Utama Maklumat kesihatan Bagaimana Bolehkah Mudar dan Janggut Berkembang?
Bagaimana Bolehkah Mudar dan Janggut Berkembang?

Bagaimana Bolehkah Mudar dan Janggut Berkembang?

Anonim

Misai dan janggut akhir-akhir ini menjadi trend di kalangan lelaki. Lelaki yang mempunyai janggut dan janggut boleh dianggap lebih seksual dan macho . Oleh itu, ramai lelaki yang sengaja merawat dan sengaja membesar rambut di wajahnya dengan bantuan ubat-ubatan. Walau bagaimanapun, sebenarnya bagaimana kumis dan janggut boleh tumbuh?

Image

Apa yang menyebabkan janggut dan janggut tumbuh?

Banyak faktor yang mempengaruhi pertumbuhan kumis dan janggut pada lelaki. Faktor-faktor ini membuat sebahagian daripada anda mempunyai kumis atau janggut atau kedua-duanya dan sebahagian daripada anda mungkin tidak mempunyai keduanya. Rambut di muka juga tumbuh pada tahap kehidupan yang berbeza antara individu, beberapa berkembang lebih cepat dan ada yang lebih perlahan. Di samping itu, terdapat peningkatan dalam jumlah yang banyak dan juga dalam jumlah yang kecil. Pertumbuhan kumis dan janggut atau rambut muka ditentukan oleh genetik (keturunan) dan hormon.

BACA JUGA: 7 Cara Mudah Mengurus Janggut

Keturunan

Pertumbuhan rambut di muka dipengaruhi oleh gen. Jadi, jika ayah anda mempunyai kumis dan janggut, kemungkinan anda juga akan mempunyai kumis dan janggut. Walaupun lelaki umumnya mempunyai hampir sama tahap testosteron hormon, perbezaan dalam pertumbuhan rambut muka pada lelaki boleh berlaku. Ini disebabkan oleh keturunan. Bagaimanakah tubuh anda bertindak balas terhadap testosteron hormon dan boleh menumbuhkan kumis dan janggut?

Setiap gen dalam badan anda boleh menyebabkan reaksi yang berbeza terhadap hormon androgen (testosteron) yang mengawal pertumbuhan rambut. Badan yang sangat sensitif terhadap testosteron bermakna kumis dan janggut boleh tumbuh lebih banyak. Rambut di muka akan mula bertumbuh ketika akil baligh. Rambut halus di wajah anda perlahan-lahan berubah menjadi lebih kasar dan lebih tebal apabila anda masuk akil baligh.

Genetik atau keturunan juga boleh menjejaskan apabila rambut muka anda akan menunjukkan penuaan. Biasanya misai anda akan berubah menjadi kelabu atau keputihan sebelum perubahan rambut kepala anda. Warna misai dan janggut kadang-kadang mempunyai warna yang berbeza dari rambut lain walaupun anda tidak mengalami penuaan. Ini adalah perkara biasa kerana folikel rambut mengandungi pelbagai peringkat pigmentasi. Di samping itu, tekanan boleh menyebabkan rambut kelabu, kekurangan vitamin boleh menyebabkan rambut kusam, dan cahaya matahari boleh melemahkan dan menghilangkan rambut muka.

BACA JUJU: 10 Kesalahan Lelaki Selalunya Buat Apabila Mencukur Janggut

Testosteron

Selain keturunan, pertumbuhan rambut muka pada lelaki juga dipengaruhi oleh testosteron hormon. Pada masa pubertas, pengeluaran testosteron hormon pada lelaki meningkat, supaya rambut halus pada lelaki menjadi lebih kasar, lebih tebal, dan lebih gelap dikenali sebagai rambut terminal. Rambut-rambut terminal ini meningkat ke seluruh badan, tetapi kebanyakan tumbuh lebih cepat di bahagian bawah lengan (ketiak), muka (kumis dan janggut), dan berhampiran organ-organ seksual.

Di muka, rambut terminal biasanya tumbuh dari bibir atas dan merebak ke pipi dan dagu. Berapa banyak rambut ini tumbuh semula akan dikawal selia oleh keturunan. Jadi, jika ada seorang lelaki yang tidak mempunyai kumis dan janggut pada semua sebab, keturunan bukan masalah hormon. Anda tidak perlu bimbang tentang perkara ini.

Misai dan janggut boleh tumbuh di kalangan wanita, bagaimana boleh jadi?

Testosteron hormon dimiliki oleh lelaki dan wanita. Walau bagaimanapun, pada lelaki hormon ini terdapat pada tahap yang lebih tinggi, sedangkan pada wanita terdapat tahap yang sangat rendah. Oleh itu, wanita tidak mempunyai janggut dan janggut seperti lelaki. Rambut muka normal untuk lelaki, tetapi adakah anda pernah melihat seorang wanita dengan kumis atau janggut seperti seorang lelaki?

Ya, ternyata ada sedikit wanita yang juga mempunyai janggut atau janggut. Ini adalah perkara aneh di kalangan ramai wanita, tetapi ia boleh berlaku. Seorang wanita yang mempunyai rambut muka berlebihan boleh mengalami hirsutisme. Hirsutisme boleh disebabkan kerana wanita mengalami lebih banyak hormon lelaki yang dipanggil hormon androgen (hormon utama yang akan menjadi hormon testosteron) yang mempengaruhi pertumbuhan kumis dan janggut pada lelaki. Atau, ia juga boleh disebabkan etnik atau keluarga (keturunan).

Pada wanita yang mengalami hirsutism, dia boleh mempunyai rambut yang lebih gelap dan tebal di atas bibir (kumis) dan dagu (janggut), bahkan boleh muncul di dada dan bahagian lain seperti pada lelaki.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: 2 November, 2017 | Edited Terakhir: 2 November, 2017

Sumber

Bogle, D. (2013). Apa Sebabkan Rambut Muka untuk Berkembang? . [dalam talian] LIVESTRONG.COM. Boleh didapati di: http://www.livestrong.com/article/174185-what-causes-facial-hair-to-grow/ [Diakses pada 2 Jan. 2017].

Pappas, S. (2010). Kenapa Lelaki Mempunyai Rambut Muka tetapi Wanita Tidak? . [dalam talian] Sains Langsung. Boleh didapati di: http://www.livescience.com/32700-why-do-men-have-facial-hair-but-women-dont.html [Diakses pada 2 Jan 2017].

Fu, Zoe. (2014). Mengapa Tidak Ada Beberapa Lelaki Berkembang Rambut Wajah? . [dalam talian] Boleh didapati di: http://mentalfloss.com/article/54444/why-cant-some-men-grow-facial-hair [Diakses pada 2 Jan. 2017].

Inzalaco, S. (2014). 10 Perkara yang Anda Tidak Tahu tentang Mistah . [dalam talian] Boleh didapati di: http://www.menshealth.com/grooming/10-things-didnt-know-about-mustaches [Diakses pada 2 Jan. 2017].