Utama Strok Strok di Newborns
Strok di Newborns

Strok di Newborns

Anonim

Kebanyakan orang berfikir strok adalah penyakit untuk usia tua. Tetapi bayi yang baru lahir juga mempunyai risiko stroke yang tinggi seperti orang tua. Strok dalam tempoh 28 hari pertama adalah lebih biasa daripada banyak orang menyedari. Ironinya, strok dalam kumpulan umur yang sangat muda ini belum dapat direalisasikan oleh ramai orang dan akhirnya tidak dirawat.

Image

Apakah strok dan berapa kerap berlaku?

Strok adalah keadaan di mana aliran darah ke otak tiba-tiba berhenti atau berkurangan, cukup teruk untuk menyebabkan kerosakan pada otak. Terdapat dua jenis stroke: iskemia dan hemorrhagic.

Stroke iskemia berlaku apabila aliran darah ke otak berkurang, biasanya disebabkan oleh pembekuan darah, yang disebut thrombus, di dalam salah satu saluran darah di otak. Terdapat dua jenis strok iskemia yang berlaku pada kanak-kanak, terutamanya bayi yang baru lahir: trombosis sinensif, di mana terdapat bekuan di salah satu saluran darah di otak, dan strok iskemia arteri, di mana bekuan di arteri otak.

Pukulan hemoragik berlaku apabila saluran darah di dalam atau berhampiran otak pecah, menyebabkan pendarahan di otak.

Jenis pukulan

Kejadian strok pada bayi baru lahir sangat tinggi berbanding tempoh pertumbuhan bayi dan kanak-kanak. Trombosis sinovenous berlaku dalam satu daripada 6000 bayi yang baru lahir, stroke iskemia arteri dalam satu daripada 4000 bayi yang baru lahir, dan stroke hemorrhagic berlaku dalam satu daripada 4000 bayi yang baru lahir. Selepas melewati tempoh yang baru lahir, risiko strok menurun dengan ketara, dan kekal pada paras yang rendah sehingga usia tua.

Mengapa strok berlaku pada bayi yang baru lahir?

Dalam kehamilan, protein berasal dari plasenta ibu kepada janin, yang membantu mengurangkan risiko pendarahan. Walau bagaimanapun, ini menyebabkan janin berisiko tinggi membekukan dan strok. Kadang-kadang gumpalan juga boleh terbentuk dalam plasenta dan bergerak ke dalam peredaran darah janin. Pembekuan ini mungkin menjangkau otak bayi dan menyebabkan strok.

Melahirkan adalah salah satu momen risiko strok pada bayi baru lahir. Kelahiran boleh menyebabkan ketegangan yang besar pada kepala bayi. Tekanan di arteri dan urat di kepala bayi boleh menyebabkan bekuan dan strok.

Di samping itu, bayi yang baru dilahirkan mempunyai darah tebal daripada kami kerana sel darah merah adalah dua kali lebih banyak daripada orang dewasa, dan ini boleh menyebabkan pembekuan. Dalam beberapa hari pertama selepas kelahiran, dehidrasi boleh menjadi masalah, yang juga boleh menyebabkan bekuan darah.

Apakah gejala stroke pada bayi baru lahir?

Strok pada bayi yang baru lahir biasanya tidak menunjukkan gejala klinikal, dan sering tidak diiktiraf dan oleh itu tidak dirawat sehingga umur bayi lebih tua. Gejala yang biasa dilihat pada kanak-kanak dan orang dewasa adalah gangguan pertuturan, kebas pada satu sisi badan, atau ketidakseimbangan. Ini semua sukar atau mustahil untuk mengesan bayi baru lahir.

