Utama maklumat kesihatan Bekerja Semasa Diawasi Bukan Hanya Membuat Kekhawatiran, Bahkan Membuat Otak Lebih Produktif
Bekerja Semasa Diawasi Bukan Hanya Membuat Kekhawatiran, Bahkan Membuat Otak Lebih Produktif

Bekerja Semasa Diawasi Bukan Hanya Membuat Kekhawatiran, Bahkan Membuat Otak Lebih Produktif

Anonim

Ramai orang yang mudah mengalami "ketakutan panggung" dan kehilangan kepekatan apabila mereka terpaksa berdiri di depan orang ramai. Begitu juga apabila anda perlu melengkapkan kerja pejabat tetapi diawasi oleh bos anda. Anda mungkin menjadi lebih gementar dan lebih perlahan di tempat kerja kerana anda rasa menonton. Walau bagaimanapun, kajian baru-baru ini mendapati fakta-fakta yang berlawanan. Pakar mendapati bahawa melakukan sesuatu semasa ditonton oleh orang lain sebenarnya boleh memperbaiki fungsi otak, walaupun anda menjadi lebih produktif. Bagaimana mungkin? Penjelasan berikut.

Menurut pakar, perasaan yang diperhatikan dapat meningkatkan fungsi otak

Tidak dapat dinafikan bahawa ketakutan terbesar bagi kebanyakan orang adalah untuk muncul di khalayak umum. Sebagai contoh persembahan di hadapan pelanggan penting, pelajar yang akan menghadapi percubaan tesis, penari yang mesti mahir dalam menari di hadapan penonton, atau atlet yang bersaing, dan sebagainya.

Muncul di khalayak ramai memang mencipta tekanan dalamannya sendiri. Ini kerana semua orang akan bimbang tentang tindak balas dan tindak balas orang yang mengawasinya tentang penampilan atau gaya bercakapnya. Sebagai contoh, ketakutan untuk bercakap yang salah, pakaian kelihatan teruk, dan sebagainya. Kebimbangan yang berlebihan adalah apa yang menyebabkan perasaan rendah diri sangat gugup.

Sekiranya anda mengalami salah satu daripada mereka, kini terdapat berita gembira yang memberi kelegaan kepada anda. Baru-baru ini, satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal Social Cognitive and Affective Neuroscience mendedahkan bahawa muncul di hadapan orang sebenarnya dapat memperbaiki fungsi otak. Malah, ini boleh menjadikan anda lebih produktif.

Bagaimanakah boleh dipantau membuat fungsi otak lebih baik?

Pada mulanya, Vikram Chib, penolong profesor kejuruteraan bioperubatan di Johns Hopkins University, cuba mengkaji apa yang berlaku pada otak atlet ketika berada di bawah tekanan.

Rasa depresi dikendalikan oleh stratium ventral, kawasan otak yang bertanggungjawab untuk memotivasi diri dan mencetuskan kemahiran motor. Ini bermakna seseorang yang berada di bawah tekanan menjadi lebih bermotivasi untuk menunjukkan yang terbaik.

Untuk menjelaskan keputusan, Chib dan pakar-pakar lain kemudian memeriksa 20 peserta berusia 19 hingga 32 tahun untuk bermain permainan video. Walau bagaimanapun, peserta tidak semestinya bermain seperti yang mereka sukai.

Pertama sekali, peserta mesti memainkan permainan video semasa ditonton oleh dua peserta lain. Setelah selesai, para peserta dibenarkan memainkan permainan video saja alias tanpa ditonton. Pada kedua-dua keadaan, aktiviti otak peserta dimonitor menggunakan MRI berfungsi.

Hasilnya, sekitar 5 hingga 20 peratus peserta menunjukkan permainan video yang lebih baik apabila dikelilingi oleh penonton, berbanding ketika bermain permainan sahaja. Ini kerana peserta cenderung lebih bermotivasi untuk menunjukkan prestasi yang lebih baik apabila terdapat orang lain menonton.

Apabila peserta merasa diawasi, alat MRI menunjukkan peningkatan aktiviti dalam korteks prefrontal dorsomedial. Kawasan otak bertanggungjawab untuk mengamati setiap gerakan di sekitar dan memahami pemikiran orang lain. Itulah sebabnya para peserta cuba memberikan hasil terbaik agar tidak mengalami tekanan sosial dari orang-orang di sekitar mereka - jika mereka kalah dalam permainan.

Apabila korteks dorsomedial menjadi aktif, ini mencetuskan bidang korteks ventrenedial - bahagian otak yang terlibat dalam penghargaan - untuk bekerja. Bersama-sama, kedua-dua isyarat ini mencetuskan striatum ventral untuk menjadi aktif juga. Akibatnya, kemahiran motor peserta lebih baik.

Juga Baca:

  • Bagaimana Pembelajaran Bahasa Asing Meningkatkan Fungsi Otak?
  • Ternyata Ini Perubahan Yang Terjadi kepada Otak Semasa Bermain Permainan Online
  • Selain Mengasah Otak, Matematik Pembelajaran juga Boleh Mencegah Senile

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 7 Mei 2018 | Terakhir diedit: 7 Mei 2018

$config[ads_text5] not found

Sumber

Mempunyai Khalayak Membuat Otak Anda Melakukan Lebih Baik. https://www.medicalnewstoday.com/articles/321571.php. Diakses pada 5/5/2018.

Apabila Ada Penonton, Prestasi Rakyat Meningkatkan. https://www.sciencedaily.com/releases/2018/04/180420122913.htm. Diakses pada 5/5/2018.

Substrat Neural Kesan Penyampaian Sosial pada Prestasi Berasaskan Insentif. https://academic.oup.com/scan/article/13/4/391/4965846. Diakses pada 5/5/2018.