Utama Maklumat kesihatan 3 Tanda Utama Albino Lahir Bayi yang Ibu Bapa Harus Tahu
3 Tanda Utama Albino Lahir Bayi yang Ibu Bapa Harus Tahu

3 Tanda Utama Albino Lahir Bayi yang Ibu Bapa Harus Tahu

Anonim

Albinism (albino) adalah gangguan genetik yang boleh disampaikan oleh ibu bapa kepada anak-anak mereka. Gejala albinisme yang paling mudah dikenali adalah kulit pucat, rambut dan mata. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes albinisme mungkin tidak dapat dikesan kerana gejala tidak dapat dilihat. Untuk mengenali lagi apa gejala albinisme pada bayi, teruskan semakan lengkap berikut.

Image

Bolehkah tanda-tanda albinisme muncul dari lahir?

Ya, ciri-ciri albinisme biasanya dilihat dari lahir. Albinisme juga dapat dikesan sejak bayi masih dalam rahim. Ini dilakukan dengan menganalisis DNA dari plasenta wanita hamil. Pemeriksaan ini biasanya dilakukan untuk bayi yang ibu bapa atau keluarganya mengalami albinisme juga.

Faktor risiko bagi bayi yang dilahirkan dengan albinisme

Ia harus diperhatikan, albinisme adalah gangguan genetik yang boleh mempengaruhi sesiapa sahaja. Tidak kira jantina, kelas sosial, atau bangsa dan etnik seseorang.

Kerana albinisme adalah gangguan genetik, faktor risiko terbesar bagi bayi dengan keadaan yang jarang ini adalah keturunan. Kanak-kanak yang ibu bapa, neneknya, atau neneknya mempunyai albinisme lebih cenderung mendapat albinisme juga.

Gangguan genetik yang diwarisi menyebabkan pengeluaran melanin menjadi menghalang. Melanin sendiri adalah pigmen yang bertanggungjawab untuk memberi warna kepada kulit, rambut dan mata.

Pelbagai tanda albinisme pada bayi

1. Pergerakan mata yang luar biasa

Pada bayi yang berumur tiga hingga empat bulan, anda boleh melihat beberapa gejala albinisme, terutamanya di mata bayi anda. Perhatikan bahawa mata bayi anda sering menggerakkan diri dengan sangat, sama ada dalam arah yang sama atau dalam arah yang bertentangan. Keadaan ini dipanggil nystagmus.

2. Kulit pucat, rambut, bulu dan mata

Warna mata bayi dengan albinisme umumnya berwarna biru atau sangat pucat. Juga, jika bayi anda mempunyai rambut berwarna kuning, coklat atau merah atau rambut yang lembut, sangat mungkin bayi anda mempunyai albinisme. Dalam kes yang serius, bayi anda mungkin mempunyai rambut putih dan bulu.

Biasanya warna rambut bayi dan kulit pucat akan menjadi lebih gelap dengan sendirinya dengan usia. Tetapi ia mungkin tidak.

3. Sensitif kepada cahaya matahari

Tanda-tanda albinisme pada bayi yang juga perlu diperhatikan adalah bayi yang sangat sensitif terhadap cahaya matahari. Apabila anda menggantung bayi anda dengan albinisme di luar rumah, bintik-bintik coklat ( bintik-bintik ) muncul di kulit, terutama di muka.

Petua untuk membesarkan bayi dengan albinisme

Jika anda dan pasangan anda mengesyaki bayi anda mempunyai albinisme, segera bawa ke doktor untuk diagnosis dan pemeriksaan lanjut. Sebabnya, terdapat banyak jenis dan penyebab albinisme dan setiap keadaan tentu berbeza.

Menurut ahli biologi genetik dan ahli molekul dari Denmark, Karen Gronskov, ahli pediatrik akan mengkaji fungsi mata bayi. Selepas itu, doktor akan melakukan ujian DNA untuk menentukan punca albinisme, contohnya kekurangan enzim tertentu.

Untuk memastikan bahawa bayi dengan albinisme terus tumbuh dan berkembang dengan baik, biarkan bayi keluar dari cahaya matahari langsung dan mencegah kerosakan mata dengan kacamata khas. Kerana, albinisme pada bayi dapat meningkatkan risiko kanker kulit dan kerusakan mata di kemudian hari.

Juga Baca:

  • Adakah Ia Normal Jika Kulit yang baru lahir kelihatan berkedut?
  • Panduan Menjaga Bayi Pramatang di Rumah
  • Punca demam turun ke bayi (dan bagaimana mengatasi mereka)

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh penyajian: 15 Ogos, 2017 | Terakhir diedit: 15 Ogos 2017

Sumber

Gejala Albinism. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/albinism/basics/symptoms/con-20029935 Diakses pada 5 Jun, 2017.

Albinism: Gejala, Punca, dan Diagnosis. http://www.medicalnewstoday.com/articles/245861.php Diakses pada 5 Jun, 2017.

Albinism. http://www.kidspot.com.au/health/disorders/congenital-disorders/albinism Diakses pada 5 Jun, 2017.

Albilisme Oculocutaneus. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2211462/ Diakses pada 5 Jun, 2017.