerana cegukan berterusan dan tidak mahu hilang, ini boleh menjadi indikasi sindrom medullary lateral.

Bilakah saya perlu berjumpa doktor?

Jika anda atau seseorang yang anda kenal telah mengalami cegukan selama beberapa hari, anda perlu mendapatkan rawatan perubatan kerana ini mungkin tanda stroke atau gangguan neurologi yang lain.

Bagaimana doktor mendiagnosis sindrom medullary lateral?

Diagnosis sindrom medullary lateral biasanya dilakukan oleh pemeriksaan saraf dan kemudian disahkan oleh MRI otak. MRI otak mengesahkan lokasi ketidaknormalan dan juga menentukan sama ada strok yang ditimbulkan adalah strok pendarahan, atau strok iskemia, atau walaupun tidak disebabkan oleh strok tetapi disebabkan oleh tumor otak atau jangkitan. Biasanya pengesanan CT otak tidak mengesan strok di batang otak, jadi imbasan CT otak tidak akan mengesan kelainan yang terkandung dalam sindrom medullary lateral.

Apakah rawatan untuk sindrom medullary lateral?

Rawatan untuk stroke medullary lateral termasuk kawalan tekanan darah dan ubat penipisan darah yang mungkin. Biasanya, kawalan stroke medullary lateral bergantung kepada penilaian diagnostik, yang termasuk mencari hipertensi, penyakit jantung, kolesterol tinggi, diabetes, atau pembekuan darah keabnormalan. Selepas punca strok ditentukan, rawatan mula mengawal faktor risiko strok serta mencegah strok lain.

Apa yang akan berlaku selepas itu?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: 20 Januari, 2017 | Terakhir Edited: 20 Januari 2017

Sumber

Martin Samuels dan David Feske, Pejabat Amalan Neurologi, Edisi 2, Churchill Livingston, 2003