Utama Penyakit kulit Tips untuk Mengatasi Ekzema
Tips untuk Mengatasi Ekzema

Tips untuk Mengatasi Ekzema

Anonim

Kerana ekzema biasanya disebabkan oleh faktor genetik, tidak mungkin untuk menghalangnya sepenuhnya. Walau bagaimanapun, anda boleh menghalang ekzema anda daripada berulang dan mengurangkan gatal-gatal. Pencegahan tidak memerlukan rawatan. Ini hanya perubahan dalam tingkah laku, dan ini boleh mempunyai kesan yang signifikan dan mengurangkan kemungkinan ekzema berulang.

Image

Perkara yang perlu dielakkan

Elakkan menggaru

Menurut American Academy of Dermatologists (AAD), orang dengan dermatitis atopik (eksim) boleh menggaru kulit 500 hingga 1000 kali sehari. Menggigit kulit boleh memburukkan keadaan dan menjemput jangkitan.

Elakkan menggaru sebanyak mungkin. Beberapa alternatif untuk mengurangkan gatal-gatal:

 • Memampatkan sejuk
 • Mandi di dalam air sejuk atau rendam dalam air suam
 • Krim anti-gatal

Dengan mengurangkan gatal-gatal, anda boleh menghalang keradangan dan kecederaan pada kulit, jadi kemungkinan jangkitan berkurangan dan kulit dapat pulih dengan cepat. Anda dinasihatkan untuk memotong kuku. Sekiranya anda tidak sengaja, kuku pendek lebih sukar untuk merosakkan kulit.

Elakkan perengsa

Beberapa perengsa boleh meningkatkan risiko kambuh ekzema, seperti:

 • Kain sintetik tertentu
 • Kain kasar, seperti bulu
 • Pembersih detergen dan kain
 • Sabun dan losyen tertentu
 • Cuaca yang melampau

Ketahui apa yang merengsa boleh menyebabkan gejala ekzema anda muncul, dengan mencatat produk dan jenis pakaian yang anda pakai sebelum gejala ekzema berlaku. Sebaik sahaja anda mengetahui sebabnya, anda boleh mengelakkan atau meminimumkan hubungan dengan perengsa. Pakai pakaian kapas yang longgar, gunakan produk pembersih wangian bebas, dan pakai sarung tangan semasa cuaca sejuk untuk melindungi tangan anda daripada mengeringkannya.

Perubahan tingkah laku

Ganti ganti

Gatal-gatal disebabkan oleh saraf, dan saraf ini juga bertindak balas terhadap tekanan. Cuba menggosok kawasan gatal, tidak menggaruknya. Ini boleh melegakan gatal tanpa risiko jangkitan.

Kurangkan tekanan

Tekanan adalah perkara biasa, dan malangnya ini juga boleh menyebabkan eksim. Cuba teknik relaksasi seperti muzik, yoga dan meditasi. Perkara-perkara ini boleh melegakan tekanan dan mengawal kebimbangan. Santai, bersenang-senang, dan bersosial juga boleh mengurangkan tekanan.

Melegakan

Kulit kering boleh mencetuskan gejala ekzema dan membuat keadaan kulit tidak selesa. Tanya dermatolog anda untuk mencadangkan pelembap berdasarkan salap atau krim. Jenis pelembap ini boleh melegakan kulit dan selamat untuk pesakit ekzema. Gunakan pelembap 3 minit selepas mandi ketika kulit masih tidak terlalu kering. Gunakan pelembap setiap hari, walaupun ekzema anda tidak berulang. Vaseline atau pelembap lain seperti krim Eucerin boleh membantu. Tetapi elakkan krim dan losyen yang mengandungi wangian atau pewarna, kerana ia boleh merengsakan kulit.

Dapatkan tidur yang cukup

Tidur yang berkualiti pada waktu malam boleh mengurangkan tekanan yang boleh menyebabkan ekzema berulang. Orang dewasa memerlukan 7 hingga 9 jam tidur setiap malam. Anda perlu menguruskan jadual anda dengan baik, tetapi faedah mendapatkan cukup tidur banyak.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 27 Jun, 2019 | Terakhir diedit: 27 Jun, 2019

Sumber

Atopic dermatitis (eksim). Mayo Clinic. http://www.mayoclinic.com/health/eczema/DS00986. Diakses pada 23 Ogos 2015

Hubungi dermatitis. Pusat Kebangsaan Maklumat Bioteknologi. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0001872/. Diakses pada 23 Ogos 2015

Morgenthaler, T. Berapa jam tidur cukup untuk kesihatan yang baik? Mayo Clinic. http://www.mayoclinic.com/health/how-many-hours-of-sleep-are-enough/AN01487. Diakses pada 23 Ogos 2015