Bayi yang baru lahir yang menunjukkan gejala, majoriti sawan mengalami. Kejang adalah tanda strok paling mudah dalam kumpulan umur ini. Gejala-gejala sawan kadang-kadang sukar dilihat pada bayi baru lahir, dan termasuk yang berikut:

 • Pergerakan wajah berulang, termasuk pernafasan, mengunyah, atau pergerakan mata
 • Pergerakan pedal luar biasa
 • Apnea, atau berhenti sejenak dalam pernafasan yang berkaitan dengan degupan jantung perlahan
 • Pergerakan jeritan yang melibatkan otot, lidah, tangan, kaki, atau bahagian lain
 • Otot mengeras atau kaku
 • Pergerakan jeritan pada satu lengan atau kaki atau seluruh badan.

Salah satu tanda utama strok pada orang dewasa adalah kelemahan pada satu sisi badan. Walau bagaimanapun, otak pada bayi yang baru lahir belum matang dan gejala ini tidak dapat dilihat.

Secara umumnya kira-kira 15% daripada mangsa strok pada bayi baru lahir menunjukkan pergerakan kecil di satu sisi badan mereka. Lumpuh satu sisi badan lebih mudah dilihat apabila usia bayi semakin tua.

Penggunaan hanya satu tangan adalah gejala stroke yang mungkin muncul beberapa waktu sekitar enam minggu hingga enam bulan awal kehidupan. Bayi lebih suka menggunakan tangan kanan atau kiri dan cuba untuk mencapai sesuatu yang menggunakan salah satu tangan itu. Sesetengah ibu bapa menyalahtafsirkan ini sebagai perkembangan bayi, walaupun ia adalah tanda strok. Dalam kanak-kanak yang sihat, penggunaan hanya satu tangan tidak muncul sehingga sekitar umur 12 bulan.

Apakah faktor pencetus strok pada bayi baru lahir?

Terdapat beberapa faktor yang boleh membuat bayi yang baru lahir mempunyai risiko strok yang lebih tinggi. Apabila bayi baru lahir mempunyai kecacatan kelahiran yang termasuk lubang di dalam hati, mudah untuk pembekuan darah untuk melewati bahagian lain dari tubuh, melalui jantung, dan ke otak. Sekiranya ada riwayat keluarga mengalami masalah pembekuan darah, faktor risiko akan lebih tinggi pada bayi baru lahir. Jangkitan serius seperti sepsis dan meningitis juga boleh menyebabkan bekuan darah. Faktor risiko lain yang pernah dijelaskan seperti dehidrasi dan melahirkan anak.

Bagaimana cara mendiagnosis strok pada bayi baru lahir?

Kadang-kadang strok boleh didiagnosis apabila bayi masih dalam rahim. Secara amnya ini berlaku apabila kecacatan kelahiran disyaki dan ibu diberi ujian yang dikenali sebagai pengimejan resonans magnetik janin (MRI). MRI sangat berkesan dalam mengesan stroke pada janin. Sesetengah janin, jika stroknya berat, boleh dikesan dengan ultrasound biasa semasa kehamilan. Apabila bayi dilahirkan, pengimejan otak boleh dilakukan untuk mengesahkan diagnosis.

Di samping itu, semua bayi baru yang mengalami kejang mesti mempunyai ujian ultrasound dan kepala CT. Mereka juga mungkin melakukan MRI. MRI lebih sensitif tetapi sebarang tanda strok boleh dilihat melalui CT. Idealnya, MRI akan dilakukan terlebih dahulu, diikuti oleh ujian lain yang disebut arteriogram resonans magnetik (MRA) dan venogram resonans magnetik (MRV), untuk melihat dengan lebih terperinci saluran darah di dalam otak.

Bagaimanakah rawatan strok pada bayi baru lahir?

Walaupun strok boleh didiagnosis semasa kehamilan, keadaan janin tidak boleh dirawat sehingga dia dilahirkan. Apabila bayi dilahirkan, mustahil untuk memperbaiki kerosakan yang disebabkan oleh strok. Walau bagaimanapun, kadang-kadang ubat yang dipanggil antikoagulan dapat diberikan untuk mencegah bekuan menjadi lebih buruk. Antikoagulan mengurangkan keupayaan pembekuan darah. Jika bayi mempunyai strok iskemia, dan tidak ada bukti pendarahan di otak, antikoagulan dapat digunakan untuk menghentikan pembekuan darah.

