Utama Penyakit kulit 4 Kesan Positif Sinaran Matahari pada Tubuh (Termasuk Melegakan Penyakit Kulit, Anda tahu!)
4 Kesan Positif Sinaran Matahari pada Tubuh (Termasuk Melegakan Penyakit Kulit, Anda tahu!)

4 Kesan Positif Sinaran Matahari pada Tubuh (Termasuk Melegakan Penyakit Kulit, Anda tahu!)

Anonim

Matahari terbakar sering dielakkan, sama ada kerana ia boleh menjadikan kulit menjadi hitam dan membakar, atau bahkan meningkatkan risiko penuaan pramatang dan kanser kulit. Jadi, jangan terkejut jika ramai orang, terutama wanita yang mencari cara untuk melindungi kulit dari panas matahari. Walau bagaimanapun, adakah anda tahu bahawa terdapat banyak manfaat kepada matahari untuk kesihatan?

Image

Bahaya sinar ultraviolet dari matahari tidak bermakna anda perlu tinggal di rumah sepanjang hari tanpa terdedah kepada cahaya matahari. Anda masih memerlukan manfaat cahaya matahari, walaupun anda masih harus melindungi kulit anda dari pendedahan matahari, sama ada dengan pakaian pelindung, menggunakan pelindung matahari, atau lain-lain.

Apakah faedah cahaya matahari untuk kesihatan badan kita?

1. Meningkatkan pengeluaran vitamin D

Pendedahan matahari dapat membantu tubuh menghasilkan vitamin D, yang merupakan nutrisi penting untuk kesihatan tulang dan otak. Vitamin D tidak biasa dijumpai dalam makanan, jadi kita perlu mendapatkannya daripada pendedahan matahari.

Vitamin D boleh disintesis dalam kulit melalui pendedahan kepada radiasi UVB. Tanpa vitamin D yang cukup, tulang tidak akan terbentuk dengan betul. Tahap vitamin D yang rendah dalam badan juga akan memburukkan osteoporosis pada lelaki dan wanita, yang boleh menyebabkan penyakit tulang osteomalacia yang menyakitkan.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), anda hanya perlu terdedah kepada cahaya matahari selama sekurang-kurangnya 5 hingga 15 minit di tangan, muka dan muka anda dalam masa dua hingga tiga kali seminggu untuk mendapatkan vitamin D yang mencukupi tanpa menggunakan pelindung matahari, terutamanya bagi anda yang mempunyai kulit putih pucat. Penggunaan pelindung matahari sebenarnya boleh menghalang keupayaan tubuh untuk menghasilkan vitamin D apabila terdedah kepada cahaya matahari.

Tahap vitamin D yang mencukupi dapat membantu tubuh menyerap kalsium, yang merupakan nutrisi penting untuk kesihatan tulang, mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular, arthritis, multiple sclerosis (MS), kanser pankreas, dan kanser payudara.

2. Meningkatkan mood

Terlalu banyak pendedahan kepada cahaya matahari berbahaya bagi kulit anda, bagaimanapun, jika anda mendapat cukup, sinaran matahari sebenarnya dapat memperbaiki atau memperbaiki mood anda. Menurut Mayo Clinic, penurunan pendedahan matahari telah dikaitkan dengan penurunan serotonin yang boleh menyebabkan Penyakit Berkesan Bermusim (SAD), yang merupakan bentuk kemurungan yang dicetuskan oleh perubahan bermusim.

Pendedahan matahari yang mencukupi sebenarnya dapat membantu tubuh menghasilkan serotonin hormon, yang berperanan dalam meningkatkan perasaan bahagia, tenang, dan fokus. Menurut Jurnal Psikiatri, pendedahan cahaya matahari juga boleh memberi manfaat kepada orang yang mengalami kemurungan, gangguan dysphoric pramenstruasi, dan pada wanita hamil dengan kemurungan.

3. Meningkatkan kualiti tidur

Pendedahan kepada cahaya matahari pada siang hari dan kegelapan pada waktu malam dapat membantu anda mengekalkan irama sirkadian yang sihat, sehingga anda akan terjaga pada siang hari dan merasa letih sebelum tidur. Oleh itu, jangan terkejut jika anda digalakkan untuk membuka langsir apabila anda bangun pada waktu pagi dan gunakan hanya tidur ringan pada waktu malam.

4. Mengubati gangguan kulit tertentu

Juga Baca:

 • Pagi, Petang, dan Sinar Matahari Malam: Mana Yang Paling Sihat?
 • Mengapa kulit Asia lebih mudah menghitam apabila terdedah kepada cahaya matahari?
 • Kulit Kanak-kanak Dibakar oleh Matahari? Inilah Cara Mengatasi Ia
 • Cara Melindungi Kanak-kanak dari Bahaya Matahari

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 27 Jun, 2019 | Terakhir diedit: 27 Jun, 2019

Sumber

http://www.health.com/health/gallery/0,, 20960758, 00.html yang diakses pada 05/07/2017 pada 10.40 WIB.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2290997/ diakses pada 05/07/2017 pada 10.42 WIB.

http://www.healthline.com/health/depression/benefits-sunlight#mental-health2 diakses pada 05/07/2017 pada 10.45 WIB.

http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/seasonal-affective-disorder/basics/causes/con-20021047 diakses pada 05/07/2017 pada 10.46 WIB.

http://www.who.int/uv/faq/uvhealtfac/en/index1.html yang diakses pada 05/07/2017 pada 10.50 WIB.