Utama Penyakit kulit 10 Masalah Kulit Yang Boleh Diperkuat Kerana Penyakit Usus Usus (IBD)
10 Masalah Kulit Yang Boleh Diperkuat Kerana Penyakit Usus Usus (IBD)

10 Masalah Kulit Yang Boleh Diperkuat Kerana Penyakit Usus Usus (IBD)

Anonim

Penyakit usus radang, dikenali sebagai Inflammatory Bowel Disease (IBD) adalah sekumpulan gangguan sistem pencernaan yang menyebabkan keradangan sistem penghadaman. Kedua-dua jenis penyakit usus radang yang paling biasa adalah kolitis ulseratif dan penyakit Crohn. Mungkin anda tertanya-tanya, mengapa penyakit radang usus boleh menyebabkan masalah kulit, walaupun usus dan kulit adalah dua organ yang sama sekali tidak berkaitan. Tetapi jangan salahkan. Menurut Mayo Clinic, ruam kulit boleh muncul pada kira-kira 40% orang yang mempunyai kolitis sebagai gejala sampingan.

Image

Masalah kulit yang boleh timbul daripada penyakit radang usus (IBD)

Beberapa ruam yang muncul pada kulit pada orang yang mempunyai kolitis timbul sebagai tindak balas terhadap keradangan. Walau bagaimanapun, ruam kulit juga boleh muncul sebagai kesan sampingan ubat-ubatan yang digunakan. Apakah masalah kulit yang mungkin timbul akibat penyakit radang usus?

1. Erythema nodosum

Erythema nodosum adalah masalah kulit yang paling biasa akibat kolitis. Erythema nodosum adalah benjolan yang seperti kemerahan, lebam yang terasa sakit apabila ditekan, biasanya muncul di lengan atau kaki. Erythema nodosum mempengaruhi 3-10% orang yang mempunyai kolitis, walaupun ia menyerang wanita lebih kerap daripada lelaki. Apabila kolitis anda dirawat, eritema nodosum akan hilang.

2. Pioderma gangrenosum

Gangrenosum Pyoderma merupakan masalah kulit kedua yang paling biasa selepas erythema nodosum. Menurut satu kajian, kira-kira 2% orang yang mengalami kolitis mengalami pyoderma gangrenosum.

Gangrenosum Pyoderma muncul dalam bentuk struktur berdaya tahan kecil yang menyebar dan kemudian menyatu menjadi ulser (luka yang mendalam di permukaan kulit), yang boleh menyebabkan parut. Masalah kulit biasanya muncul di bawah lutut dan pergelangan kaki, tetapi juga boleh muncul di lengan. Gangrenosum Pyoderma boleh menjadi sangat menyakitkan dan menjangkiti jika anda tidak rajin membersihkannya.

Gangrenosum Pyoderma diketahui disebabkan oleh penyakit sistem imun, yang memainkan peranan dalam perkembangan kolitis. Rawatan masalah kulit ini umumnya menggunakan dadah kortikosteroid dos tinggi dan ubat-ubatan yang menindas sistem imun anda.

3. Sindrom Sweet

Sindrom Sweet adalah penyakit kulit yang jarang ditemui, dicirikan oleh lesi kulit dalam bentuk benjolan merah atau ungu yang kecil, dan merasa menyakitkan apabila ditekan. Sindrom manis biasanya terdapat pada muka, leher atau lengan atas. Rawatan sindrom manis biasanya dengan pil kortikosteroid atau suntikan. Lesi boleh diselesaikan sendiri, tetapi gejala berulang juga berlaku dengan kerap dan menyebabkan parut.

4. Penyakit Dermatosis-Arthritis Syndrome (BADAS)

BADAS adalah biasa pada pesakit yang mempunyai faktor risiko untuk pembedahan usus, diverticulitis, apendisitis, dan IBD. BADAS muncul sebagai benjolan kecil seperti nanah yang dirasakan dan berlaku selama 1-2 hari. Lesi ini biasanya muncul di dada dan lengan. Lesi yang muncul juga kadang-kadang menyerupai lebam jika ia berlaku pada kaki, sama dengan erythema nodosum.

