Utama maklumat kesihatan Pada umur berapa seseorang merasa paling kesepian?
Pada umur berapa seseorang merasa paling kesepian?

Pada umur berapa seseorang merasa paling kesepian?

Anonim

Hampir semua orang berasa kesepian. Walaupun anda mempunyai banyak kehidupan yang sibuk dan dikelilingi oleh ramai orang setiap hari, jangan menolak kemungkinan anda masih boleh berasa kesepian. Ini kerana pasti akan ada masa apabila anda merasa kosong; tiada siapa yang dapat memahami, mendengar, menghargai, atau menyokong anda.

Orang-orang pada zaman ini paling mudah merasakan kesunyian

Ramai yang menganggap kesepian baru hanya boleh dirasakan oleh orang yang sudah tua. Walau bagaimanapun, satu kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa puncak kesepian adalah tepat yang paling terdedah dirasakan oleh orang muda. Oleh itu, kata Guy Winch, PhD, seorang ahli psikologi dan pengarang buku bertajuk Emotional First Aid: Penyembuhan Penyembuhan, Guit, Kegagalan, dan Lain-lain Kekejaman Setiap Hari, melalui artikel yang ditulis dalam Psycology Today.

Winch mengutip kajian baru-baru ini yang menunjukkan bahawa orang dewasa muda di bawah umur 30 tahun adalah kumpulan yang paling terdedah kepada perasaan kesepian berbanding dengan kumpulan usia yang lain.

Kemudian, satu lagi kajian yang dijalankan oleh Pejabat Perangkaan Kebangsaan (badan statistik pusat di United Kingdom) melaporkan bahawa sebanyak 10% daripada warga Britain berusia 16-24 tahun berasa kesepian tiga kali lebih berat daripada orang berumur 65 tahun ke atas.

Merasa kesepian akan mula menyusut apabila memasuki usia 35 tahun hingga 80 tahun.

Kenapa golongan muda merasa kesepian lebih kerap?

Anda mungkin berfikir bahawa orang tua adalah orang yang merasa paling kesepian kerana fungsi otak dan pergerakan badan mereka semakin terhad. Ini mungkin membuat mereka tidak mempunyai masa dan peluang untuk melakukan aktiviti dan berinteraksi dengan orang lain. Ada juga yang merasakan kehilangan pasangan hidup.

Faktor-faktor ini sememangnya boleh meningkatkan perasaan kesepian pada orang tua. Tetapi pada usia itu, mereka jauh lebih tahan menghadapi kesunyian kerana mereka telah melalui pelbagai garam kehidupan dan ingin mengekalkan kesihatan mereka.

Sebaliknya, orang muda paling terdedah kepada kesan negatif perasaan kesepian kerana mereka kemungkinan besar tidak tahu dengan baik bagaimana menangani keadaan ini. Selain itu, gaya hidup anak-anak muda yang secara individu kini membuat mereka merasa mereka tidak mempunyai hubungan dengan orang lain yang boleh membuatnya berasa diperlukan atau mahu. Jika anda tidak terlalu rapat atau tidak mempunyai hubungan yang kuat dengan orang-orang di sekeliling anda, anda masih boleh berasa kesepian.

Terutama jika ditambah oleh golongan muda ini kekurangan kasih sayang ibu bapa disebabkan perceraian, kehilangan orang tersayang, kekurangan keyakinan, dan terjejas oleh media sosial.

Juga Baca:

  • Wabak kesepian, fenomena semasa yang menghantui kesihatan awam
  • Bagaimana Perbezaan Antara Kesepian dan Kesendirian yang Sempurna Oleh Kemurungan?
  • Psst, Menghidupkan kesepian boleh menjadi penyebab tidur yang sukar pada waktu malam

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 5 Oktober, 2018 | Terakhir Edited: 5 Oktober, 2018

Sumber

Pada Apa Umur Orang Merasa Paling Lonely? https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-squeaky-wheel/201605/what-age-do-people-feel-most-lonely. Diakses pada 2 Oktober 2018.

Apa Yang Harus Anda Ketahui Mengenai Kesepian. https://www.verywellmind.com/loneliness-causes-effects-and-treatments-2795749. Diakses pada 2 Oktober 2018.

Kesepian lebih cenderung memberi kesan kepada orang muda. https://www.bbc.com/news/education-43711606. Diakses pada 2 Oktober 2018.