Utama Penyakit kulit Punca kulat pada kuku (dan cara memperlakukannya)
Punca kulat pada kuku (dan cara memperlakukannya)

Punca kulat pada kuku (dan cara memperlakukannya)

Anonim

Anda mungkin pernah mendengar jangkitan kulat kulit, seperti tinea versicolor, cacing, dan cirit-birit. Atau anda telah mengalami sendiri. Tetapi adakah anda tahu bahawa jangkitan kulat juga boleh menjejaskan kuku anda? Apakah punca pertumbuhan kulat pada kuku? Bolehkah penglihatan yang tidak menyenangkan ini dilayan sekali dan untuk semua? Semak di sini jawapannya.

Image

Apa yang menyebabkan pertumbuhan kulat pada kuku kaki?

Jangkitan kulat boleh menjejaskan mana-mana bahagian badan. Ini kerana kulat biasanya terdapat di dalam dan di permukaan badan, hidup selaras dengan bakteria lain. Apabila cendawan mula bertumbuh lebih banyak, maka anda boleh mendapat jangkitan. Kuku jari kaki boleh dibentuk apabila koloni jamur menyerang lapisan bawah kuku atau bahagian atas. Kulat juga boleh menjangkiti kuku jari anda melalui kuku dan halangan kulit, retak pada kuku rapuh, atau luka terbuka di sekitar kulit jari kaki anda.

Jangkitan kulat kuku jari kaki paling sering disebabkan oleh koloni jamur yang dipanggil Onychomycosis atau juga dikenali sebagai tinea unguium. Tetapi lain-lain jenis kulat boleh menyebabkan jangkitan yang sama pada kuku jari kaki - contohnya, kulat yang menyebabkan kulat mulut (thrush), dan kulat yang menyebabkan cacing, cacing, dan kutu air.

Image

Kulat tumbuh subur di persekitaran yang hangat dan lembap. Kaki jarang didedahkan kepada matahari kerana mereka hampir selalu dilindungi dalam kasut atau kaus kaki supaya suhu sekitar di bawah sana akan lebih lembap daripada kuku. Oleh itu, kulat boleh membiak dengan baik di kaki kuku.

Satu lagi cara biasa untuk mendapatkan jangkitan kulat kuku ialah berjalan kaki tanpa alas kaki di kawasan yang panas dan lembap (seperti tepi kolam renang, tanah basah, atau bilik persalinan gim), atau kaki yang terus berpeluh sepanjang hari. Kuku jari kaki juga boleh berjamur apabila anda mendapatkannya dari orang lain yang mempunyai kurap atau kurap pada kulit tangan mereka. Jangkitan ini kemudian boleh merebak ke kulit anda dan juga kuku jari kaki.

Apakah gejala jangkitan kulat pada kuku kaki?

Jangkitan kulat pada kaki biasanya menyebabkan warna kuku berubah secara dramatik - contohnya keriting putih, kuning, coklat, atau variasi warna-warna ini. Pertama sekali perubahan warna kuku akan berlaku hanya sebahagian, atau bahkan hanya pada beberapa titik, sebelum masa tersebar di seluruh permukaan kuku. Permukaan kuku mungkin terasa nipis, lembut, kering, dan kasar dengan serbuk.

Dalam sesetengah kes, kuku jari kaki yang dijangkiti dengan kulat boleh menebal dan mengeras, tetapi diangkat dan tidak lagi dilekatkan pada bahagian belakang jari supaya mereka pecah atau jatuh dengan mudah. Kuku berjalur juga biasanya mengeluarkan bau yang tidak menyenangkan.

Image

Kuku jari kaki pada mulanya tidak menyakitkan sehingga anda boleh mengabaikan gejala. Tetapi jika anda menangguhkan doktor untuk memeriksa keanehan pada kaki kuku, kulat boleh tumbuh lebih meluas pada kuku jari kaki. Akhirnya, jangkitan boleh menjadi sangat menyakitkan, walaupun memakai kasut adalah sukar.

Dewasa, terutama lelaki dan berumur lebih 65 tahun, lebih berisiko untuk jangkitan kulat kuku jari kaki. Ini kerana usia anda yang lebih tua, peredaran darah dan pertumbuhan kuku akan melambatkan sebagai sebahagian daripada proses penuaan. Sesetengah keadaan kesihatan seperti diabetes, HIV, kanser (dan / atau kemoterapi), psoriasis, dan masalah peredaran darah juga boleh meningkatkan risiko jangkitan kulat pada kuku.

Bagaimana untuk merawat jangkitan kulat kuku jari kaki?

Mengobati jangkitan kulat kuku boleh menjadi proses yang panjang, bergantung pada jenis kulat yang menyebabkannya dan seberapa parah jangkitannya. Doktor anda boleh mencadangkan salah satu daripada empat pilihan rawatan ini, atau menggabungkan beberapa sekaligus untuk satu rawatan:

 • Salap atau krim yang boleh digunakan terus ke kuku
 • Ubat antikulat diambil (contohnya terbinafine, itraconazole, fluconazole, griseofulvin)
 • Kuku kuku antifungal

Di samping tiga pilihan di atas, doktor juga boleh memotong kuku yang dijangkiti atau sekaligus pada bahagian kulit yang dijangkiti di sekitar kuku. Doktor juga akan mengikis "pendakian" yang telah terkumpul di bawah kuku untuk mengurangkan pertumbuhan kulat.

Harus diingat bahawa produk penjagaan kuku yang biasanya dijual di pasaraya atau gerai terdekat tidak disyorkan untuk digunakan untuk merawat jangkitan kulat kerana mereka terbukti tidak memberikan hasil yang boleh dipercayai. Ini kerana kebanyakan jangkitan kulat boleh berulang pada masa depan.

Jangkitan kuku tidak dianggap sepenuhnya sembuh sehingga kuku baru bebas daripada jangkitan telah berkembang. Walaupun ini menunjukkan bahawa kuku jari anda tidak lagi dijangkiti, kemungkinan jangkitan kulat boleh kembali. Dalam kes yang teruk, mungkin ada kerosakan kekal pada kuku anda. Untuk beberapa kes ekstrem seperti ini, doktor boleh mengeluarkan keseluruhan kuku sepenuhnya melalui pembedahan.

Adakah terdapat cara untuk mencegah jangkitan kulat di kaki?

Juga Baca:

 • Selain vagina, 6 anggota badan ini juga boleh mendapat jangkitan kulat
 • 5 Punca Kuku Pewarna Hitam
 • Mengapa kuku jari berkembang lebih cepat daripada kuku jari kaki?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 21 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 21 Jun, 2019

Sumber

Jangkitan kulat kulat http://www.healthline.com/health/fungal-nail-infection#overview1

Cara Mengendalikan Kulat Kuku Kaki http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/ss/slideshow-toenail-fungus

Jangkitan kulat kuku: Punca, rawatan, dan gejala http://www.medicalnewstoday.com/articles/151952.php