5. Psoriasis

Psoriasis adalah penyakit imun, yang dikaitkan dengan kolitis. Psoriasis muncul dalam bentuk ruam putih atau perak yang kelihatan sedikit, dan kelihatan bintik-bintik kemerahan pada kulit. Rawatan dijalankan dengan keradangan kortikosteroid atau retinoid.

6. Vitiligo

Vitiligo adalah penyakit autoimun yang biasanya berlaku pada orang dengan kolitis. Gejala awal vitiligo adalah kemunculan tompok putih susu pada kulit yang terkadang terasa gatal. Tompok kulit ini berlaku kerana sel-sel yang membentuk melanin berhenti berfungsi atau mati, sehingga kulit berhenti menghasilkan warna. Vitiligo boleh mula berlaku di mana-mana bahagian badan, dan boleh diperluaskan.

Rawatan untuk merawat vitiligo adalah dengan kortikosteroid tipikal atau dalam kombinasi dengan pil dan juga boleh dengan rawatan ringan seperti Psoralen dan Ultra Violet A (PUVA).

7. Tanaman pyodermaitis-pystomatitis

Kulit vegetarian pyodermaitis-pystomatitis adalah ruam dengan nodul kemerahan yang boleh pecah dan menyebabkan bekas luka pada kulit dalam bentuk plak. Penyakit kulit ini biasanya muncul pada lipatan kulit seperti kawasan ketiak atau pangkal paha.

8. Leukocytoclastic vasculitis

Vasculitis leukositoplastik adalah penyakit kulit yang juga dikenali sebagai vaksin hipersensitiviti. Keradangan yang disebabkan oleh IBD boleh menyebabkan saluran darah kecil pecah supaya darah mengumpul di bawah lapisan kulit anda. Ini menyebabkan kemunculan bintik lebam ungu yang dipanggil purpura. Tompok ini boleh menjadi kecil hingga besar dan biasanya dijumpai pada pergelangan kaki atau kaki.

9. Batu jerawat (jerawat cyst)

Dalam sesetengah orang, kolitis, penyakit usus radang boleh menyebabkan jerawat batu yang membentuk lebam merah dan memusnahkan. Kebanyakan jerawat ini menyebabkan sakit apabila disentuh. Jerawat boleh dirawat dengan retionol topikal atau benzoyl peroksida.

10. Hives

Juga Baca:

 • Bolehkah Vitiligo Penyembuhan Penyakit Kulit?
 • Berbagai Gejala Psoriasis Anda Perlu Mengawasi Sebelum Sebelum Terlambat
 • Jangan Ambil Ia Sedikit! Ini 3 Bahaya Jika Jerawat Tidak Diobati Sampai Lengkap

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 21 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 21 Jun, 2019

Sumber

 1. Abraham, C., dan Medzhitov, R. (2011). Interaksi antara sistem imun dan sistem kekebalan semula jadi dalam penyakit usus radang. Gastroenterologi 140, 1729-1737.
 2. Isu-isu kulit yang berkaitan dengan Penyakit Crohn dan Colitis Ulcerative. https://discovertherapies.com/articles/1-skin-issues-related-to-crohn-s-disease-and-ulcerative-colitis. Diakses pada 10/17/2017.
 3. Vavricka SR, Brun L, Ballabeni P, et al. Kekerapan dan faktor risiko untuk manifestasi extraintestinal dalam kohort penyakit usus radang usus. Am J Gastroenterol 2011; 106: 110.
 4. Orchard TR, Chua CN, Ahmad T, et al. Uveitis dan erythema nodosum dalam penyakit radang usus: ciri klinikal dan peranan gen HLA. Gastroenterology 2002; 123: 714.
 5. Bernstein CN, Blanchard JF, Rawsthorne P, Yu N. Penyebaran penyakit extraintestinal dalam penyakit usus radang: kajian berasaskan populasi. Am J Gastroenterol 2001; 96: 1116.