Utama maklumat kesihatan 6 Masalah Pemakanan Yang Paling Seringkali Berlaku di Indonesia, dari Kanak-kanak hingga Dewasa
6 Masalah Pemakanan Yang Paling Seringkali Berlaku di Indonesia, dari Kanak-kanak hingga Dewasa

6 Masalah Pemakanan Yang Paling Seringkali Berlaku di Indonesia, dari Kanak-kanak hingga Dewasa

Anonim

Masalah pemakanan sangat rumit dan penting untuk diatasi dengan segera. Terutama kerana Indonesia adalah salah satu negara yang mempunyai masalah pemakanan yang paling lengkap. Beberapa kajian mengatakan bahawa masalah pemakanan di Indonesia cenderung terus meningkat, tidak sebanding dengan beberapa negara ASEAN seperti Malaysia, Singapura dan Thailand.

Dilaporkan dari laman Kementerian Kesihatan Republik Indonesia, masalah pemakanan di Indonesia dapat dikelompokkan kepada tiga kumpulan, iaitu masalah pemakanan yang terkawal, masalah yang belum selesai , dan masalah nutrisi yang telah meningkat dan mengancam kesihatan masyarakat ( muncul ).

Masalah pemakanan di Indonesia terkendali

1. Kekurangan vitamin A (KVA)

Kekurangan Vitamin (VAD) adalah masalah pemakanan di Indonesia yang lazimnya dialami oleh kanak-kanak dan wanita hamil. Walaupun ini termasuk masalah pemakanan yang boleh dikawal, kekurangan vitamin A boleh membawa maut jika tidak dirawat dengan segera.

Pada kanak-kanak, kekurangan vitamin A boleh menyebabkan masalah penglihatan menjadi buta dan meningkatkan perkembangan cirit-birit dan campak. Bagi wanita hamil yang kekurangan vitamin A, ada risiko kebutaan atau kematian pada saat melahirkan anak.

Jangan risau, kekurangan vitamin A boleh dicegah dengan memberi vitamin A kapsul. Vitamin A kapsul diberikan dua kali setahun pada bulan Februari dan Ogos, sejak anak berusia enam bulan. Kapsul merah (100, 000 IU dos) diberikan untuk bayi berusia 6-11 bulan dan kapsul biru (200, 000 IU dos) untuk kanak-kanak berusia 12-59 bulan.

2. GAKI

Badan anda memerlukan jumlah yodium untuk membuat bahan kimia yang dikenali sebagai hormon tiroid. Hormon tiroid ini mengawal metabolisme dan fungsi penting badan lain. Kekurangan iodine atau IDD (Gangguan Kekurangan Yodium) bukanlah satu-satunya penyebab tahap tiroid yang rendah di dalam badan. Walau bagaimanapun, kekurangan iodin boleh menyebabkan pembesaran kelenjar tiroid yang tidak normal, dikenali sebagai goiter.

Untuk mengatasi masalah ini, kerajaan telah meminta semua garam dalam edaran mesti mengandungi sekurang-kurangnya 30 ppm iodin. Bagaimana dengan anda, adakah anda menggunakan garam beroda?

3. Anemia

Anemia adalah keadaan apabila badan tidak mempunyai cukup sel darah merah yang sihat untuk membawa oksigen ke tisu badan. Masalah kesihatan ini paling sering ditemui pada wanita hamil dengan gejala seperti keletihan, kelemahan, pucat, detak jantung yang tidak teratur, dan sakit kepala.

Berdasarkan data yang diambil dari Penyelidikan Kesihatan Asas 2013, lebih daripada 15 peratus daripada kanak-kanak dan 37 peratus daripada wanita hamil mempunyai anemia. Kajian menunjukkan bahawa wanita mengandung anemia mempunyai risiko kematian dalam persalinan hingga 3.6 kali ganda lebih besar akibat pendarahan dan sepsis.

Untuk mencegah anemia, wanita hamil dinasihatkan untuk mengambil sekurang-kurangnya 90 pil besi semasa kehamilannya. Besi yang dimaksudkan adalah semua penggunaan besi semasa kehamilan, termasuk over-the-counter dan multivitamin yang mengandungi besi.

Masalah pemakanan di Indonesia yang belum diselesaikan

1. Malnutrisi

Badan-badan tipis kerana kekurangan zat makanan sering dinilai lebih baik daripada badan lemak kerana lebih banyak pemakanan, padahal sebenarnya mereka tidak. Sama seperti obesiti, kanak-kanak dan remaja dengan kekurangan zat makanan mempunyai risiko kesihatan mereka. Nah, anda boleh mengukur kategori status pemakanan anda melalui kalkulator BMI ini.

