Utama maklumat kesihatan Bolehkah Anda Mengambil pancuran Selepas Latihan?
Bolehkah Anda Mengambil pancuran Selepas Latihan?

Bolehkah Anda Mengambil pancuran Selepas Latihan?

Anonim

Selepas bersenam badan akan berpeluh lebih banyak daripada biasanya. Anda mungkin merasa badan berkeringat, berbau, dan melekit. Nah, biasanya selepas itu anda mungkin mahu mandi cepat. Tetapi terdapat satu mitos yang mengatakan bahawa mandi selepas mandi tidak digalakkan. Jadi, adakah benar bahawa mandi selepas bersenam adalah buruk untuk kesihatan?

Tidak apa-apa untuk mandi selepas bersenam, selagi

.

Mandi selepas senaman boleh membantu anda melegakan kesakitan otot dan sendi. Selain mandi juga dapat membersihkan peluh dan bakteria pada kulit anda. Kemudian saya boleh mandi selepas latihan? Nampaknya jawapannya tidak.

Ya, jika anda ingin mandi selepas bersenam, anda mesti memberi masa yang ketara antara senaman dan mandi. Jangan hanya tamat bersenam secara langsung, ini adalah apa yang boleh menyebabkan masalah kesihatan.

Apabila anda bersenam, jantung mengepam darah yang kaya oksigen ke otot daripada biasa. Ini menjadikan suhu badan meningkat dan denyutan jantung lebih pantas. Sekiranya anda mandi segera, saluran darah akan membesar dan menjadikan anda terdedah kepada pelbagai penyakit yang boleh menyerang secara tiba-tiba seperti serangan jantung.

Oleh itu, perkara yang paling penting yang perlu anda lakukan sebaik senaman adalah untuk menyejukkan diri. Penyejukan perlu dilakukan untuk menjadikan kadar denyut jantung dan suhu badan normal. Pakar mengesyorkan supaya anda menyejukkan sekurang-kurangnya 20 minit sebelum anda membuat keputusan untuk mandi.

Sekiranya saya mengambil mandi air sejuk atau air suam?

Mandian air hangat dan sejuk juga bermanfaat untuk badan. Dr. Kristin Maynes, pakar terapi fizikal di California, menyatakan bahawa mandi hangat mencetuskan aliran darah ke seluruh tubuh, membantu menenangkan otot dan memulihkan otot dan sendi. Di samping itu, mandi hangat juga menjadikan anda lebih santai selepas rasa letih yang mendera.

Walaupun pancuran sejuk boleh membantu badan untuk melindungi organ-organ dalam badan dengan menolak darah untuk mengalir jauh ke dalam kulit. Apabila anda bersenam, kadar degupan jantung anda akan meningkat. Pada masa itu, permintaan oksigen meningkat dan tubuh secara semulajadi menghasilkan asid laktik dalam otot.

Keadaan ini biasanya berlaku apabila anda melakukan senaman yang cukup sengit, kerana badan bergantung pada rizab tenaga yang tersedia. Nah. apabila jumlah asid laktik meningkat, ia akan menyebabkan perasaan seperti sensasi membakar ketika anda bersenam. Jadi pancuran air sejuk boleh menjadi pelindung untuk haba ini.

Di samping itu, pancuran sejuk juga mengurangkan risiko keradangan otot dan kesakitan yang disebabkan oleh senaman yang terlalu sengit. Secara keseluruhannya, pancuran sejuk selepas senaman membantu memperlemah saluran darah yang melebar dan mengurangkan aktiviti metabolik yang boleh menyebabkan kerosakan tisu dan bengkak.

Juga Baca:

 • 3 Tabiat Mandi yang Tampaknya Boleh Merosakkan Kulit
 • Mandi sejuk selepas tidur lewat ternyata berbahaya
 • Mana yang Sihat: Mandi Panas atau Air Sejuk?
 • Jangan Pergi ke Tidur Jika Rambut Anda Masih Basah Selepas Mandi! Ini adalah bahaya

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: Mac 15, 2018 | Terakhir Edited: 15 Mac, 2018

Sumber

Sekiranya Seorang Lelaki Mengambil pancuran Sejuk Selepas Latihan?

https://health.howstuffworks.com/wellness/men/hygiene/should-man-take-cold-shower-after-workout2.htm diakses pada 6 Mac 2018

Pancuran selepas senaman

https://www.womenshealthmag.com/fitness/shower-after-workout diakses pada 6 Mac 2018

Panas atau Dingin: Apakah Cara Terbaik Mandi Selepas Latihan?

https://www.shape.com/fitness/tips/hot-or-cold-whats-best-way-shower-after-workout diakses pada 6 Mac 2018