Utama Penyakit kulit 5 Sebab Hives Selalunya Tidak Sadar
5 Sebab Hives Selalunya Tidak Sadar

5 Sebab Hives Selalunya Tidak Sadar

Anonim

Pernahkah anda mengalami biduran? Hives adalah keadaan ketika kulit terasa gatal dengan lebam merah yang menyebar dan menyebar ke kulit. Dalam bahasa perubatan yang dipanggil urticaria, keadaan ini boleh menyerang muka, badan, lengan, atau kaki. Anda kadang-kadang tidak menyedari apabila anda tiba-tiba merasa kulit gatal, ternyata, uh, ternyata dilanggar oleh biduran. Jadi, apakah punca biduran? Lihat semakan penuh di bawah.

Image

Pelbagai penyebab biduran yang sering tidak diketahui

Hives biasanya berlaku apabila terdapat reaksi alergi terhadap beberapa pencetus, seperti haiwan kesayangan, debunga, atau lateks. Apabila terdedah kepada alergen, tubuh melepaskan histamin dan bahan kimia ke dalam darah, menyebabkan gatal-gatal, bengkak, dan gejala lain.

Berikut adalah beberapa punca biduran yang menjadikan kulit super gatal.

1. Alahan makanan

Menurut Debra Jaliman, MD, ahli dermatologi dari New York, gatal-gatal dapat disebabkan oleh alahan makanan atau minuman tertentu, seperti telur, kerang, kacang, atau buah beri. Gumpalan merah akibat gatal-gatal dapat muncul segera setelah seseorang memakan makanan yang mencetuskan alergi, tetapi ada juga yang mengambil beberapa jam sebelum muncul gejala.

Selain itu, biduran juga boleh dicetuskan oleh beberapa bahan tambahan makanan, termasuk pewarna tiruan dan pengawet. Jika anda adalah salah seorang daripada mereka, maka anda harus mengelakkan makanan yang mencetuskan alergi. Jika sudah terdedah kepada biduran, segera dapatkan nasihat doktor untuk mendapatkan ubat preskripsi.

2. Di luar udara

Penampilan lebam atau sarang disebabkan oleh gigitan serangga atau pendedahan debunga diketahui. Walau bagaimanapun, apa yang sering tidak disedari ialah biduran juga boleh disebabkan oleh pendedahan kepada cahaya matahari, suhu sejuk, atau angin kencang.

Ini tidak bermakna anda alah kepada udara luar. Menurut Marilyn Li, MD, ahli alergi dan imunologi dari Los Angeles, ini lebih kepada keadaan kulit yang sangat sensitif terhadap pelbagai cuaca luar.

Selain mengelakkan pencetus gatal-gatal, doktor anda mungkin menetapkan antihistamin untuk merawat biduran disebabkan perubahan cuaca atau suhu. Dengan cara itu, anda boleh menikmati musim panas dan musim sejuk tanpa perlu risau tentang pendedahan berulang.

3. Penyakit tertentu

Hives bukan hanya gatal-gatal dan benjolan di kulit. Sebabnya, biduran juga boleh menandakan kewujudan masalah kesihatan yang lebih serius. Pesakit dengan lupus, limfoma, penyakit tiroid, hepatitis, atau HIV mempunyai gejala gatal yang sama dengan biduran. Walau bagaimanapun, jenis biduran atau urtikaria diklasifikasikan sebagai kronik supaya dapat diatasi dengan bantuan ubat-ubatan.

Menurut American Osteopathic College of Dermatology, 50 peratus daripada kes urtikaria kronik disebabkan oleh penyakit autoimun, ketika sistem kekebalan tubuh menyerang jaringan tubuh. Penyakit tiroid adalah salah satu penyakit autoimun yang paling sering dilaporkan oleh pesakit urtikaria kronik, diikuti oleh aduan penyakit sendi dan diabetes jenis 1.

4. Berpeluh

Peluh pada dasarnya tidak menyebabkan gatal-gatal. Walau bagaimanapun, badan berpeluh menunjukkan bahawa tubuh mengalami peningkatan suhu. Bagi sesetengah orang, peningkatan suhu badan - sama ada dari senaman atau mandi panas - boleh memicu gatal-gatal.

Apabila berpeluh, badan menghasilkan asetilkolin, sejenis bahan kimia yang menghalang kerosakan sel. Acetylcholine ini boleh mengganggu perkembangan sel kulit supaya kulit menjadi jengkel dan mencetuskan ruam.

5. Tekanan

Penyelidikan menunjukkan bahawa tekanan adalah punca pelbagai penyakit fizikal dan mental, termasuk sarang. Stres yang berlebihan boleh menyebabkan sistem imun merosot sehingga lebih mudah terdedah kepada masalah kulit, termasuk sarang.

Pada orang yang mengalami urtikaria kronik atau gatal-gatal yang berulang kali muncul selama lebih dari enam minggu, tekanan dan kemarahan dapat menjadikan tubuh melepaskan histamin. Akibatnya, tubuh memberikan tindak balas keradangan dengan menimbulkan benjolan merah seperti biduran.

Juga Baca:

  • Berhati-hati, sarang yang tidak sembuh boleh menjadi gejala penyakit ini
  • Dari alahan kepada kanser: 6 menyebabkan gatal-gatal tiba-tiba kulit
  • Mengapa gigitan gigitan nyamuk rasa gatal?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 27 Jun, 2019 | Terakhir diedit: 27 Jun, 2019

Sumber

5 Sebab-sebab Hives yang Anda Tidak Harapkan. http://www.health.com/allergy/hives-causes. Diakses pada 2/2/2018.

7 Pencetus Mengejutkan Sakit Kronik. https://www.everydayhealth.com/hs/chronic-hives/surprising-triggers/. Diakses pada 2/2/2018.

7 Alasan Kenapa Anda Boleh Memecahkan Masalah. https://www.womenshealthmag.com/health/causes-of-hives. Diakses pada 2/2/2018.