Bayi yang lahir dengan berat lahir rendah (LBW) pada umumnya akan mengalami kehidupan masa depan yang buruk. Kerana keperluan pemakanan yang tidak dipenuhi semasa masa kanak-kanak akan meningkatkan kelemahan mereka kepada penyakit berjangkit pada awal hidup dan terakhir hingga dewasa. Sebahagian daripada risiko kekurangan zat makanan termasuk berikut:

 • Malnutrisi, kekurangan vitamin, atau anemia
 • Osteoporosis
 • Menurunkan fungsi imun
 • Masalah kesuburan yang disebabkan oleh kitaran haid tidak teratur
 • Masalah pertumbuhan dan pembangunan, terutama pada kanak-kanak dan remaja

2. Stunting

$config[ads_text5] not found

Stunting adalah keadaan kekurangan zat makanan yang kronik yang disebabkan oleh kekurangan pengambilan nutrisi dalam masa yang lama, umumnya kerana makanan yang tidak sesuai dengan keperluan pemakanan. Rangsangan bermula dari rahim dan hanya dilihat apabila kanak-kanak berumur dua tahun. Gejala-gejala pertuturan termasuk:

 • Poster anak lebih pendek daripada umurnya
 • Perkadaran badan cenderung normal, tetapi kanak-kanak kelihatan lebih muda atau lebih kecil untuk umurnya
 • Berat badan rendah untuk kanak-kanak seusia
 • Pertumbuhan tulang lambat

Pada tahun 2013, 37.2 peratus kanak-kanak di bawah umur lima tahun di Indonesia mengalami kesukaran . Keadaan ini sering dianggap biasa bagi sebab keturunan. Malah, pendarahan boleh menjejaskan perkembangan otak, mengurangkan produktiviti seseorang pada usia muda, dan meningkatkan risiko penyakit tidak berjangkit dalam usia tua. Stunting juga dianggap sebagai faktor risiko diabetes, hipertensi, obesiti, dan kematian yang berkaitan dengan jangkitan.

$config[ads_text6] not found

Masa terbaik untuk mencegah penindasan adalah dari permulaan kehamilan hingga dua tahun pertama kehidupan kanak-kanak. Oleh itu, keperluan pemakanan wanita hamil mesti dipenuhi untuk mengoptimumkan perkembangan janin. Di samping itu, penyusuan susu ibu yang eksklusif dan nutrisi yang seimbang untuk kanak-kanak memerlukan perhatian khusus supaya kanak-kanak tidak menjadi lebih pendek atau menderita .

Apakah masalah nutrisi yang paling mengancam kesihatan manusia?

Berdasarkan laporan pemakanan global atau Laporan Pemakanan Global pada tahun 2014, Indonesia dimasukkan ke dalam 17 negara yang mempunyai 3 masalah pemakanan sekaligus, iaitu stunting (pendek), membazir (nipis), dan kelebihan berat badan atau kegemukan (obesiti).

Lebih banyak pemakanan, yang dikenali sebagai obesiti, termasuk masalah pemakanan yang mengancam kesihatan masyarakat. Lebih banyak pemakanan atau obesiti adalah keadaan lemak yang tidak normal atau berlebihan yang serius dalam tisu adipose yang boleh mengganggu kesihatan. Ayo, semak kategori status pemakanan anda melalui kalkulator BMI ini untuk mengetahui sama ada anda sudah melebihi pemakanan atau tidak.

Penyebab yang paling asas bagi pemakanan adalah ketidakseimbangan tenaga dan kalori yang digunakan dengan jumlah yang dibelanjakan. Kedua-dua kumpulan, kanak-kanak, remaja dan orang dewasa, kelazatan lebih banyak pemakanan terus meningkat hampir satu peratus setiap tahun. Jika kanak-kanak zaman kanak-kanak dipengaruhi oleh obesiti, maka mereka akan lebih terdedah kepada penyakit tidak berjangkit seperti orang dewasa, seperti diabetes dan penyakit jantung.

Juga Baca:

 • Mengenali Marasmus, Masalah Pemakanan Penyebab Kematian Kanak-kanak
 • 5 Masalah Pemakanan Sering Dipengaruhi oleh Umur Usia Subur
 • 3 Mitos mengenai Masalah Malnutrisi Yang Paling Tidak Diketahui

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: Januari 16, 2018 | Terakhir Edited: 16 Januari 2018

Sumber

Menteri Kesihatan: Terdapat Tiga Kumpulan Masalah Pemakanan di Indonesia. http://www.depkes.go.id/article/print/2136/menkes-ada-tiga-kel groups-problem-gizi-di-indonesia.html. Diakses pada 11 Januari 2018.

2014 Profil Negara Pemakanan: Indonesia. www.globalnutritionreport.org/files/2014/11/gnr14_cp_indonesia.pdf. Diakses pada 11/1/2018.

Beban Beban Kekurangan Hibah di Indonesia. http://www.worldbank.org/en/news/feature/2015/04/23/the-double-burden-of-malnutrition-in-indonesia. Diakses pada 11/1/2018.

Kementerian Kesihatan Republik Indonesia. 2013. Penyelidikan Kesihatan Asas 2013. Jakarta.

Kekurangan Mikronutrien. http://www.who.int/nutrition/topics/vad/en/. Diakses pada 11/1/2018.

Apa Yang Harus Anda Ketahui Mengenai Kekurangan Yodium. https://www.healthline.com/health/iodine-deficiency. Diakses pada 11/1/2018.

Anemia https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/anemia/symptoms-causes/syc-20351360. Diakses pada 11/1/2018.

6 Risiko Kesihatan Berat Badan. https://www.healthline.com/health/underweight-health-risks. Diakses pada 11/1/2018.

Stunting http://adoptionnutrition.org/what-every-parent-needs-to-know/common-nutrient-deficiencies/stunting/. Diakses pada 11/1/2018.

Obesiti dan Berat Badan. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs311/en/. Diakses pada 11/1/2018.