Utama maklumat kesihatan Adakah terdapat sedimen putih dalam air kencing? Berhati-hati, 9 syarat ini boleh menjadi punca
Adakah terdapat sedimen putih dalam air kencing? Berhati-hati, 9 syarat ini boleh menjadi punca

Adakah terdapat sedimen putih dalam air kencing? Berhati-hati, 9 syarat ini boleh menjadi punca

Anonim

Urin terbentuk daripada bahan buangan dan cecair yang tidak diperlukan oleh tubuh. Dalam keadaan yang sihat, air kencing yang dikumuhkan akan menjadi terang kuning dan jelas di mana-mana tempat. Tetapi jika anda tiba-tiba melihat sedimen putih dalam air kencing, anda perlu segera berjumpa doktor. Kerana, ini boleh menjadi tanda keadaan kesihatan tertentu. Apakah keadaan yang menyebabkan deposit putih dalam air kencing? Semak ulasan berikut.

Pelbagai keadaan yang menyebabkan kehadiran deposit putih dalam air kencing

Penampilan deposit putih dalam air kencing boleh berlaku pada wanita dan juga lelaki. Pada wanita, keadaan ini boleh menjadi normal disebabkan oleh kesan sistem pembiakan. Walau bagaimanapun, deposit putih dalam air kencing boleh menjadi tanda penyakit, dan juga pada lelaki.

Kebanyakan penyakit menunjukkan hampir gejala yang sama, jadi anda memerlukan diagnosis dari doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul. Keadaan berikut menyebabkan deposit putih dalam air kencing.

1. Tempoh subur

Sedimen putih dalam air kencing biasanya berasal dari lendir yang dihasilkan oleh rahim. Keadaan ini semulajadi pada wanita yang berada dalam tempoh subur (ovulasi). Semasa kesuburan, telur dikeluarkan dari ovari ke dalam tiub fallopian untuk disenyawakan oleh sperma dan rahim menghasilkan lebih banyak mukus (leucorrhoea).

Sedimen dari leucorrhoea mempunyai tekstur tebal dan warna seperti susu atau boleh menyerupai serat putih jika dikeluarkan dengan air kencing. Walaupun biasa, jika lendir menghasilkan bau busuk, berubah warna menjadi hijau atau ada darah, segera lakukan pemeriksaan doktor.

2. Hamil

Semasa kehamilan terdapat pelbagai perubahan hormon yang berlaku tepat di dalam badan, salah satunya adalah pelepasan vagina. Keadaan ini adalah sama seperti apabila tempoh subur tiba, perbezaannya menjadi lebih banyak pembuangan vagina.

Jumlah lendir yang meningkat pasti akan dijalankan bersama-sama dengan air kencing. Terutamanya apabila mengandung, dorongan untuk membuang air kencing menjadi lebih kerap supaya kemungkinan mencari bintik-bintik putih di dalam air kencing juga menjadi lebih kerap.

Bagaimanapun, perhatikan bahawa mukus menjadi merah jambu atau lebih gelap, terutamanya apabila disertai oleh gatal-gatal dan pembakaran. Mungkin anda mempunyai jangkitan dan perlu mendapatkan diagnosis dan rawatan dari doktor.

3. Infeksi saluran kencing (UTI)

Penyakit biasa yang menyebabkan tompok putih dalam air kencing adalah jangkitan saluran kencing. Biasanya penyakit ini disebabkan oleh bakteria yang masuk ke uretra, tersebar ke pundi kencing, atau buah pinggang.

Bakteria ini berlipat ganda dan menyebabkan jangkitan. Sebagai tambahan kepada bakteria, UTI juga boleh disebabkan oleh kulat, parasit, atau virus, tetapi jarang berlaku.

UTI lebih mudah berlaku pada wanita kerana jarak antara vagina, titik kemasukan bakteria, dengan uretra dan organ lain lebih dekat. Walau bagaimanapun, lelaki juga kekal berisiko dengan mengembangkan penyakit ini.

Di samping kehadiran bintik-bintik putih dalam air kencing, gejala-gejala UTI yang lain termasuk kesakitan panggul, sering menggesa kencing dengan disertai sakit dan kesakitan yang membakar, air kencing berubah warna dan berbau busuk.

4. vaginosis bakteria

Vaginosis bakteria (jangkitan bakteria vagina) berpunca dari ketidakseimbangan bakteria semulajadi dalam vagina yang akhirnya menyebabkan keradangan. Kadang-kadang keadaan ini tidak menyebabkan sebarang gejala.

