Utama Penyakit kulit Pelbagai komplikasi yang mungkin timbul akibat ekzema
Pelbagai komplikasi yang mungkin timbul akibat ekzema

Pelbagai komplikasi yang mungkin timbul akibat ekzema

Anonim

Dalam kes tertentu, eksim boleh menyebabkan komplikasi kesihatan lain selain gejala yang muncul pada kulit. Jangkitan kulit akibat menggaru malar adalah komplikasi yang paling biasa disebabkan oleh ekzema. Dengan mengetahui kemungkinan komplikasi awal, anda boleh mengurangkan kemungkinan masalah tersebut. Doktor anda juga boleh memberikan nasihat untuk mencegah dan mengatasi komplikasi ini.

Image

Komplikasi perubatan

Jangkitan

 • Jangkitan bakteria: Risiko kesihatan yang berkaitan dengan dermatitis atopik adalah penjajahan kulit atau jangkitan bakteria seperti Staphylococcus aureus. 60% - 90% orang yang mempunyai dermatitis atopik cenderung mempunyai bakteria ini pada kulit. Bakteria boleh menyebabkan jangkitan, yang memburukkan dermatitis atopik.
 • Jangkitan virus: Orang dengan dermatitis atopik terdedah kepada beberapa jangkitan virus pada kulit. Sebagai contoh, virus herpes simplex boleh menyebabkan keadaan kulit dermatitis atopik dengan ekzema herpeticum. Orang yang mempunyai dermatitis atopik juga dilarang menerima vaksin cacar, kerana mereka berisiko mendapat jangkitan vaksin ekzema. Jangkitan ini disebabkan oleh virus vaccinia dalam vaksin cacar yang mereproduksi dan menyebar ke seluruh badan. Di samping itu, orang yang mendekati orang dengan dermatitis atopik dilarang menerima vaksin cacar, disebabkan oleh risiko menukar virus vaksin pada pesakit dengan dermatitis atopik.

Berhati-hati dengan gejala jangkitan. Dapatkan segera doktor jika anda mengesyaki kulit anda dijangkiti. Gejala jangkitan termasuk:

 • Merah
 • Ketulan dengan nanah
 • Mulut mulut
 • Gatal di sekitar mulut

Kegagalan untuk merawat jangkitan boleh membawa kepada komplikasi yang lebih serius, seperti penyakit yang teruk atau kemungkinan kemasukan ke hospital.

Neurodermatitis

Neurodermatitis adalah keadaan kulit yang disebabkan oleh menggaru terlalu kerap. Ini boleh menyebabkan kulit menebal, merah, dan berwarna gelap daripada kulit di sekitarnya. Walaupun tidak berbahaya, neurodermatitis boleh menyebabkan perubahan warna kekal dan penebalan kulit walaupun ekzema tidak lagi aktif.

Bekas luka

Keriting kulit sentiasa boleh menyebabkan parut. Satu-satunya cara untuk mengelakkan parut adalah tidak menggaru kulit. Parut-parut baru muncul apabila kulit menyembuhkan dari ekzema. Paras boleh membuat permukaan kulit kelihatan lebih parah atau kekal pada bahagian yang merengsa.

Komplikasi gaya hidup

Keyakinan diri

Ramai orang dewasa dan kanak-kanak dengan ekzema berasa malu dengan keadaan kulit mereka. Rashes dan kulit kasar boleh mengganggu keyakinan diri. Pengendalian yang betul dan mengurangkan tekanan dapat mengurangkan keadaan ini.

Ketidakselesaan dalam bersenam

Ekzema boleh merumitkan aktiviti sukan, kerana peluh boleh menyebabkan kulit gatal. Oleh itu, sesetengah orang mengelakkan aktiviti fizikal akibat keadaan kulit ini. Bagaimanapun, anda boleh mengambil bahagian dalam sukan berpenyaman udara dalaman untuk mengelakkan berpeluh. Anda juga boleh mengelakkan aktiviti fizikal yang sengit. Banyak komplikasi ekzema boleh dielakkan oleh rawatan dan pencegahan. Dengan mencegah berulang, anda boleh mengurangkan kemungkinan jangkitan dan mengurangkan potensi gangguan anda.

Buli

Kanak-kanak usia sekolah mungkin mengalami keseronokan dari rakan usia mereka kerana ekzema atopic yang mereka ada. Bentuk pembuli ini boleh menjadi traumatik untuk kanak-kanak. Anak anda mungkin menjadi lebih senyap dan tertekan. Jelaskan keadaan kepada guru anak anda dan buatkan anak anda selesa untuk bercakap tentang perasaan mereka.

Masalah tidur

Masalah kesukaran tidur adalah perkara biasa pada orang dengan ekzema. Kurang tidur boleh menjejaskan mood dan tingkah laku, dan menjadikannya sukar untuk menumpukan pelajaran di sekolah atau pelajaran. Sekiranya anak anda mengalami masalah tidur akibat ekzema, anak anda mungkin terlepas pelajaran. Anda boleh memberitahu guru anak tentang keadaan kanak-kanak, jadi guru boleh membantu dia. Dalam keadaan ekzema yang serius, anak anda mungkin memerlukan kebenaran dari sekolah. Ini juga boleh menjejaskan prestasi dalam kajian kanak-kanak.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: 20 Januari, 2017 | Terakhir Edited: 20 Januari 2017

Sumber

Atopic dermatitis (eksim). Mayo Clinic. http://www.mayoclinic.com/health/eczema/DS00986. Diakses pada 22 Ogos 2015

Rangkaian Sokongan NEA. Persatuan Ekzema Kebangsaan. dari http://www.nationaleczema.org/support/nea-support-network. Diakses pada 22 Ogos 2015

Dermatitis atopik. Institut Kesihatan Kebangsaan. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0001856/. Diakses pada 22 Ogos 2015

http://www.niaid.nih.gov/topics/eczema/understanding/Pages/relatedConditions.aspx. Diakses pada 22 Ogos 2015

Komplikasi ekzema atopik. NHS. http://www.nhs.uk/Conditions/Eczema-(atopic)/Pages/Complications.aspx. Diakses pada 23 Ogos 2015