Penyelidikan telah menunjukkan penggunaan antikoagulan yang selamat dalam rawatan trombosis sinensif tanpa pendarahan di dalam otak. Hampir seperempat bayi yang baru lahir dengan strok jenis ini yang tidak menerima darah beku antikoagulan semakin buruk.

Di satu pihak, bayi yang baru lahir yang mempunyai strok arteri iskemia umumnya tidak memerlukan antikoagulasi kecuali ada penggumpalan darah di dalam hati yang dapat naik ke otak.

Sekiranya bayi itu mempunyai strok pendarahan, yang bermaksud terdapat pendarahan di dalam otak, antikoagulan tidak harus digunakan kerana ia akan menyebabkan pendarahan lebih buruk.

Apakah langkah-langkah yang perlu dipertimbangkan untuk mencegah strok pada bayi baru lahir?

Kerana banyak sebatan pada bayi yang baru lahir berlaku pada kehamilan, setiap langkah berjaga-jaga perlu diambil untuk memastikan janin menerima aliran darah yang sihat semasa rahim. Calon ibu perlu makan dengan betul, elakkan rokok, dan dehidrasi.

Sekiranya ibu yang mengandung mempunyai riwayat gangguan pembekuan, dia harus menyemak sama ada dia membawa masalah genetik yang dipanggil faktor V Leiden, yang boleh menyebabkan pembekuan pada bayi. Sekiranya doktor tahu bayi mempunyai keadaan ini, mereka boleh mengambil langkah-langkah yang diperlukan untuk mengatasinya.

Jika bayi mempunyai banyak sel darah merah, yang boleh menyebabkan masalah semasa kehamilan atau melahirkan anak, gumpalan cenderung berkembang pada bayi baru lahir. Strok kadang-kadang boleh dicegah pada bayi baru lahir dengan memberi mereka pemindahan darah separa di mana darah dicairkan dengan garam.

Apabila bayi dilahirkan, dehidrasi kadang-kadang boleh menyebabkan bekuan. Semak dengan bayi baru lahir anda kepada doktor jika anda perhatikan tanda-tanda dehidrasi yang berikut:

 • Mulut kering
 • Tukar lampin kurang daripada enam kali sehari
 • Mata yang berair dan tenggelam
 • Concave fontanel, yang merupakan 'bahagian lembut' pada kepala bayi
 • Kulit kering

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: 20 Januari, 2017 | Terakhir Edited: 20 Januari 2017

Sumber

Moharir M. Trombosis sinensis serentak Neonatal dan pediatri: Satu kajian kit slaid hasil radiografi dan klinikal. Program Strok Kanak-Kanak, Bahagian Neurologi, Hospital untuk Kanak-kanak yang Sakit.

Domi T, MacGregor D, Curtis R, et al. Hasil neurologi dalam survivors strok iskemia arteri neonatal dan trombosis sinensis trombosis: Kajian prospektif membujur. Abstrak

Kuhle S, Mitchell L, Andrew M, et al. Cabaran klinikal segera pada kanak-kanak dengan strok iskemia: Analisis 1065 pesakit dari Perkhidmatan Perundingan Telefon Angin 1-800-NOCLOTS Pediatrik. Stroke 2006; 37: 116-122.

deVeber G, Andrew M, Adams C, et al, untuk Kumpulan Kajian Stroke Iskemia Pediatrik Kanada. Trombosis sinonim pada kanak-kanak. New England Journal of Medicine 2001; 345: 417-423.

Lee J, Croen LA, Lindan C, et al. Prediktor hasil dalam strok arteri perinatal: Kajian berasaskan populasi. Annals of Neurology 2005; 58: 303-308