Walau bagaimanapun, sesetengah wanita berasa gatal-gatal di dalam faraj, membakar sensasi apabila kencing dan kelihatan cairan putih abu-abu dicampur dengan air kencing. Keadaan ini boleh dirawat dengan antibiotik dan probiotik untuk mengimbangi bakteria di dalam vagina.

5. Prostatitis

Prostatitis menyebabkan keradangan dan bengkak kelenjar prostat disebabkan oleh jangkitan bakteria dan bukan bakteria. Keradangan yang disebabkan oleh bakteria biasanya akan menyebabkan deposit putih dalam air kencing.

$config[ads_text5] not found

Selain kehadiran tompok putih, lelaki dengan keadaan ini sering mengalami kesukaran membuang air kecil kerana kesakitan, ada denyutan di sekitar zakar atau rektum, air kencing berbau busuk atau sakit di skrotum.

Rawatan bergantung kepada keadaan yang teruk. Untuk prostatitis bakteria akut, ia memerlukan terapi antibiotik selama dua hingga empat minggu dan dianjurkan untuk minum lebih banyak air.

6. jangkitan yis faraj

Candida albicans didapati di dalam vagina dan pada asasnya tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, jika kulat menghasilkan lebih banyak daripada yang diperlukan, ia boleh menyebabkan jangkitan yis faraj.

Anda mungkin sering mengalami pembuangan vagina yang dicampur dengan air kencing. Di samping itu, gejala lain yang muncul adalah gatal-gatal yang disertai dengan bengkak pada faraj, sakit ketika kencing atau melakukan hubungan seks.

Segera semak keadaan anda kepada doktor jika anda mengalami gejala ini. Doktor akan memberi ubat antikulat, baik lisan dan topikal.

7. Penyakit menular seksual

$config[ads_text6] not found

Chlamydia, gonorrhea, dan trichomoniasis adalah penyakit kelamin yang ditularkan melalui hubungan seksual, dubur dan lisan. Orang dengan keadaan ini mempunyai air kencing mendung kerana zarah-zarah putih kecil dibawa.

Gejala-gejala antara lelaki dan wanita sedikit berbeza. Biasanya wanita akan mengalami gatal-gatal dalam kesakitan faraj dan pelvis. Penyakit ini boleh disembuhkan dengan penjagaan doktor dan mengambil terapi antibiotik.

8. Ejakulasi semula

Apabila sperma ejakulasi yang keluar melalui penis sebenarnya ke dalam pundi kencing, supaya air mani yang dikeluarkan sedikit atau tidak. Keadaan ini juga dipanggil orgasme kering. Lelaki yang mengalami ejakulasi retrograde masih boleh orgasme, tetapi kesuburan mereka berkurangan.

Semen yang memasuki pundi kencing, akan keluar bersama-sama dengan air kencing. Oleh itu, terdapat deposit putih dalam air kencing. Keadaan ini tidak menyebabkan masalah kesihatan segera, tetapi rawatan kemandulan diperlukan jika pasangan bercadang untuk mempunyai anak.

9. Batu buah pinggang

Apabila tahap kalsium oksalat terlalu tinggi, akan ada bahan penumpukan dan dapat mengeras untuk membentuk batu. Keadaan ini dikenali sebagai batu ginjal. Lama kelamaan, batu itu akan bergerak ke pundi kencing dan membuang air kencing untuk diusir. Apabila air kencing melalui batu-batu ini, zarah-zarah batu berwarna putih juga akan dibawa oleh air kencing.

Gejala-gejala lain termasuk kencing yang kerap tetapi sakit dan pembakaran, air kencing berubah mendung atau pendarahan, demam disertai dengan menggigil, mual dan muntah, dan sakit di sekitar abdomen dan pinggang.

Juga Baca:

 • Mengenali Glycosuria, Apabila Campuran Gula Dengan Urin
 • 4 Fakta Penting Mengenai Sistem Urin Dalam Tubuh Anda
 • Kenali Proteinuria, Protein dalam Urine anda

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 23 April, 2018 | Terakhir diedit: 23 April, 2018

Sumber

Sembilan penyebab zarah putih dalam air kencing. https://www.medicalnewstoday.com/articles/321338.php. Diakses pada 12 April 2018.

Mengapa Adakah Terdapat Zarah Putih dalam Urin saya? https://www.healthline.com/health/white-particles-in-urine#pregnancy. Diakses pada 12 April 2018.

Warna, Bau, dan Kesihatan Anda. https://www.webmd.com/urinary-incontinence-oab/truth-about-urine. Diakses pada 12 April 2018.