Utama Penyakit kulit 5 Makanan yang mesti dimakan untuk orang yang kulit kering
5 Makanan yang mesti dimakan untuk orang yang kulit kering

5 Makanan yang mesti dimakan untuk orang yang kulit kering

Anonim

Hidup di negara tropika seperti Indonesia tidak menjamin sepenuhnya kulit lembap dan lembap. Selain itu, ditambah dengan pencemaran udara yang tinggi dan cuaca yang sering tidak menentu. Kulit kering, bersisik, dan berkerut adalah tanda penuaan yang biasa. Untuk mengatasinya, rutin menggunakan pelembap dan sebanyak mungkin meminimumkan aktiviti di tempat yang tercemar tinggi atau di tempat-tempat yang terlalu sejuk.

Image

Tetapi adakah anda tahu bahawa makan makanan tertentu juga akan membantu anda mendapatkan semula kulit bercahaya yang cerah dan sihat?

1. Air putih

Kunci utama untuk menghindari kulit kering adalah untuk menjaga hidrasi badan. Air minuman yang rajin adalah penting untuk menggalakkan pertumbuhan semula sel-sel kulit dan mengunci kelembapan dalam badan. Minum 8 gelas air setiap hari untuk memenuhi keperluan cecair harian anda. Di samping itu, makan buah-buahan dan sayur-sayuran yang tinggi kandungan air, seperti tembikai, epal, oren, semangka, dan timun untuk membantu pengambilan air ke dalam badan.

2. Makanan tinggi Omega-3

Lemak tak jenuh adalah baik untuk anda kerana ia dapat mengekalkan kelembapan dalam badan dan memperbaiki sel-sel kulit yang rosak. Kekurangan Omega-3 akan memburukkan lagi rupa kulit kering, yang membawa kepada eksim. Penggunaan rutin makanan yang tinggi dalam omega-3s seperti salmon, tuna, alpukat, atau walnut, untuk mengurangkan kedut dan memulihkan tekstur kulit yang ketat dan lembut.

3. Makanan tinggi zink

Kulit kering dan retak? Makanan kaya zink adalah penyelesaiannya. Zink akan menjana semula sel-sel kulit dan menguatkan kulit supaya tidak mudah terdedah kepada ancaman kerosakan pada masa akan datang. Jangan lupa tambahkan tiram, kacang, ayam belanda, ketam, atau daging tanpa lemak ke hidangan sampingan harian anda.

4. Makanan yang kaya dengan vitamin A

Vitamin A ditemui dalam sayur-sayuran berdaun hijau gelap, wortel, ubi jalar, dan labu. Vitamin A berfungsi untuk membaiki kulit yang rosak dan mengeluarkan sel-sel kulit mati menyebabkan kulit pecah. Penggunaan rutin makanan yang kaya dengan vitamin A, terutama jika anda sering bergerak di luar rumah.

5. Makan vitamin E

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 27 Jun, 2019 | Terakhir diedit: 27 Jun, 2019